[Τρ.27/8, 6μμ, Περιστέρι] πορεία για τη δολοφονία του Θανάση Κ. και την καταστολή

>> από τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην πορεία >>

Στις 14 Αυγούστου σε τρόλεϊ στο Περιστέρι στήθηκε ένα ακόμα σκηνικό κοινωνικού πολέμου. Ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης βρισκόμενος μέσα σε αυτό χωρίς εισιτήριο κι ενώ «διενεργείτο έλεγχος εισιτηρίων» καταλήγει νεκρός στο δρόμο! Η «διερεύνηση της υπόθεσης» από τις αρχές είναι σε εξέλιξη… Κάποια πράγματα όμως, πέρα ακόμα και από τις μαρτυρίες των συνεπιβατών του, που καταδεικνύουν το ρόλο που έπαιξαν ο ελεγκτής και ο οδηγός, είναι ξεκάθαρα…

Για όλους εμάς, που βιώνουμε την πολυμέτωπη επίθεση των «από πάνω», την οικονομική εξαθλίωση, την ανεργία, αλλά και την κακοπληρωμένη ή και την απλήρωτη εργασία, την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής, είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσαμε να βρεθούμε στη θέση του.

Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί στα ΜΜΜ δίχως εισιτήριο, γιατί πολύ απλά «δεν τα βγάζουμε πέρα»; Καθώς από τη μια δεν μας φτάνουν όσα χρήματα καταλήγουμε να έχουμε ούτε καν για τις όποιες άλλες βασικές μας ανάγκες και από την άλλη η τιμή των εισιτηρίων έχει εξωφρενικά αυξηθεί. Και πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ελεγκτές-κεφαλοκυνηγούς, τόσο «ευγενικούς και τυπικούς» όσο και «μανιακούς και παράτυπους» (…λες κι έχει σημασία αν σε σφάζουν με ή χωρίς βρισιές);  Αλλά ακόμα και όσοι από εμάς μπορεί να έχουμε πάνω μας ακυρωμένο εισιτήριο, κατά πόσο αποδεχόμαστε ότι κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αποκλείονται από τη δυνατότητα χρήσης των ΜΜΜ (πηγαίνοντας π.χ. με τα πόδια στη δουλειά τους) λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν εισιτήριο; Και άραγε κάτι αντίστοιχο δε συμβαίνει και σε άλλα πεδία που έχουν να κάνουν με στοιχειώδεις ανάγκες μας, όπως η τροφή, η στέγαση, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εκπαίδευση;

Βέβαια, ειδικά τα τελευταία ερωτήματα θα πρέπει να κάνουν επίμονα στον εαυτό τους εκείνοι που παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην ίδια δυσχερή -οικονομικά και κοινωνικά- θέση με όσους δεν έχουν εισιτήριο, τους λοιδορούν ως «τζαμπατζήδες» και όχι μόνο δεν τους στηρίζουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ελεγκτές, αλλά παίρνουν και το μέρος των τελευταίων!

Ο θάνατος του Θανάση δεν συνιστά ένα «απλό ατύχημα». Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και εκ προ μελέτης δολοφονία των «από πάνω» κι έρχεται να προστεθεί στην απώλεια τόσων και τόσων άδικα χαμένων, τόσο σε περίοδο κρίσης του συστήματος (βλ. τις λεγόμενες «αυτοκτονίες» και τους θανάτους από ασιτία και έλλειψη ιατρικής φροντίδας), όσο και σε περιόδους «μη κρίσης» του (βλ. τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα»).

Οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Θανάση στο Περιστέρι ήταν «μοιραίο» να βρεθούν απέναντι σε ένα όργιο καταστολής, με επιθέσεις στον κόσμο που βρισκόταν στο δρόμο και προσαγωγές-συλλήψεις. Ήταν ξεκάθαρη η εφαρμογή ενός σχεδίου επιβολής της σιωπής. Πάντα με την καθοριστική συμβολή των καθεστωτικών ΜΜΕ που τηρούν πιστά το ρόλο τους στην προώθηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και την προστασία του κύρους του συστήματος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αφεντικών τους.  Είναι το γνώριμο πλέον, αν και ολοένα πιο αναβαθμισμένο, κατασταλτικό σχέδιο ενάντια στις δυναμικές απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις, στις καταλήψεις, στους αγώνες για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, στις εξεγέρσεις των κολασμένων στα κέντρα κράτησης μεταναστών, οπουδήποτε ξεσπά η δίκαιη οργή των «από κάτω».

Η δικαίωση για το Θανάση, όπως και για όλα τα θύματα του συστήματος, περνά μέσα από τη συνέχιση των αγώνων μας.

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

στους χώρους δουλειάς μας, στις γειτονιές μας, στα Μ.Μ.Μ. και παντού…
…με αυτοοργανωμένους, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες,
με την αλληλεγγύη και το πάθος για αξιοπρεπή ζωή
Να σπάσουμε τον τρόμο που μας επιβάλλουν οι «από πάνω»
Να ανατρέψουμε το σύστημα που σπέρνει αδικία, εκμετάλλευση, αποκλεισμούς από στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά και θάνατο για τους «από κάτω»

> καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουμε στην πορεία που οργανώνεται την Τρίτη 27 Αυγούστου στο Περιστέρι, με αρχική συγκέντρωση στις 6μμ στην πλατεία δημαρχείου Περιστερίου

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

Λόντου 6 (2ος όροφος), 106 81 Αθήνα / 210 3820537 / sylyp_vivliou@yahoo.gr / bookworker.wordpress.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.