από την παρέμβαση στα εγκαίνια του Ελευθερουδάκη [+κείμενο]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα (Τετ. 18/5) η προγραμματισμένη και δημόσια ανακοινωμένη παρέμβαση διαμαρτυρίας στα εγκαίνια του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης επί της Πανεπιστημίου.

Η παρέμβαση ξεκίνησε από τις 5.30μμ στο απέναντι πεζοδρόμιο με μικροφωνική, πανό, τρικάκια και μοίρασμα κειμένων. Κατά τις 7μμ κι ενώ τα εγκαίνια βρίσκονταν σε εξέλιξη, κινηθήκαμε προς το απέναντι πεζοδρόμιο ακριβώς μπροστά από τις εισόδους του βιβλιοπωλείου, όπου και παραμείναμε για μία ώρα περίπου φωνάζοντας συνθήματα.

από τρικάκια που επίσης πετάχτηκαν:

«στον πολιτισμό των απολύσεων, της μείωσης των μισθών, του ξεζουμίσματος των εργαζομένων, της εργοδοτικής ασυδοσίας // απαντάμε με τον πολιτισμό της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και του ταξικού αγώνα»

«ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ»

_________________

ενδιαφέρουσα ανταπόκριση, video και φωτογραφίες από το blog Παραλληλογράφος:  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/05/19

 και video από απλήρωτους εργαζόμενους: http://aplhrotoiergazomenoi.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html

________________

το κείμενο που μοιραζόταν:

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ ΑΠΟΛΥΟΥΝ… ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

Έφτασε λοιπόν η πολυαναμενόμενη μέρα που το καινούριο κεντρικό κατάστημα των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη εγκαινιάζεται με λαμπρότητα και ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί με περηφάνια, και να γιορτάσει μαζί τους, όχι μόνο τους τακτικούς πελάτες του αλλά και πολιτικoύς και διασημότητες. Ταιριαστό πλήθος, αν σκεφτεί κανείς ότι πίσω από τις φανταχτερές βιτρίνες και τις μεγαλοπρεπείς φιέστες κρύβεται η ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στην εταιρεία τον τελευταίο καιρό.

Από τη μία το ξεσκαρτάρισμα του προσωπικού, με 18 απολύσεις τους τελευταίους 4 μήνες δηλώνει ξεκάθαρα τις άγριες διαθέσεις της εργοδοσίας. Προοικονομεί όμως  και τις συνθήκες που θα επικρατούν στο νέο κατάστημα, με τους εναπομείναντες υπαλλήλους να επιβαρύνονται με το φόρτο εργασίας ενός ίδιου σε τετραγωνικά κτιρίου αλλά και με τη στρατηγική αντικατάστασή τους από εργαζόμενους με όρους ελαστικούς και απάνθρωπους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα έναντι και οι προκαταβολές έχουν γίνει καθεστώς, μιας και η εργοδοσία χρωστάει ακόμα τους μισθούς του Απριλίου. Πατώντας πάνω στη δυσκολία των καιρών και το φόβο των εργαζομένων, τους εξαναγκάζουν να συνεχίζουν να δουλεύουν τζάμπα και χωρίς καμία εγγύηση για το πότε θα καταβληθούν τα χρωστούμενα, προφανώς θεωρώντας ότι όλοι εμείς πηγαίνουμε κάθε μέρα στη δουλειά από χόμπι, και ότι τίποτα δεν μπορεί να τους αναγκάσει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με απροκάλυπτο θράσος μάλιστα, επέβαλαν στους υπαλλήλους να δουλεύουν με υπερεντατικούς ρυθμούς μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή, ούτως ώστε να προλάβουν να διοργανώσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα το αποψινό “πολιτιστικό γεγονός”.

Ούτε λόγος βέβαια για τα επιδόματα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλει ο νόμος. Με ψέματα και μισόλογα αρνούνται να τα καταβάλλουν σε όσους τα δικαιούνται και τα έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει, φτάνοντας στο σημείο να μην αναγνωρίζουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί από τον κλάδο. Με μια πραγματικά αξιοθαύμαστη ευκολία, οι δημοσιοσχετίστικες φανφάρες και τα μεγάλα λόγια των συνεντεύξεων μετατρέπονται σε δικαιολογίες και κλάψα μπροστά στην επιθεώρηση εργασίας.

Το κερασάκι στην εγκαινιακή τούρτα ήταν ο χειρισμός της κρίσιμης απεργίας της περασμένης βδομάδας, οπότε και προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστό το κατάστημα την ημέρα της απεργίας, χρεώνοντας υποχρεωτικό, a priori, ρεπό σε όλους τους εργαζομένους για την Κυριακή που θα δούλευαν 4 μέρες μετά, αψηφώντας όχι μόνο τους νόμους του κράτους αλλά μάλλον κι αυτούς του χωροχρόνου. Προνόησαν φυσικά να πετάξουν και ένα έκτακτο ξεροκόμματο – έναντι για να κατευνάσουν τυχόν προθέσεις αντίδρασης όλως τυχαίως μια μέρα πριν την απεργία..

Και όλα αυτά βέβαια τα δικαιολογούν χρησιμοποιώντας την επίφαση της αλλαγής, της ανανέωσης και της πρωτοπορίας, όπως αρέσκονται να δηλώνουν προκλητικά. Εδώ θα συμφωνήσουμε. Τα αφεντικά του Ελευθερουδάκη  βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στην μετατροπή της εργασιακής πραγματικότητας σε κάτι νέο το οποίο έχει έντονη τη μυρωδιά του σκλαβοπάζαρου. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο (τα οποία πλέον τους προσφέρονται νόμιμα και απλόχερα) για να διαφυλάξουν τα πλούτη τους. Οι συνηθισμένες πλέον τακτικές των απολύσεων, των αλλαγών στις συμβάσεις σε συνδυασμό με τον εκφοβισμό και την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας είναι το όχημά τους για να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση της κερδοφορίας τους.

Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της αλυσίδας Ελευθερουδάκη αλλά και ολόκληρου του κλάδου του βιβλίου αρνούμαστε να δεχτούμε το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης μας.  Διεκδικούμε όχι μόνο τα νόμιμα δικαιώματά μας, (που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα) αλλά και την επανάκτηση του ελέγχου της ζωής μας. Αντιστεκόμαστε στο να γίνουμε θυσία στο βωμό του κέρδους τους, να πληρώσουμε την κρίση τους, να υποχωρήσουμε απέναντι στην τρομοκρατία τους. Αυτο-οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και βρισκόμαστε ενάντιοι σε κάθε εργοδοτική πρόκληση ή προσπάθεια αμφισβήτησης των κεκτημένων μας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΡΜΠΙΛΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Απολυμένων Ελευθερουδάκη

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.