δελτίο τύπου για την τριμερή συνάντηση στο υπ. Εργασίας για τις βλαπτικές -για τους εργαζόμενους- αλλαγές στις εργασίακες σχέσεις στον Παπασωτηρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, 210-3820537,
sylyp_vivliou@yahoo.gr, www.bookworker.gr

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Μάρτη 2011 τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, εκπροσώπων της εταιρείας Παπασωτηρίου Α.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, που προκλήθηκε μετά από αίτηση του Συλλόγου μας.

Της συνάντησης αυτής, που αφορούσε το θέμα των βλαπτικών -για τους εργαζόμενους- αλλαγών των εργασιακών σχέσεων στον Παπασωτηρίου, είχαν προηγηθεί: συναντήσεις του Συλλόγου με εργαζόμενους της εταιρείας, συνάντηση του Συλλόγου μας με την εργοδοσία (με τον κ. Παπασωτηρίου και τον νομικό του σύμβουλο), συμβολικό 2-ωρο κλείσιμο του καταστήματος Παπασωτηρίου (στην οδό Πανεπιστημίου). Επίσης, εργαζόμενοι της επιχείρησης που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις μερικής (6-ωρης) απασχόλησης απέστειλαν 2 εξώδικα μετά την πρόθεση του Παπασωτηρίου να απασχολεί τους 6 αυτούς εργαζόμενους εκ περιτροπής με μονομερή του απόφαση.

Στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας συμμετείχαν 2 εκπρόσωποι  του Συλλόγου μας, 1 εκπρόσωπος του Σωματείου Λογιστών Αθήνας (που καλύπτει 3 μέλη των 6 συναδέλφων που έχουν κάνει τα εξώδικα και δουλεύουν στο λογιστήριο), ο δικηγόρος του Συλλόγου μας, η δικηγόρος των 6 συναδέλφων που έχουν κάνει τα εξώδικα και νομικός εκπρόσωπος του Παπασωτηρίου, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση όλοι οι εκπρόσωποι της πλευράς των εργαζόμενων τόνισαν τα εξής:

  1. ότι τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Παπασωτηρίου δεν δικαιολογούν την υπαγωγή των εργαζόμενων σε ειδικό καθεστώς όπως είναι ο νόμος για τις έκτακτες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που ψηφίστηκε πρόσφατα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου, και επικαλείται ο Παπασωτηρίου. Η εταιρεία έχει πτώση τζίρου και παροδική μείωση εσόδων, αλλά δεν κινδυνεύει με κλείσιμο, έχει καλύτερα αποτελέσματα από πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και δεν έχει μείωση του κύκλου εργασιών (δεν κλείνει κανένα κατάστημα, αλλά ανοίγει, κ.α.)
  2. Η όλη διαδικασία που ακολούθησε η εργοδοσία Παπασωτηρίου για την αλλαγή των συμβάσεων των εργαζόμενων περιέχει και τυπικά αρκετές παραβάσεις της νομοθεσίας (δεν κάλεσαν όλο το προσωπικό για διαβούλευση, δεν έδωσαν όλα τα πλήρη στοιχεία στους εργαζόμενους και το κλαδικό σωματείο, κ.α.)
  3. Θεωρούμε ότι η βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας των συναδέλφων μας στην εταιρεία Παπασωτηρίου είναι κακοπροαίρετη ενέργεια που δεν υπήρχε λόγος να γίνει. Ειδικά για όσους εργαζόμενους αρνήθηκαν να υπογράψουν την 6-ωρη μερική απασχόληση, αποτελεί εκδικητική ενέργεια η πρόθεση να τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης, αφού δεν δικαιολογούνται νέα μέτρα αφού ήδη έχει μειωθεί ριζικά το εργατικό κόστος της εταιρείας με την μετατροπή δεκάδων συμβάσεων από πλήρης σε μερική απασχόληση με μεγάλη μείωση αποδοχών.

Η πλευρά Παπασωτηρίου ήταν αδιάλλακτη και επέμενε στην παρουσίαση στοιχείων που έδειχναν την πτώση του τζίρου και οικονομικά προβλήματα. Ακόμα και σε πρόταση  να μην ισχύσουν τα μέτρα για 2 χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο, αλλά για 6 μήνες και νέα διαβούλευση τον Σεπτέμβριο για όλους, η απάντηση της εταιρείας Παπασωτηρίου ήταν αρνητική (πρόταση που αποδέχθηκε και πρότεινε ακόμα και η πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου).

Οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες με ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς και ως εκ τούτου ο Σύλλογός μας θα κινηθεί και αγωνιστικά ενάντια στα μέτρα αυτά με μορφές που θα αποφασίσει αλλά και νομικά.

Δηλώνουμε ακόμα μια φορά την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας Παπασωτηρίου, μαζί με τους οποίους θα συζητήσουμε τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

____________________

[βλ. και παλιότερη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου:  για τις εξελίξεις στον ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και μία σχετική κινητοποίηση: από τη συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου ]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.