[Πέμπτη 16/2, 8.30πμ] παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ / κάλεσμα + κείμενο + ανταπόκριση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 16/2 στις 8.30 π.μ. οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ (Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου), όπου βρίσκεται η διοίκηση του ΙΚΑ.

Η διαμαρτυρία θα γίνει για το πρόβλημα των συναδέλφων από τις εκδόσεις ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ που βρίσκοντα σε επίσχεση εργασίας, οι οποίοι είναι όχι μόνο απλήρωτοι αλλά και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Οι 14 συνάδελφοι δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, επειδή η εταιρεία δεν τους κολλούσε ένσημα από τον Μάρτη του 2011. Μέσα στο 2011 τους έχουν κολληθεί 75 ένσημα, ενώ χρειάζονται 100. Από τον Ιούνη είναι σε επίσχεση εγασίας.

Οι συνάδελφοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΙΚΑ για να ελέγξει την εταιρεία, η οποία σημειωτέον δεν κολλάει ένσημα ούτε στους υπαλλήλους της που συνεχίζουν να δουλεύουν και δεν συμμετέχουν στην επίσχεση. Οι συνάδελφοι έχουν προσφύγει, ζητώντας επίσης να τους κολληθούν τα ένσημά τους. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αδιαφορούν.

Με την διαμαρτυρία μας θέλουμε να αναδείξουμε γενικότερα αυτή την αθλιότητα με τους εργοδότες που δεν κολλάνε ένσημα και με το ΙΚΑ που δεν ελέγχει. Αυτή η κατάσταση βασανίζει χιλιάδες εργαζόμενους. Στόχος μας είναι επίσης να δοθεί λύση για τους συνάδελφους από ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ, να θεωρηθούν τα βιβλιάρια ασθενείας τους.

Στην διαμαρτυρία καλούμε όσους συναδέλφους από τον κλάδο του βιβλίου μπορούν. Καλούμε και συναδέλφους από άλλους κλάδους και από άλλα σωματεία.

Θα επιδιώξουμε αντιπροσωπεία των συναδέλφων απότις εκδόσεις ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ, από το Σύλλογό μας και από τα σωματεία που θα παραβρεθούν να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΙΚΑ.

> ανταπόκριση από την παρέμβαση:

Το ΙΚΑ «περιθάλπτει»τους εργαζόμενους…
…σκοπός αυτού, η προστασία παρ’ αυτών ησφαλισμένων κατά κινδύνων, ασθενείας, αναπηρίας,ατυχήματος, γήρατος κτλ
Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Η διαμαρτυρία αφορούσε το πρόβλημα των εργαζομένων από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι 14συνάδελφοί μας ήταν, όχι μόνο απλήρωτοι αλλά και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Δεν μπορούσαν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, επειδή η εταιρεία δεν τους είχε κολλήσει ένσημα από τον Μάρτη του 2011. Μέσα στο 2011 τους είχαν κολληθεί75 ένσημα, ενώ χρειάζονταν 100. Βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από 21/6/2011για οφειλές δεδουλευμένων. Από 5/10/2011, η εργοδοσία με μονομερή μεταβολή των συμβάσεών τους, έχει προβεί σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, θεωρώντας μη νόμιμη την επίσχεση εργασίας.
Βρεθήκαμε στην Αγ. Κωνσταντίνου 8 στην Ομόνοια, τριάντα συνάδελφοι με το πανώ του Συλλόγου, με ανακοινώσεις που μοιράζονταν στους περαστικούς, με ντουντούκα για ενημέρωση. Απαιτήσαμε συνάντηση με την διοίκηση του ΙΚΑ. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διον. Πατσούρης, δέχτηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, του Συλλόγου μας και από τα σωματεία που είχαν έρθει για συμπαράσταση.
Τέθηκε το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των συναδέλφων στην προαναφερθείσα επιχείρηση, οι οποίοι έχουν κάνει καταγγελία στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ από τα τέλη Ιανουαρίου 2012. Επίσης τέθηκε συνολικότερα το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής που διαπιστώνεται καθημερινά στους χώρους εργασίας.
Για μία φορά ακόμη, διαπιστώσαμε την απάθεια και τον ωχαδερφισμό των κρατικών λειτουργών, που κύριο μέλημα έχει το να κάνει πλάτες στους εργοδότες που δεν κολλάνε ένσημα. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ ακολούθησε την τακτική πως, «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Στη βιασύνη του να υπερασπισθεί, όπως έχει άλλωστε εντολή από τους πολιτικούς του προϊσταμένους, τον εργοδότη, παρουσίασε λάθος στοιχεία για τάχα μηδαμινές οφειλές της επιχείρησης προς το Ταμείο. Στην επιμονή των συναδέλφων παραδέχθηκε το σφάλμα του, και εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι, η επιχείρηση μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη μας διαμαρτυρία στις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος υπέβαλλε την αναλυτική περιοδική δήλωση με επτά μήνες καθυστέρηση. Δεν απαντήθηκε όμως το καίριο και επίκαιρο ερώτημα, πόσα χρήματα χάνει το ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή, ακόμη και από την 7μηνη καθυστέρηση.
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ παρέπεμψε τους συναδέλφους από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα στο υποκατάστημα Συντάγματος του ΙΚΑ, την Δευτέρα 20 Φλεβάρη, για να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Τα βιβλιάρια πράγματι θεωρήθηκαν. Είναι και αυτό μια μικρή επιτυχία που κερδήθηκε με συνδικαλιστική πίεση στο ΙΚΑ (Ίδρυμα Κάλυψης Απατεώνων). Όπως επισήμανε στον υποδιοικητή κάποιος συνάδελφος από την αντιπροσωπεία μας, «χρειάστηκε η κινητοποίηση ενός εργατικού σωματείου, για να πάρει το ΙΚΑ τα λεφτά του».
Αν χρειάζεται για να κολλιούνται τα ένσημα των εργαζομένων, να οργανώνουμε διαμαρτυρίες, βεβαιώνουμε τον κύριο Πατσούρη πως θα βρισκόμαστε καθημερινά έξω από το γραφείο του. Για τους «14», για τους «3», για τον «1» συνάδελφό μας. Η αθλιότητα των εργοδοτών και η συμπαιγνία του ΙΚΑ δε θα μείνουν αναπάντητες.
Στην εποχή των Μνημονίων και της διάλυσης της εργατικής νομοθεσίας, στην εποχή των κουτσουρεμένων μισθών και της ανεργίας,στην εποχή της ακρίβειας και της ανασφάλιστης εργασίας, σ’ αυτή ακριβώς την εποχή δεν μπορούμε παρά να είμαστε συσπειρωμένοι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι.
Κανένας συνάδελφος μόνος. Όλοι μαζί με το Σύλλογο, αυτό είναι το όπλο μας!

> εικόνες από την παρέμβαση έξω από το ΙΚΑ:

 

ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας:

[το κείμενο σε pdf]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το ΙΚΑ κάνει πλάτες στους εργοδότες που δεν κολλάνε ένσημα

Οργανώνουμε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΙΚΑ για το πρόβλημα των εργαζομένων από τις εκδόσεις ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι 14 συνάδελφοί μας είναι, όχι μόνο απλήρωτοι αλλά και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, επειδή η εταιρεία δεν τους έχει κολλήσει ένσημα από τον Μάρτη του 2011. Μέσα στο 2011 τους έχουν κολληθεί 75 ένσημα, ενώ χρειάζονται 100. Βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από 21/5/2011 για οφειλές  δεδουλευμένων. Από 5/10/201, η εργοδοσία με μονομερή μεταβολή των συμβάσεών τους, έχει προβεί σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, θεωρώντας μη νόμιμη την επίσχεση εργασίας.  
Οι συνάδελφοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΙΚΑ και στο επικουρικό ταμείο ΤΕΑΥΕΚ για να ελεγχθεί η εταιρεία, η οποία σημειωτέον δεν κολλάει ένσημα ούτε στους υπαλλήλους της που συνεχίζουν να δουλεύουν και δεν συμμετέχουν στην επίσχεση. Οι συνάδελφοι έχουν προσφύγει, ζητώντας επίσης να τους κολληθούν τα ένσημά τους. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αδιαφορούν.

Στον καιρό των Μνημονίων….

….οι εργαζόμενοι οδηγούμαστε στην εξαθλίωση και η χώρα στη σίγουρη χρεοκοπία.

Μας ζητούν να ξεχάσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, της παιδείας, της υγείας. Τα εργασιακά δικαιώματα, έγιναν βορά στις ορέξεις των καπιταλιστών, καθώς η κυβέρνηση θεσμοθετεί μέσα σε μια νύχτα τον εργασιακό μεσαίωνα. Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μένουν απαθείς και αμέτοχοι, επιτρέποντας την καταλήστευση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων. Η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία ξεπερνά το 30%, βάσει των επίσημων στοιχείων, αλλά τα αυτιά των κρατούντων δεν ιδρώνουν.

Σε μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι τρομοκρατούνται για να συναινέσουν στην αφαίρεση του πλούτου που τους ανήκει, έρχεται το πρωθυπουργικό δόγμα, «να παραμείνουν ανοιχτές επιχειρήσεις», να δώσει τη χαριστική βολή στις εργατικές κατακτήσεις. Σε μια χώρα όπου οι ζωές των εργαζομένων ισοπεδώνονται στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, είναι λογικό επακόλουθο, οι ασφαλιστικές μας εισφορές να γίνονται άτοκα δάνεια στις εταιρείες, ή καταθέσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς των εργοδοτών.

Με τη διαμαρτυρία μας θέλουμε να αναδείξουμε, γενικότερα, αυτή την αθλιότητα με τους εργοδότες που δεν κολλάνε ένσημα και με το ΙΚΑ που τους κάνει πλάτες και δεν τους ελέγχει. Αυτή η κατάσταση βασανίζει χιλιάδες εργαζόμενους.

Απαιτούμε να δοθεί λύση για τους συνάδελφους από ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ, 

να θεωρηθούν –εδώ και τώρα- τα βιβλιάρια ασθενείας τους.

Στην διαμαρτυρία μας συμπαραστέκονται εργαζόμενοι από άλλους κλάδους και από άλλα σωματεία. Ζητάμε αντιπροσωπεία μας να συναντηθεί με τη Διοίκηση του ΙΚΑ. 

Μνημόνια και νόμοι εφαρμοστικοί… για τα αφεντικά, η «χρυσή εποχή»!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.