Νέα Μανωλάδα: Τόπος εκμετάλλευσης μεταναστών – εργατών. Μια εικόνα από το εργασιακό μας μέλλον; [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ]

Νέα Μανωλάδα:
Τόπος εκμετάλλευσης μεταναστών-εργατών.

Μια εικόνα από το εργασιακό μας μέλλον;

Τα εργασιακά κάτεργα της Νέας Μανωλάδας είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια, συντηρούνταν από μια κοινωνία που τα πρώτα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης στην Ελλάδα από την επαρχία στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκμεταλλευόμενοι ήταν οι ντόπιοι εργάτες οι οποίοι αργότερα αντικαταστάθηκαν από ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια, των μεταναστών εργατών. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξαν οι εκμεταλλευτές-αφεντικά, οι οποίοι έκαναν τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσουν έναν διαχωρισμό μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργατών με απώτερο σκοπό τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης, η ενότητα της οποίας αποτελεί ανάχωμα σε όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει εδώ και δεκαετίες με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά:

Μετανάστες εργάτες άρχισαν να καταδιώκονται από τρεις μπράβους-επιστάτες του εργοδότη που κρατούσαν καραμπίνες όταν πήγαν να τους ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Αντί χρημάτων εισέπραξαν τυφλούς και ασταμάτητους πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τριάντα άτομα περίπου και αρκετοί από αυτούς να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές εργάζονται άπειρες ώρες μέσα σε θερμοκήπια όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου, με μια ατμόσφαιρα εντελώς αποπνικτική από την υγρασία και τα φυτοφάρμακα, για να λαμβάνουν μαύρα μεροκάματα με εξευτελιστικά χρήματα, από τα οποία γύρω στα μισά κρατούνταν για έξοδα φαγητού και διαμονής. Στοιβάζονται σε παράγκες χωρίς τα στοιχειώδη, ρεύμα, τουαλέτα και νερό αντιμετωπίζοντας απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας σειράς από ρατσιστικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στη Νέα Μανωλάδα το 2007 και μέχρι σήμερα έχουν μείνει ατιμώρητες. Ένα χρόνο αργότερα οι μετανάστες-εργάτες γης ξεκινούν απεργία διεκδικώντας καλύτερα μεροκάματα και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Ύστερα από αυτό, γίνονται δέκτες της εργοδοτικής τρομοκρατίας με απειλές και ξυλοδαρμούς. Ακολούθησαν προπηλακισμοί δημοσιογράφων και αλληλέγγυων. Τον Αύγουστο του 2012 ένα άγριο ρατσιστικό συμβάν προστίθεται, στο οποίο ένας επιστάτης-τραμπούκος έσυρε με αυτοκίνητο Αιγύπτιο εργάτη επειδή τόλμησε να ζητήσει τα απλήρωτα μεροκάματά του. Καθόλου τυχαίο, ο συγκεκριμένος είναι ο ένας από τους τρεις ο οποίος συμμετείχε και στο πρόσφατο έγκλημα στη Μανωλάδα, αλλά η υπόθεση του Αυγούστου δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Μπορεί ο ρατσισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις να είναι παλιά ιστορία στην Ελλάδα, αλλά οι επιστάτες των φραουλοχωραφιών πήραν το όπλο τους ενθαρυμμένοι τόσο από την όξυνση της ταξικής επίθεσης την περίοδο της κρίσης όσο και από τη δράση των νεοναζί της χρυσής αυγής. Η νομιμοποίηση τέτοιων φασιστικών και αντεργατικών πρακτικών δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτή. Χρειάζεται να αντιστεκόμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε όπως έκαναν και οι εργάτες γης, απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους σε μία εποχή που η καθυστέρηση πληρωμών θεωρείται ‘’κάτι φυσιολογικό’’.

Ως σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου – χάρτου Αττικής καταδικάζουμε κάθε μορφής φασιστική, ρατσιστική και εργοδοτική βία. Αυτές οι πρακτικές των αφεντικών και του συστήματος έχουν ως σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και της ζωής μας εξαφανίζοντας κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος: απλήρωτοι, χωρίς ασφάλιση, απαξιώνοντας την ανθρώπινη ζωή για ένα κομμάτι ψωμί, μετατρεπόμενοι σε σύγχρονους σκλάβους. Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, συμβαίνουν συχνά κυρίως σε μετανάστες οι οποίοι ζουν σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και κοινωνικού κανιβαλισμού. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουν γίνει σχετικά με βασανισμούς, εξαφανίσεις μεταναστών που δεν τους αναζητάει κανένας, ή πτώματα στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Τα τελευταία χρόνια με την ψήφιση μιας σειράς αντεργατικών νόμων από κράτος, εργοδότες, ΕΕ και ΔΝΤ, έχουν ως αποτέλεσμα το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την προσπάθειά κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και τη διάλυση κάθε κεκτημένου που έχει κερδηθεί με αγώνες. Την εποχή της κρίσης που όλα δείχνουν δυσκολότερα, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλα τα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας, να υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας συμφέροντα και να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

Από την απεργία πείνας των 300, τους εργάτες της Μηχανιώνας, της Σκάλας Λακωνίας μέχρι τη Μανωλάδα, οι μετανάστες διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών.

Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6 Εξάρχεια, β’ όροφος /  210-3820537 / sylyp_vivliou@yahoo.gr / bookworker.wordpress.com

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.