για την απόλυση του Απ. Καψάλαη απο το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, μια μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, η ηγεσία της ΓΣΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με την μνημονιακή πολιτική. Αντί να οργανώνει την εργατική αντίσταση απέναντι στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας προβαίνει σε στοχευμένες απολύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της υποβάθμισης και της απαξίωσης του ερευνητικού της φορέα (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Στον καταθλιπτικό ορίζοντα που διαμορφώνεται για την εργατική τάξη της χώρας  μας, αντιλήψεις και λογικές που μπορούν να σταθούν στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης πρέπει να σιγήσουν. Δυστυχώς το έργο αυτό ανέλαβε στο μέτρο που της αναλογεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά την απομάκρυνση του επιστημονικού συμβούλου Γιώργου Ρωμανιά ανακοινώθηκε η εκδικητική και αντι-συνδικαλιστική απόλυση του Απόστολου Καψάλη.

Μετά από τρεις εξάμηνες συμβάσεις έργου από το 2003 έως το 2006 και δύο ετήσιων συμβάσεων το 2006 και 2007, η σχέση εργασίας του έχει μετατραπεί σε αορίστου διάρκειας δεδομένου ότι από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει καμία άλλη σύμβαση. Στις αρχές του 2011 η ΓΣΕΕ έρχεται να ζητήσει από τον Απόστολο Καψάλη και άλλες δύο εργαζόμενες υπό το ίδιο καθεστώς να υπογράψουν ξανά (!) ατομική σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου με διάρκεια ως το τέλος του 2011.

Ο Απ. Καψάλης αρνούμενος να υπογράψει την κατάφωρη αυτή αλλαγή του εργασιακού του καθεστώτος δεν κάνει τίποτα άλλο παρά το αυτονόητο. Αυτό που κάθε συνδικαλιστής που σέβεται την ιδιότητα του και αγωνίζεται πραγματικά κόντρα στην διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα έπρεπε να κάνει.

Επιπλέον η υπογραφή μίας τέτοιας σύμβασης πρακτικά σημαίνει την λήξη της σχέσης εργασίας του με τη ΓΣΕΕ στο τέλος της χρονιάς, ενώ η ΓΣΕΕ έχει σταματήσει να πληρώνει εδώ και τρεις μήνες τους τρεις εργαζόμενους, από τους οποίους ζήτησε να υπογράψουν νέες συμβάσεις έργου, ακόμα και τις δύο συναδέλφους του Απ. Καψάλη που υπέγραψαν την προτεινόμενη σύμβαση. 

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ερευνητής εργασιακών σχέσεων και μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο ΙΝΕ, προφανώς προκαλεί επειδή προσπαθεί να κάνει καλά την δουλειά για την οποία πληρώνεται με χρήματα των εργαζομένων αυτής της χώρας.

Μαζί με άλλους συναδέλφους του στο ΙΝΕ συνδράμουν επί σειρά ετών στην τεκμηρίωση και στην επεξεργασία των θέσεων και των διεκδικήσεων του εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος με γνώμονα την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις και οι εισηγήσεις του συναδέλφου Καψάλη σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους ενόχλησαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε στυγνό εργοδότη. Δεν φτάνει που μέσα στους χώρους της ανέχεται την ελαστική εργασία και τις εργολαβίες προβαίνει τώρα και στην απροκάλυπτη απόλυση του συναδέλφου Καψάλη και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του ΙΝΕ σε συνέχεια των εντεινόμενων σε βάρος του πιέσεων και αποκλεισμών.

Θεωρούμε ότι σε συνθήκες  ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης του κόσμου της εργασίας εργαλεία όπως το ΙΝΕ πρέπει όχι μόνον να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν. Το όχι και τόσο πρωτότυπο πρόσχημα των δεινών οικονομικών της ΓΣΕΕ αφενός, δεν μπορεί να καλύψει τις πολιτικές μεθοδεύσεις και αφετέρου, γεννά ένα τεράστιο ζήτημα σχετικά με την αξιοποίηση εργατικού και δημόσιου χρήματος από την διοίκηση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την απόλυση του συναδέλφου Απόστολου Καψάλη και την παύση κάθε σε βάρος του δίωξης
  • Την συνέχιση της απρόσκοπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας του ερευνητικού έργου του ΙΝΕ
  • Την άμεση κατάργηση κάθε ευέλικτης μορφής εργασίας σε όλες τις δομές της ΓΣΕΕ
  •  Πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών της ΓΣΕΕ

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2011

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης
ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου Καψάλη

[επόμενη συνέλευση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης: Τρίτη 29/3, 6:30μμ, Πολυτεχνείο – Γκίνη]

>>> Ψήφισμα του Συλλόγου για την απόλυση του Απόστολου Καψάλη από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.