ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην Ε.Δ. απολυμένη συνάδελφο από την Wind

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 – Εξάρχεια, 10681 Αθήνα, τηλ: 210 – 3820537
e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr, website: https://bookworker.wordpress.com

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στις 9/1/14 εκδικάζεται η προσφυγή της συναδέλφου Ε.Δ. εναντίον της εταιρίας Wind, για την καταχρηστική και άδικη απόλυσή της που έγινε για την συνδικαλιστική δράση που είχε αναπτύξει.

Την άνοιξη του 2011, στο πλαίσιο πογκρόμ απολύσεων σε διάφορα τμήματα, η διοίκηση της wind απέλυσε την εργαζόμενη Ε.Δ.. Το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της διεύθυνσης της είχε ασκηθεί μεγάλη πίεση που αφορούσε μεταξύ άλλων αξιολογήσεις που τεχνητά και σκόπιμα απεικόνιζαν μειωμένη έως μηδενική απόδοση (ενώ εργαζόταν 11 χρόνια ο βαθμός τεχνογνωσίας ήταν μηδενικός!!) και απαξιωτική συμπεριφορά με απώτερο σκοπό τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση. Η αιτία για την άσκηση αυτής της πίεσης είναι ότι η συνάδελφος ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος στο σωματείο, συμμετείχε στις απεργίες και σε κάθε δράση που είχε να κάνει με διεκδικήσεις δικαιωμάτων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στην προσπάθεια της διεύθυνσης του τμήματος να την στείλουν συνοδεία στο HR, για μια κουβεντούλα , όπως είπαν αργότερα λίγες ώρες πριν της στείλουν το εξώδικο της απόλυσης, η συνάδελφος αντιστάθηκε αρνούμενη να μεταβεί οπουδήποτε, αρνούμενη την απόλυσή της και κάθε προσπάθεια σπίλωσης της αξιοπρέπειάς της. Έτσι, από την πρώτη στιγμή που επιχειρήθηκε η απόλυση, οι συνάδελφοι που βρίσκονταν στο χώρο σταμάτησαν τη δουλειά, ενώ επί τόπου προσέτρεξε και το Σωματείο και καλέστηκε άμεσα Γενική Συνέλευση.

Αμέσως εργαζόμενοι με το σωματείο τους και αλληλέγγυοι διεξήγαγαν έναν μεγάλο αγώνα με απεργίες. Η διοίκηση, βλέποντας αυτή την αντίσταση, κατέφυγε στις γνωστές άθλιες μεθόδους της, χωρίς όμως καμία επιτυχία: συστηματική απεργοσπασία, mail όπου συκοφαντούσε το σωματείο και επιστράτευση διαφόρων δήθεν «πρόθυμων» και «αγανακτισμένων» με τον ίδιο σκοπό κ.α.

Αν και η Ε.Δ. δεν επαναπροσλήφθηκε, όλοι οι εργαζόμενοι κερδίσαμε απ’ αυτό τον αγώνα, με μπροστάρη την ίδια τη συναδέλφισσα. Πρώτο, εμφανώς θορυβημένη, η διοίκηση αναγκάστηκε ν’ αναδιπλωθεί και να σταματήσει το πογκρόμ απολύσεων. Δεύτερο, η δύναμη αυτού του αγώνα ουσιαστικά επέβαλλε την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με μια (έστω ελάχιστη) αύξηση, την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα είχε ξεκινήσει τσουνάμι κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και μειώσεων μισθών.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου, Αττικής στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη συνάδελφό μας και ζητάμε τη δικαίωση της. Δεν την εγκαταλείπουμε. Είμαστε περήφανοι που μαζί μας σήκωσε το κεφάλι, αντιστάθηκε στην απόλυση και τη συκοφαντία. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας, μπροστά στις νέες μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας (εφαρμογή μνημονιακών νόμων, μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, διώξεις αγωνιστών).


ΚΑΘΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.