[Τετ.30/10, 6.30μμ] κάλεσμα για από κοινού συζήτηση και ανάληψη δράσεων ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

[κάλεσμα σε σύσκεψη για την Τετάρτη  30 Οκτωβρίου στις 18.30 στα γραφεία μας]

Απεύθυνση – κάλεσμα για από κοινού συζήτηση και ανάληψη δράσεων σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3/11/2013 και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας

Το σωματείο μας συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των πολυκαταστημάτων και μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής  αναδιάρθρωσης και της πλήρους υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης οι  πολιτικοί και οικονομικοί  ιθύνοντες, σπεύδουν πλέον να εφαρμόσουν στην πράξη τον νέο νόμο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς Ν.4177/2013) και να προχωρήσουν  στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας η οποία καθιερώθηκε το 1909 και ήταν το πρώτο μέτρο της εργατικής νομοθεσίας.

Ανακοινώνουν  το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ 10 Κυριακές θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις των τοπικών αρχών. Ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, με την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου να θεωρείται εργάσιμη. Ακόμα, δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του έτους τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., λειτουργία που σε σύντομο χρόνο αντικειμενικά θα επεκταθεί στο σύνολο των καταστημάτων.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» του ωραρίου εργασίας και τον «απεγκλωβισμό» του από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την κατάργηση του 8-ωρου, του 5-ήμερου, των ρεπό και του ωραρίου εργασίας γενικά, συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους (ταχυμεταφορές, αποθήκες, λογιστήρια, τράπεζες κλπ).

Την Κυριακή 3 / 11 / 2013 έχει προκηρυχθεί απεργία για τον κλάδο και τους εργαζόμενους του εμπορίου. Το σωματείο μας απευθύνει κάλεσμα σε πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Η απεργία στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα η απεργία στο εμπόριο είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Δεν πρόκειται για μια υπόθεση στενά του εμπορίου, αλλά για έναν αγώνα όλων εμάς των από κάτω που βιώνουμε την βάρβαρη πραγματικότητα. Η πρόταση μας αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται -και με ιδιαίτερη επιμονή και από την πλευρά μας-  για τη σύνδεση κι ενδυνάμωση των αγώνων μας. Θεωρούμε ότι παρότι οι συνθήκες είναι αντίξοες χρειάζεται να δώσουμε και αυτή τη μάχη μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται, να μετατρέψουμε αυτή αλλά και κάθε άλλη Κυριακή σε μέρα αλληλεγγύης και αγώνα, ενάντια στην εκμετάλλευση, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, την ασυδοσία και την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των αφεντικών. Για να μην υποταχθεί ο κόσμος της δουλειάς στη «θεά αγορά», για να μη θυσιάζεται η κοινωνία στο βωμό των κερδών.

Καλούμε σε σύσκεψη την Τετάρτη  30 Οκτωβρίου στις 18.30 στα γραφεία μας, Λόντου 6 Εξάρχεια, για να οργανώσουμε από κοινού τις δράσεις μας την ημέρα της απεργίας.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

https://bookworker.wordpress.com/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.