Απλήρωτοι εργαζόμενοι – εκβιαστές εργοδότες; [νέα ανακοίνωση του Συλλόγου για τον αγώνα στις εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα]

Απλήρωτοι εργαζόμενοι – εκβιαστές εργοδότες;

Η εκδοτική επιχείρηση «Αντ. Ν. Σάκκουλας» θεώρησε ότι μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώνει. Έτσι από τον Αύγουστο του 2010 άρχισε να δίνει αντί της νόμιμης αμοιβής, μικροποσά «έναντι» για κάθε 15-ημερο και μηνιάτικο.

Οι εργαζόμενοι, δείχνοντας αρχικά κατανόηση για την «δυσκολία» της επιχείρησης, δούλεψαν για 9  ολόκληρους μήνες με αυτό το καθεστώς που επέβαλε η εργοδοσία των εκδόσεων «Αντ. Ν. Σάκκουλα», παίρνοντας κάθε μήνα ελάχιστα χρήματα, τα οποία φυσικά δεν επαρκούν για να ζήσει άνθρωπος στη σημερινή εποχή.

Όπως αποδείχτηκε για άλλη μια φορά όμως, οι «ανάγκες» της επιχείρησης είναι πάνω από τις ζωές των εργαζόμενων. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και οι εργαζόμενοι μαζί με το Σύλλογό μας  απευθύνθηκαν στη διοίκηση της εταιρείας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Στις συνατήσεις που έγιναν η εργοδοσία αρνήθηκε και πάλι την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, με δικαιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που διακινεί!!!

Μετά από «υπομονή» 10 μηνών, και αφού δεν φαινόταν καμία λύση ή διάθεση από την πλευρά της εργοδοσίας να πληρώσει τα δεδουλευμένα του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στην εταιρεία, η πλειοψηφία των εργαζομένων στις «εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα» προχώρησαν πριν από μερικές μέρες σε επίσχεση εργασίας με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σήμερα, σχεδόν 1 χρόνο μετά την μη καταβολή των νόμιμων αποδοχών τους, η εργοδοσία όχι απλά δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Αντίθετα, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε η επιθεώρηση εργασίας στην επιχείρηση, κατά τον οποίο βεβαιώθηκε η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και επιβλήθηκε πρόστιμο, η διοίκηση της επιχείρησης σφυρίζει αδιάφορα στο αίτημα για άμεση πληρωμή των μισθών. Εξαπολύει ύβρεις σε βάρος των εργαζόμενων στην αγορά του βιβλίου. Στέλνει εξώδικα σε εργαζόμενους που κάνουν επίσχεση. Αρνείται να απαντήσει, να κάνει οποιαδήποτε κίνηση για τη λύση του προβλήματος.

Συμπαράσταση και αγώνας: όχι στον εργασιακό μεσαίωνα και την αυθαιρεσία

Πέρα από την αγανάκτηση και οργή που προκαλεί στους εργαζόμενους του κλάδου μας αυτή η στάση, προκύπτουν και μια σειρά σοβαρά ερωτήματα:

-Πιστεύει η εργοδοσία των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα ότι ζούμε στη φεουδαρχία και όσους απασχολεί τους θεωρεί κολίγους που θα πληρώνονται ένα ξεροκόμματο όποτε και εαν θέλει ο τσιφλικάς;

– Γνωρίζει η εργοδοσία των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα, η οποία εκδίδει αποκλειστικά νομικά βιβλία (!), ότι παραβιάζει κατάφορα την εργατική νομοθεσία.

– Η ιδιοκτησία της επιχείρησης θα μπορούσε να επιβιώσει με 300 ευρω το μήνα, και θα δούλευε χωρίς αποδοχές για 1 χρόνο;

– Φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν εισπράττει η επιχείρηση τα χρωστούμενα του Υπουργείου Παιδείας; Και μπορούν εντέλει κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις που δεκαετίες παίρνουν πακτωλό χρημάτων από τα υπουργεία και τα πανεπιστήμια να μην πληρώνουν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, όταν το κράτος δεν τους πληρώνει; Και εάν το «μνημονιακό» κράτος και η κυβέρνηση δεν πληρώσει την εταιρεία για άλλο 1 χρόνο θα δουλεύουν 2 χρόνια απλήρωτοι οι εργαζόμενοι; Αυτή τη «λύση» σκέφτονται; Ή μήπως με τη στάση της θέλει να σπρώξει τους εργαζόμενους σε αποχώρηση;

Οι εργαζόμενοι στις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα έπραξαν το αυτονόητο, διεκδικώντας και νομικά τα δεδουλευμένα τους. Εισέπραξαν την αδιαφορία, τα εξώδικα και τους διάφορους «ελιγμούς» της εργοδοσίας. Τώρα είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην ασυδοσία, τον αυταρχισμό και την παρανομία της εργοδοσίας, στις εκδόσεις «Αντ. Ν. Σάκκουλα» και όπου αλλού οι εργοδότες κάνουν τα ίδια.

Η συμπαράστασή μας, όλων των εργαζόμενων του κλάδου, των σωματείων, των συλλόγων -δικηγορικών και φοιτητικών-, όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και όλου του αναγνωστικού κοινού θα πρέπει να ενταθεί, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ευρύτερες δράσεις, μέχρι να σπάσει η αδιαλλαξία και η επίθεση των εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους.

Δεν χαρίζουμε άλλο κλεμμένο πλούτο στους εργοδότες μας. Δεν δουλεύουμε τσάμπα.

Δεν δίνουμε άτοκα δάνεια τους μισθούς μας στις εταιρείες που χρόνια ολόκληρα κερδοφορούσαν από τον ιδρώτα και τη δουλειά μας.

Όλοι στον αγώνα – Συσπείρωση και δράση για τα δικαιώματά μας! 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.