Προκήρυξη του Συλλόγου για βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης

Ελευθερουδάκειον το ανάγνωσμα…

Στη «βραβευμένη» για πέρυσι αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη, τα αφεντικά έχουν βάλει στόχο να μην αφήσουν εδώ και μήνες καμία μέρα να περνάει για τους εργαζόμενους χωρίς συγκίνηση. Είχαμε λοιπόν τους δυο πρώτους μήνες του 2011 8 απολύσεις. Η εργοδοσία φρόντισε να πληροφορήσει κυνικά τους ενδιαφερόμενους ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι γι’ αυτήν δεν πρόκειται για ανθρώπους παρά για αριθμούς σε βιβλία εσόδων-εξόδων.

Αποδεικνύεται ορθή η υπόθεση ότι στην διαδρομή για τη μεταστέγαση του κεντρικού καταστήματος στο νέο κτίριο, κάποιες και κάποιοι θα έμεναν στον δρόμο.

Μιας και η επιχείρηση δεν τηρεί την πληρωμή των επιδομάτων ταμείου και ξένης γλώσσας, οι τελευταίοι απολυθέντες επέλεξαν τον δρόμο της επιθεώρησης εργασίας για να δικαιωθούν. Βέβαια εκεί σαφώς το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την πλευρά των πρώην εργαζομένων στην γνωστή αλυσίδα. Η διεύθυνση προφανώς δεν χάρηκε με τα νέα αυτά και προχώρησε σε σπασμωδικές κινήσεις. Σε έναν υπάλληλο, ο οποίος τύχαινε να έχει δουλέψει αρκετά χρόνια σε εντατικότατους ρυθμούς, ανακοινώθηκε ότι το ποσό που ήταν να λάβει μετά από την καταβολή των νόμιμων επιδομάτων ισούταν περιέργως με ένα έλλειμμα που παρουσίασε εκ των υστέρων το υποκατάστημα από το 2009 γεγονός το οποίο βέβαια ο ίδιος ο ταμίας κατά παγκόσμια πρωτοτυπία δε γνώριζε καν! Για την επίλυση αυτού του ευφάνταστου γρίφου θα αναλάβει δράση η επιθεώρηση εργασίας.

Στην συνέχεια ανέλαβε δράση ο υπεύθυνος δικτύου ο οποίος εξαπέλυσε χυδαία λεκτική επίθεση σε συνάδελφο που είχε πάει να παραλάβει τα επιδόματα που δικαιούται, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την υπεράσπιση της εργοδοτικής γραμμής. Η ψύχραιμη στάση του πρώην συναδέλφου έκανε πασιφανές το γελοίο του θεάματος.

Οι «δυσμενείς μεταθέσεις» και οι απολύσεις έχουν γίνει ήδη καθεστώς και απλά προαναγγέλλουν τις αλλαγές που είναι προγραμματισμένες να έρθουν. Αλλαγές όπως η αντικατάσταση της πιο ευάλωτης κατηγορίας συναδέλφων-ισσών δηλαδή του προσωπικού καθαρισμού, με μισθωτά συνεργεία καθαριότητας και η αναδιάρθρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας με θύματα απολυμένους συναδέλφους με πολυετή παρουσία στην εταιρεία.

Τα ευχολόγια και οι διαβεβαιώσεις των από πάνω δεν πρέπει να γίνονται τροφή για τις αφελείς ψευδαισθήσεις των από κάτω. Το «ξέρεις τι έχω προσφέρει εγώ στο μαγαζί…» από την πλευρά των εργαζόμενων είναι στάση παραίτησης και σύμπλευσης με την απαξίωση της ίδιας της ζωής για χάρη της αύξησης της παραγωγικότητας, των κερδών και άλλων βλαβερών για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σκοπών.

Ανοικτό στοίχημα παραμένει λοιπόν για τους εργαζόμενους η υπερπήδηση των φόβων και η αντίσταση στην τρομοκρατία των αφεντικών, τόσο στην αλυσίδα Ελευθερουδάκη όσο και σε κάθε χώρο εργασίας.

Έχοντας στο νου τις δυσμενείς αλλαγές που προωθούνται από τα αφεντικά σε ένα μεγάλο μέρος του κλάδου (Σαββάλας, Παπασωτηρίου, Μετρόπολις) δε μπορούμε να αφήσουμε στο απυρόβλητο τα τεκταινόμενα εις βάρος των εργαζομένων στην αλυσίδα Ελευθερουδάκη.

-Καμία απόλυση ή μεταβολή στις συμβάσεις εργασίας των συναδέλφων-συναδελφισσών
-Άμεση καταβολή των επιδομάτων ταμείου και ξένης γλώσσας σε όσους-όσες το δικαιούνται

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής

Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, 210-3820537,
sylyp_vivliou@yahoo.gr, www.bookworker.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.