Ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 3 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας [Συντονιστικό δράσης]

Την Κυριακή 3 Αυγούστου, μια ακόμη Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά (στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου της πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας με 52 εργάσιμες Κυριακές -δηλαδή όλες τις Κυριακές- το χρόνο) το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια βρέθηκε για μια ακόμα φορά σε κινητοποίηση στην Ερμού.

Σε μια Κυριακή που για ακόμα μια φορά δεν είχε κηρυχτεί απεργία στον κλάδο του εμπορίου.

Σε μια Ερμού όπου κι αυτή την Κυριακή (όπως και τις προηγούμενες Κυριακές της εφαρμογής του μέτρου των 52 Κυριακών) κάποια καταστήματα ήταν ανοιχτά, ενώ αρκετά άλλα κλειστά. Μάλιστα, κάποια καταστήματα, τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα, ακόμα και κάποιες πολυεθνικές, που αφού είχαν ανοίξει κατά τις περασμένες Κυριακές (και σε αυτές της εφαρμογής του μέτρου των 52 Κυριακών) και κατόπιν κλείσανε λόγω των παρεμβάσεων μας και της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές, παρέμειναν κλειστά αυτήν την Κυριακή.

Η κινητοποίηση του Συντονιστικού δράσης για αυτήν την Κυριακή πραγματοποιήθηκε από τις 10πμ μέχρι και τις 3μμ με αφετηρία την αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα και κατάληξη στη συμβολή της με την Αιόλου. Σε όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνταν παρεμβάσεις έξω από τα ανοιχτά καταστήματα με πανό, μοίρασμα κειμένων σε διερχόμενους αλλά και σε εργαζόμενους εντός των καταστημάτων, στένσιλ, αφισοκόλληση και συνθήματα. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μας από τη μικροφωνική εγκατάσταση στα γραφεία της ΟΛΜΕ επί της Ερμού ακούγονταν τραγούδια και αποσπάσματα από τα κείμενά μας. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών τα καταστήματα κατέβαζαν ρολά και παρέμειναν κλειστά για λίγη ή και αρκετή ώρα και μετά την αποχώρησή μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και στις περασμένες Κυριακές, οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν και με τη συμβολή των ίδιων των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά, που στέκονταν έξω από το κατάστημα όπου εργάζονταν, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την παρέμβαση και συμμετέχοντας ακόμα και στη διαδήλωση και στις παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως επρόκειτο για μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση, που έγινε θερμά αποδεκτή από το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων μεγάλο μέρος των οποίων υπό ένα καθεστώς τρομοκρατίας και μπρος στον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται παρά τη θέλησή τους να εργάζονται Κυριακάτικα.

Επίσης, υπήρξαν και περιπτώσεις που μπροστά στην παρουσία του Συντονιστικού δράσης και στις διαθέσεις των εργαζομένων για στήριξη του αγώνα, η εργοδοσία κλείδωνε του εργαζόμενους και τους έβαζε να κάνουν δουλειές στο εσωτερικό των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της παρέμβασης έξω από αυτά.

Στη σημερινή μας παρέμβαση ήταν αναβαθμισμένη και προκλητική η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων τόσο επί της Ερμού όσο και στα παρακείμενα στενά. Όσο για τον επικεφαλής τους, αυτός επενέβαινε σχεδόν σε κάθε σημείο παρέμβασής μας, προσπαθώντας σε αρκετές περιπτώσεις να αποσπάσει από εργαζόμενους και υπευθύνους αλλά και πελάτες την έκκληση να κινηθεί εναντίον μας με αυτόφωρο, όπως διαρκώς μας απειλούσε. Ωστόσο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζονταν να φύγει άπραγος καθώς δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Δυο μέρες πριν, το απόγευμα της Παρασκευής 1/8 προχωρήσαμε σε μικροφωνική παρέμβαση στην Ερμού, ενώ κατά τις περασμένες ημέρες έγιναν μοιράσματα κειμένων και συζητήσεις με εργαζόμενους σε διάφορα καταστήματα του κέντρου. Τέλος το απόγευμα και αυτής της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση-συζήτηση της συλλογικότητας «Εργαζόμενες-οι από τον κλάδο του εμπορίου».

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.

Ούτε 52, ούτε κι 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια
επικοινωνία: syntonistiko_drasis@espiv.net

* H επόμενη συνέλευση του Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την Τρίτη 5 Αυγούστου στις 7μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Ακολουθούν εικόνες από τις παρεμβάσεις της Κυριακής 3/8 καθώς και τα τελευταία κείμενα του Συντονιστικού δράσης και της συλλογικότητας «Εργαζόμενες-οι από τον κλάδο του εμπορίου» που μοιράζονταν:

kyr03082014_synt.drasis_b

kyr03082014_synt.drasis_d

kyr03082014_synt.drasis_a

kyr03082014_synt.drasis_c

kyr03082014_synt.drasis_h

kyr03082014_synt.drasis_e

kyr03082014_synt.drasis_g

kyr03082014_synt.drasis_f

kyr03082014_synt.drasis_i

kyr03082014_synt.drasis_k

kyr03082014_synt.drasis_n

kyr03082014_synt.drasis_m

kyr03082014_synt.drasis_l

kyr03082014_synt.drasis_o

kyr03082014_synt.drasis_p

kyr03082014_synt.drasis_q

kyr03082014_synt.drasis_r

kyr03082014_synt.drasis_s

kyr03082014_synt.drasis_t

kyr03082014_synt.drasis_u

kyr03082014_synt.drasis_v

kyr03082014_synt.drasis_w

kyr03082014_synt.drasis_x

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου: Κάλεσμα σε νέα συνάντηση εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου & ανταπόκριση από την κινητοποίηση της 27 Ιούλη

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ

(ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 27/7 στο χώρο του εμπορίου)

Την Κυριακή 27/7, οι εργοδότες στον χώρο του εμπορίου επιχείρησαν να εφαρμόσουν πιλοτικά για 2η φορά το μέτρο των «52 εργάσιμων Κυριακών» στο κέντρο της Αθήνας. Το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί ξεκάθαρα στην πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καταρχήν στο κλάδο του εμπορίου και κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τις 2 προηγούμενες Κυριακές, στις 13 & 20 Ιουλίου μέσα από τις διαδικασίες του Συντονιστικού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, οργανώθηκαν απεργιακοί αποκλεισμοί κατά μήκος της Ερμού μπλοκάροντας αποτελεσματικά την εφαρμογή του μέτρου. Παρά τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για τον «αυξημένο τζίρο» και την «ανεβασμένη εμπορική κίνηση», αυτό που κυριάρχησε ήταν η εικόνα των αγωνιζόμενων εμποροϋπαλλήλων, των απεργών και των αλληλέγγυων ενωμένων μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά και τα απεργιακά πανό.

Την Κυριακή 27/7, τα πράγματα ήταν πολύ…καλύτερα! Παρά τον βαθύ καύσωνα αλλά και την πλήρη απουσία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που δεν κήρυξε καν απεργία για να καλυφθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούσαν να απεργήσουν, ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίστηκε. Καταφέρθηκε να αποκλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της Ερμού από το Σύνταγμα ως και την Αιόλου, με την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων σ’ αυτά. Ουσιαστικά, όσοι και όσες βρέθηκαν στο δρόμο κατάφεραν να οργανώσουν τη δική τους απεργία με βάση το πείσμα, την συναδελφικότητα, την οριζόντια επικοινωνία και την αλληλεγγύη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν εντελώς τη λειτουργία τους αποδεσμεύοντας τους εργαζόμενους. Βέβαια, υπήρξαν και λίγες περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέλησαν να παίξουν «κρυφτούλι» αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πίνουν καφέ ή να περιφέρονται μέχρι να αρθούν οι αποκλεισμοί. Τέτοιου είδους καψόνια έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες συναδέλφων για αυθαίρετη επιμήκυνση του ωραρίου τις Κυριακές, για αποπληρωμή των Κυριακών με κουπόνια κ.α.

Βέβαια, οι συγκεντρωμένοι είχαν να αντιμετωπίσουν και τη γελοιότητα ενός πολιτευτή ονόματι Τζήμερος. Ο συγκεκριμένος κανίβαλος λειτουργώντας ως λαγός της αστυνομίας και της εργοδοσίας, επιχείρησε να προκαλέσει διαλυτική ένταση ώστε να χτυπηθεί η κινητοποίησή μας. Συνοδευόμενος από 4 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ κι αφού μπήκε σε ανοικτό κατάστημα χωρίς να ψωνίσει, όχι μόνο δεν κατάφερε να μας διαλύσει (παρά την επίθεση των ΜΑΤ σε όσους τον γιούχαραν) αλλά «κατάφερε» να προκαλέσει τέτοιον χαμό στην Ερμού ώστε να κλείσουν και τα ελάχιστα ανοικτά καταστήματα!

Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, βέβαια, η πλήρης αποσιώπηση όλων των παραπάνω από τα ΜΜΕ. Μέσα στη συνθήκη που δημιούργησε η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων, δυσκολεύτηκαν να ανακαλύψουν την «γιορτινή ατμόσφαιρα της αγοράς» και τους «εκπτωτικούς παραδείσους» των προηγούμενων Κυριακών. Ο νόμος της προπαγάνδας είναι σαφής: όταν δεν μπορείς να αλλοιώσεις την αλήθεια, απλά την αποκρύπτεις. Η μόνη γιορτή που στήθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου στην Ερμού ήταν η γιορτή του αγώνα, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Και μια τέτοια γιορτή δεν χωράει στα έντυπα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

Εμείς, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, μέσα από τις συναντήσεις μας προσπαθούμε να σπάσουμε στην πράξη την απομόνωση, τον φόβο και την τρομοκρατία που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς. Έχουμε αποφασίσει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να κάνουμε πράξη την συναδελφική αλληλεγγύη, να οργανώσουμε συλλογικά και αποφασιστικά τις διεκδικήσεις μας. Θέλουμε να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας ώστε να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν: τα δικαιώματά μας, το δίκιο μας, τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου να συμμετέχουν ενεργά.

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου

Επικοινωνία: orthostasia@yahoo.gr

orthostasia4

ανακοίνωση σχετικά με την κινητοποίηση για την κυριακάτικη αργία στις 27 Ιούλη [+κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή 3 Αυγούστου]

Oύτε 52 ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοικτά

Ποτέ δουλειά την Κυριακή: Δεν δουλεύουμε – δεν ψωνίζουμε.

To Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, μήνες τώρα δίνει μάχες, με συγκεκριμένα αποτελέσματα, στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές του νομού Αττικής. Ήδη από τις 13 του Ιούλη είχε αρχίσει να δίνει καρπούς ο συνεχής επίμονος παρατεταμένος αγώνας, κάθε Κυριακή που επιχειρούσαν να ανοίξουν τα μαγαζιά. Στις 20 του Ιούλη, για πρώτη φορά, οι ίδιες οι εργαζόμενες/οι άρχισαν να βγαίνουν μπροστά στον αγώνα, αποκλείοντας, με απεργιακές φρουρές, μαγαζιά. Άρχισε να αποκτά δυναμική η συλλογικότητα από τα κάτω εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου.

Την Κυριακή 27 του Ιούλη, υπήρχε, για πρώτη φορά, αντικειμενική δυσκολία. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία έχει πλέον συμμαχήσει επίσημα με την εργοδοτική ένωση, η οποία επέβαλε το άνοιγμα των 7 Κυριακών και τώρα αντιλαμβάνεται ότι το άνοιγμα των 52 θα οδηγήσει σε απόλυτη κυριαρχία στην αγορά των αλυσίδων των πολυεθνικών, αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, προσπαθώντας να απονομιμοποιήσει τους απεργιακούς αποκλεισμούς. Διαπίστωσε ότι ο αγώνας άρχισε να περνά στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων που δεν είναι πια διατεθειμένες/οι να τον αναθέσουν σε «ειδικούς» γραφειοκράτες, για να τον ρίξουν στις κάλπες των εκλογικών αυταπατών.

Την Κυριακή 27 του Ιούλη, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεκάδες εργαζόμενες, μαζί με το Συντονιστικό και χωρίς την κάλυψη του καθεστωτικού συνδικαλισμού που αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, βγήκαν με δική τους πρωτοβουλία έξω από τους χώρους εργασίας, συζήτησαν με τις/τους συναδέλφισσες/ους του κλάδου, είδαν ότι μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Απέκλεισαν, μαζί με το Συντονιστικό Δράσης, τις αλυσίδες των πολυεθνικών αλλά και τα ελάχιστα μαγαζιά που επιχείρησαν να ανοίξουν. Υποχρέωσαν τους εργοδότες να τα κλείσουν, προσδίδοντας χαρακτηριστικά «άγριας απεργίας» στην κινητοποίηση.

Με τα ΜΑΤ προστασία, θέλησε και ο νεοφιλελεύθερος πολιτευτής Τζίμερος να ψωνίσει. Οι αλυσίδες του αγώνα αναχαίτισαν την επίθεση των ΜΑΤ και έστειλαν τον Τζίμερο και το «παρεάκι» του, τρέχοντας, στο σπίτι τους, ενώ επέβαλαν από τις 11.00πμ μέχρι τις 3.00μμ να είναι σχεδόν όλα κλειστά στην Ερμού.

Η συμμετοχή στους απεργιακούς αντικαταναλωτικούς αποκλεισμούς τις Κυριακές αποτελεί σημαντική μάχη κόντρα στη λεηλασία της ζωής μας, στον καθεστωτικό συνδικαλισμό, αλλά κυρίως αποτελεί συνέχιση του ταξικού αγώνα ενάντια στη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων και τον κοινωνικό εκφασισμό. Είναι πράξη αντίστασης στην προσπάθεια των μηχανισμών εξαπάτησης να επιβάλουν σαν πανηγύρι την κανιβαλική καταναλωτική εξαθλίωση. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να ακολουθήσουν τον δρόμο του αγώνα, τον οποίο επέλεξαν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί τους, σπάζοντας, στην πράξη, την εργοδοτική τρομοκρατία.

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ

Συγκέντρωση: Κυριακή 3 Αυγούστου, 11.00πμ, Ερμού και Κορνάρου

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια

syntonistiko_drasis@espiv.net

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.