[Τετ.8/2] Απεργία στην εταιρεία διακίνησης βιβλίου Π.Γεωργίου Α.Ε.

για την Τετάρτη 8 Φλεβάρη έχει κηρυχθεί απεργία στην εταιρεία διακίνησης βιβλίου Π.Γεωργίου Α.Ε.

> ακολουθεί σχετικό κείμενο του Συλλόγου:

OΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε

Αγαπητοί συνάδελφοι,
πέρα από τις τελευταίες εξελίξεις της Τρόικας και της επιβολής του μνημονίου, τα τελευταία δυόμισι χρόνια και εκτός από την αλλαγή της νομοθεσίας που προετοίμαζε αυτή τη σημερινή κατάσταση (π.χ. ψήφισμα άρθρου 99 περί πτωχευτικού κώδικα, 4 χρόνια πριν), αυτό που έχει αλλάξει στο μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας / πραγματικότητας είναι -πέρα από την οικονομική εκμετάλλευση- η εφαρμογή ψυχολογικής βίας στους εργαζομένους. Με την ανοχή του νόμου και απροστάτευτοι, όλοι όσοι εργαζόμαστε στον κλάδο του βιβλίου και όχι μόνο, είμαστε ή οδηγούμαστε σε καθεστώς εργατικής ομηρίας.

Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια στην εταιρεία Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε, οι εργαζόμενοι συστηματικά πληρώνονται με καθυστερήσεις 2 και 3 μηνών και μετά από επίμονες διαμαρτυρίες τους δίνονταν κάποια χρήματα έναντι (ποτέ εξόφληση ούτε ενός μισθού), για εργασία που είχε παρασχεθεί 2 και 3 μήνες νωρίτερα. Επιπλέον, υπό το καθεστώς εκφοβισμού απώλειας της εργασίας τους, υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις 6μηνης διάρκειας με μειωμένο ωράριο (!!) και μειωμένες κατά το 20% τις οικονομικές τους απολαβές, παρά το γεγονός ότι  η «κίνηση» της εταιρείας παρέμεινε η ίδια. Από τη σύμβαση -μετά από διαπραγματεύσεις- εξαιρέθηκε ο όρος «όσες μέρες θα εργάζονται, τόσες θα πληρώνονται», ακυρώνοντας την προσπάθεια επιβολής της λεγόμενης εκ περιτροπής εργασίας. Πέρα από την προσβολή της προσωπικότητας και της αφαίρεσης του δικαιώματος υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της εταιρείας Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε,  οι εργαζόμενοι υπόγραψαν τη σύμβαση αλλά ακόμη και τότε το καθεστώς πληρωμών δεν άλλαξε. Μετά από όλο αυτό το «μαρτύριο της σταγόνας» των δυο περασμένων ετών, τον περασμένο Νοέμβριο τους ζητήθηκε να παραβρεθούν όλοι στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε λεγόμενος «εκπρόσωπος» της εταιρείας για να ενημερώσει όλους τους υπαλλήλους ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν ούτε ένα ευρώ τουλάχιστον για τους επόμενους  2 μήνες (πέραν των ήδη υπαρχουσών καθυστερήσεων) τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη κι αν ο ίδιος ο Γεωργίου ζητήσει ένα πιάτο φαγητό δεν πρόκειται να του δοθεί. Η παρέμβαση του σωματείου σ’ αυτή τη συνάντηση απαγορεύτηκε.

Μετά από αυτό το συμβάν, οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Αθήνας απέστειλαν εξώδικο διαμαρτυρία / προειδοποίηση για τις εκπρόθεσμες πληρωμές τους και για τις προειδοποιητικές ταμπέλες που είχαν αναρτηθεί στους χώρους με την ένδειξη «Ο ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ» και η απάντηση που έλαβαν -παρότι είχαν λάβει έγγραφη διαβεβαίωση από τη διοίκηση ότι οι χώροι παρακολουθούνται- ήταν πως  οι χώροι δεν παρακολουθούνται και ότι το έκαναν γιατί υπήρχαν απώλειες εμπορευμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη… Ως ψέμα παρουσίασαν ακόμη και τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Το αποκορύφωμα δε, ήταν η αποστολή επιστολής σύμφωνα με την οποία όλοι οι υπάλληλοι έπρεπε να υπογράψουν πως θα είναι συμπαραστάτες στα «σχέδια» της εταιρείας να υπαχθεί στο άρθρο 99 και ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να την στηρίξουν, κατακερματίζοντας και ακυρώνοντας την όποια μελλοντική τους διεκδίκηση. Πέραν όλων αυτών, συστηματικά και με σχέδιο προσπαθούν να διασπάσουν την ομόνοια των εργαζομένων και να καταστείλουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία και διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους, λέγοντας πότε στους μισούς ότι θα μείνουν, πότε στους άλλους μισούς. Αυτή η στρατηγική έχει ως στόχο να αποσυντονίσει τους εργαζόμενους μέχρι την ημερομηνία που θα συζητηθεί στο δικαστήριο η αίτηση για την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99 περί πτωχευτικού κώδικα, τον Φεβρουάριο του 2012 .  Άραγε γνωρίζει η διοίκηση της εταιρείας ότι για την ένταξη στο άρθρο 99, απαγορεύεται η παύση πληρωμών;  μάλλον το γνωρίζει και πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν το γνωρίζουν. Άραγε πιστεύει η διοίκηση της εταιρείας ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να παγιδεύονται και να απαρνιούνται τα δικαιώματα τα δικά τους και των οικογενειών τους, υπογράφοντας τέτοιου είδους επιστολές;

Εμείς οι εργαζόμενοι, πρέπει επιτέλους ενωμένοι να αντισταθούμε στα σχέδια που υπονομεύουν τις ζωές και καταπατούν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας. Και να δώσουμε στην εταιρεία Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε και σε όλες τις εταιρείες που ακολουθούν την ίδια τακτική να καταλάβουν ότι είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.