ανταπόκριση από την απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής 4 Μάη

apergia_4_5_14_diadilwsi_a

[μια περιγραφική ανταπόκριση
από τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις την Κυριακή 4 Μάη]

Την Κυριακή 4 Μάη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, σε συνέχεια της δυναμικής απεργιακής κινητοποίησης την Κυριακή 13 Απρίλη και του συνόλου των σχετικών συνεχών παρεμβάσεων σε χώρους του εμπορίου τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές κατά τους τελευταίους μήνες, και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που κατά τις τελευταίες του συνελεύσεις κατέστρωσε, προχώρησε στις ακόλουθες κινήσεις:

Ήδη από τις 10πμ προχωρήσαμε σε ιδιαίτερα μαζικές απεργιακές περιφρουρήσεις σε καταστήματα του κέντρου επί της Σταδίου (ΙΑΝΟΣ, TEZENiS, Accessorize, CALZEDONIA, ZARA). Παράλληλα, όπως είχε προκριθεί και από τις συζητήσεις εντός του Συντονιστικού δράσης, πραγματοποιούνταν μια σειρά από αντίστοιχες παρεμβάσεις – απεργιακές περιφρουρήσεις σε εμπορικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές εκτός κέντρου, όπως στο Περιστέρι, στην Κυψέλη, στο Παγκράτι, στην Καισαριανή, στου Ζωγράφου, στην Ηλιούπολη και σε άλλες γειτονιές.

Έπειτα από αρκετές ώρες, κατά τις 2μμ ξεκίνησε από τον πεζόδρομο της Κοραή (όπου και ήταν το δημόσια ανακοινωμένο σημείο της απεργιακής συγκέντρωσης μας για τη 1.30μμ) μια ιδιαίτερα μαζική πορεία, που κινούμενη αρχικά επί της Πανεπιστημίου κατέφθασε στην αρχή της Αιόλου, όπου και παρέμεινε 15 περίπου λεπτά. Ενισχυόμενη και με συλλογικότητες που προσέρχονταν από τις δράσεις στις γειτονιές τους, η πορεία κινήθηκε επί της Αιόλου και στη συνέχεια ανέβηκε την Ερμού. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδήλωσης, φωνάζονταν με ιδιαίτερο παλμό πολλά συνθήματα (όπως «Συνάδελφοι γερά, ούτε βήμα πίσω, καμία Κυριακή δε θα τους χαρίσω» , «Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, σκλάβους θα μας έχουνε για μια μπουκιά ψωμί», «βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες», «Δε σου λείπουν οι ώρες για να ψωνίσεις, σου λείπουνε τα φράγκα κι οι ώρες για να ζήσεις» κ.α.) μοιράζονταν κείμενα και πετάγονταν τρικάκια. Παράλληλα με το ανέβασμα μας στην Ερμού, από την μικροφωνική που βρισκόταν στα γραφεία της ΟΛΜΕ εκφωνούνταν διάφορα μηνύματα αγώνα. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετή ώρα στην αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα.

Όλα συνεχίζονται…
> H επόμενη συνέλευση (συνέλευση απολογισμού για τις έως τώρα δράσεις και για τη συνέχισή τους) του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την Τρίτη 13 Μάη στις 7μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια)

> Το κείμενο του Συντονιστικού δράσης που μοιραζόταν βρίσκεται κι ΕΔΩ (καθώς και μετά τις φωτογραφίες)

[στη συνέχεια θα υπάρχει και εκτενέστερη τοποθέτηση του Συντονιστικού δράσης για τον αγώνα αυτό]

Ακολουθούν εικόνες από τις απεργιακές περιφρουρήσεις στο κέντρο και από τη διαδήλωση:

apergia_4_5_14_synt.drasis_d[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_k[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_l[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_i[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_g[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_f[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_e[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_c[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_b[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_a[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_m[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_o[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_n[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_p[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_q[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_tapergia_4_5_14_synt.drasis_s[1]

apergia_4_5_14_synt.drasis_z3[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_w[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_z2[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_z1[1]apergia_4_5_14_synt.drasis_u[1] apergia_4_5_14_synt.drasis_v[1]

keimeno_2_update_4may_ΟΚ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!
ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ;

Κυριακή 4 Μάηαπεργία στα εμπορικά καταστήματα

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ

απεργιακή συγκέντρωση: 1.30μμ, πεζόδρομος Κοραή

Την Κυριακή 4 Μάη, όπως και μόλις πριν 3 εβδομάδες, την Κυριακή 13 Απρίλη, και τόσες άλλες περασμένες Κυριακές, η αγορά θα είναι πάλι ανοιχτή, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν το καλοκαίρι του 2013. Όμως, όπως γίνεται συνήθως, στα αφεντικά άνοιξε η όρεξη και ήδη ετοιμάζονται για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Στο πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε προβλέπουν την “πειραματική” λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας. Καταλαβαίνουμε όλοι βέβαια ότι πολύ γρήγορα η “πειραματική” λειτουργία θα επεκταθεί παντού. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι το κερασάκι στην τούρτα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο (και όχι μόνο).

Πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες των καταστημάτων δεν υπάρχουν μόνο εμπορεύματα.

– Υπάρχουν εξοντωμένοι-ες εμποροϋπάλληλοι από τα “απελευθερωμένα” ωράρια και την δουλειά τις Κυριακές. Αλήθεια ποιος-α μπορεί να ξεχάσει τον εφιαλτικό Δεκέμβρη του 13 με τις “λευκές νύχτες” και τις απανωτές Κυριακές;
– Υπάρχουν χιλιάδες που δεν πληρώθηκαν την προσαύξηση του 75% της Κυριακής και δεν πήραν το ρεπό.
– Υπάρχει το τσάκισμα των μισθών με την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία κλπ.
– Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι-ες που είναι απλήρωτοι για μήνες και κανένας δεν μιλάει για το πώς ζούμε όλοι εμείς.
– Υπάρχει η εντατικοποίηση καθώς έχουν απολυθεί πολλοί συνάδελφοι-σες και το βάρος της δουλειάς πέφτει σε λιγότερους.
– Υπάρχει η τρομοκρατία των αφεντικών και ο φόβος της απόλυσης, ειδικά σήμερα που υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι.
– Υπάρχει η παρακολούθηση μέσα στους χώρους δουλειάς, η διάλυση του επικουρικού μας ταμείου (ΤΕΑΥΕΚ), η διάλυση του ΙΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος, η ύπαρξη λυσσασμένων καταναλωτών που δεν σέβονται ούτε την δουλειά μας ούτε πολύ περισσότερο την αξιοπρέπεια μας.
– Υπάρχει…, υπάρχει…

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Το χειρότερο που υπάρχει όμως είναι ο κατακερματισμός, η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ μας. Να βλέπουμε ανταγωνιστικά τον διπλανό μας που δουλεύουμε μαζί και όχι αυτούς που καθημερινά μας εκμεταλλεύονται. Ο εργασιακός μεσαίωνας όμως που μας επιβάλλουν θα μας συμπεριλαμβάνει όλους-ες, χωρίς εξαιρέσεις.

Η ζωή μας μέσα σε λίγα χρόνια έχει χειροτερεύσει αφάνταστα. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι “το βαρέλι δεν έχει πάτο”. Το ερώτημα τίθεται στον καθένα-καθεμία χωριστά και σε όλους μαζί. Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει; Οι σωτήρες μας τελείωσαν και ή θα πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας ή θα μιζεριάζουμε και θα τρώμε ο ένας τον άλλο.

Μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε μαγαζί συζητάμε μεταξύ μας, δημιουργούμε δεσμούς αλληλεγγύης και οργανώνουμε τη συλλογική αντίστασή μας. Μας έχουν τρελάνει με τις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρήσεων και τα κέρδη. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και εμείς για τις δικές μας εργατικές ανάγκες και τις ζωές μας.

Με την απεργιακή κινητοποίησή μας κατά την Κυριακή 13 Απρίλη, τις απεργιακές περιφρουρήσεις και τη διαδήλωση στην Ερμού, το σύνολο των συνεχών παρεμ-βάσεων μας σε χώρους του εμπορίου τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές, θεωρούμε ότι ήδη κάναμε ένα σημαντικό βήμα, και …

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια
επικοινωνία: syntonistiko_drasis@espiv.net

syntonistiko_drasis_afisa

> η πρώτη προκήρυξη του Συντονιστικού δράσης βρίσκεται εδώ: https://bookworker.wordpress.com/2014/03/04/syntonistiko_drasis/

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.