κάλεσμα στην απεργία της 11ης Μάη από Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Απολυμένων Ελευθερουδάκη & ΣΥΒΧΑ

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Άλλοι τρεις συνάδελφοι προστέθηκαν  τον περασμένο μήνα στο μακροσκελή πλέον κατάλογο των απολύσεων στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη. Άλλη μια προσεκτικά σχεδιασμένη κίνηση, με δικαιολογία τη μείωση του εργατικού κόστους, που εντείνει το κλίμα φόβου στους εναπομείναντες συναδέλφους στην επιχείρηση. Τον τελευταίο καιρό όμως η στρατηγική αυτή συνδυάζεται με άλλη μια τακτική, προσφιλή στα αφεντικά στον κλάδο του βιβλίου, την καθυστέρηση πληρωμών.

Συγκεκριμένα εδώ και έναν μήνα δεν έχει πληρωθεί τίποτε άλλο εκτός από το δώρο του Πάσχα. Δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Απριλίου και φυσικά δεν έχει δοθεί καμία ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα γίνει αυτό, τη στιγμή μάλιστα που οι συνάδελφοι έχουν επωμιστεί τις πυρετώδεις εργασίες για το “σημαντικό πολιτιστικό γεγονός” τη μετακόμιση στο καινούριο κεντρικό κατάστημα.

Φυσικά καμία μεταβολή στη στάση της εργοδοσίας δεν έχει γίνει όσον αφορά στην εκπλήρωση των υπόλοιπων υποχρεώσεων της. Τα αφεντικά, όπως αποδείχτηκε και στην τελευταία συνάντηση με αντιπροσωπεία του συλλόγου θεωρούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να αναγνωρίσουν τη ΣΣΕ. Αρνούνται να καταβάλλουν τα επιδόματα ξένης γλώσσας και ταμείου, και υποχρεώνουν τον καθένα μας να τα διεκδικεί ξεχωριστά, με την ελπίδα ότι θα κάνουμε πίσω και θα τους τα χαρίσουμε.  Επιπλέον, σε μια συνεχή προσπάθεια να απαξιώσουν εντελώς τα δικαιώματα που με αγώνες έχουν κατακτηθεί, δεν αναγνωρίζουν ούτε καν τα επιδόματα προϋπηρεσίας(2ετίες) ή τις αυξήσεις μισθού που προβλέπονται από τη σύμβαση. Ως αποκορύφωμα βέβαια, ζητάνε από το προσωπικό να δουλέψει επιπλέον Κυριακές, τη στιγμή που δεν έχουν πληρωθεί καν για τις Κυριακές των (περασμένων) Χριστουγέννων και της απογραφής!

Και σε περίπτωση που αναρωτιέται κανείς που πηγαίνουν τα κέρδη της επιχείρησης, να υπενθυμίσουμε ότι  σύμφωνα με τον ισολογισμό για τη χρήση του 2009, οι αμοιβές του ΔΣ του Ελευθερουδάκη ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι προετοιμασίες για  τα εγκαίνια – φιέστα με εκατοντάδες επώνυμους προσκεκλημένους. Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξη του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων σε σαββατιάτικη εφημερίδα, μαθαίνουμε ότι η κρίση είναι απλά μια “ευκαιρία για ανανέωση” ενώ η αλλαγή κτιρίου πραγματοποιείται λόγω… βαρεμάρας. Να υποθέσουμε ότι και οι 18 απολύσεις έγιναν και αυτές απλά για να αλλάξουμε παραστάσεις;

Είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τα αφεντικά έχουν αποδείξει και με το παραπάνω ότι μας θεωρούν αναλώσιμους  και ότι θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να διαφυλάξουν τα πλούτη τους. Είναι στο χέρι μας να μην τους αφήσουμε να μας τρομοκρατούν με την απειλή των απολύσεων, αλλά ούτε και να μας καθησυχάζουν πετώντας ένα ξεροκόμματο-έναντι όποτε τους βολεύει. Η απεργία της 11ης Μαΐου είναι μια ευκαιρία για να αποδείξουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ας αρνηθούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και ας πάρουμε επιτέλους τις ζωές μας στα χέρια μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 10:30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Απολυμένων Ελευθερουδάκη

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.