από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο της Εστίας [Τετ.31/10]

το κείμενο που μοιραζόταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο της Εστίας  την Τετάρτη 31/10:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Η κατάσταση με τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τόσο στον κλάδο του βιβλίου, όσο και γενικότερα έχει φτάσει σε ακραία σημεία. Το να πληρώνεσαι κανονικά και έγκαιρα τον μισθό σου είναι πλέον η εξαίρεση. Στις περισσότερες επιχειρήσεις, η καθυστέρηση πληρωμών έχει γίνει ο κανόνας.

Στο βιβλιοπωλείο της Εστίας οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο. Όλο αυτό το διάστημα παρ΄ όλες τις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων η εργοδοσία όχι μόνο αρνείται να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους αλλά δημιουργεί κι ένα κλίμα εκφοβισμού  ότι «το μαγαζί δεν πάει καλά» προτείνοντας τους εμμέσως πλην σαφώς, ενώ παραμένουν απλήρωτοι, να παραιτηθούν και να χάσουν όχι μόνο δεδουλευμένα αλλά και αποζημιώσεις μετά από χρόνια δουλειάς.

Οι συνάδελφοι από τον Σεπτέμβρη αναγκάστηκαν να βγουν σε επίσχεση εργασίας και να καλέσουν για άλλη μια φορά την εργοδοσία – αυτή τη φορά στην επιθεώρηση εργασίας! Κι εκεί όμως η εργοδοσία ούτε καν εμφανίστηκε (η Επιθεώρηση τους άσκησε ποινική δίωξη!), δηλώνοντας με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι οι ανάγκες και η επιβίωση των εργαζομένων για αυτούς είναι ψιλά γράμματα.

Η κακοδιαχείριση της περιουσίας, πνευματικής και υλικής, ενός από τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα δεν έγινε από τους εργαζόμενους. Ούτε τα κέρδη όλων αυτών των χρόνων μοιράστηκαν στους εργαζόμενους. Και τώρα η εργοδοσία τους καλεί να πληρώσουν αυτοί  τα σπασμένα.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες-μέτοχοι στις επιχειρήσεις. Δεν δεχόμαστε στο όνομα της κρίσης, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς, να δουλεύουμε εθελοντικά δανείζοντας τα αφεντικά μας. Έχουμε ανάγκες, έχουμε αξιοπρέπεια. Γι΄ αυτό και στα σχέδιά τους να μας εξαθλιώσουν θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους.

Ο σύλλογός μας στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων από το βιβλιοπωλείο της Εστίας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 20 Σεπτέμβρη, διεκδικώντας μισθούς 7 μηνών. Θα είμαστε μαζί τους ενεργοποιώντας κάθε δυνατό μέτρο νομικής και συνδικαλιστικής πίεσης.

• Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
• Να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα.

Στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία απαντάμε με
Συλλογικότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 – Εξάρχεια, 10681 Αθήνα, τηλ: 210 – 3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr, https://bookworker.wordpress.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.