ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 31 Αυγούστου στην Ερμού ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

kyr31082014_b

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, μία ακόμη Κυριακή με μαγαζιά ανοιχτά στο κέντρο της Αθήνας (στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου των 52 εργάσιμων Κυριακών το χρόνο) το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και οι “Εργαζόμενοι/ες από τον κλάδο του εμπορίου” προχωρήσαμε για μια ακόμη φορά, όπως και όλες τις περασμένες Κυριακές, σε παρέμβαση στην Ερμού.

Συγκεκριμένα, για μιάμιση ώρα περίπου πραγματοποιήσαμε συγκεντρώσεις -με πανό, συνθήματα, μοίρασμα κειμένων, μετάδοση μηνυμάτων μέσω ντουντούκας- έξω από καταστήματα τα οποία και αυτήν την Κυριακή, όπως και όλες τις περασμένες Κυριακές του Ιουλίου και του Αυγούστου, ήταν ανοιχτά.

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα»ωράρια

* H επόμενη συνέλευση του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη στις 6.30μμ στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, Εξάρχεια)

> ακολουθούν εικόνες από την παρέμβαση και τα κείμενα που μοιραζόνταν:

kyr31082014_a

kyr31082014_c

kyr31082014_e

kyr31082014_d

*

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται!

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΑΙ 7
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια μήνες τώρα δίνει μάχες (απεργίες, απεργιακές περιφρουρήσεις, αποκλεισμοί στα μαγαζιά, πορείες, μικροφωνικές, εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, αντιπληροφόρηση) με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές του νομού Αττικής. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να δίνει καρπούς ο συνεχής και επίμονος αγώνας, όπου κάθε Κυριακή που επιχειρούσαν να ανοίξουν τα μαγαζιά, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι/ες άρχισαν να βγαίνουν μπροστά στον αγώνα αποκλείοντας με απεργιακές φρουρές μαγαζιά. Άρχισε να αποκτά δυναμική και η συλλογικότητα που οργανώνεται από τα κάτω, οι «Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου».

Η συμμετοχή στους απεργιακούς και αντικαταναλωτικούς αποκλεισμούς και στις παρεμβάσεις μας τις Κυριακές αποτελεί σημαντική μάχη κόντρα στη λεηλασία της ζωής μας, στον καθεστωτικό συνδικαλισμό, αλλά κυρίως αποτελεί συνέχιση του ταξικού αγώνα ενάντια στη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων και τον κοινωνικό εκφασισμό. Είναι πράξη αντίστασης στην προσπάθεια των μηχανισμών εξαπάτησης να επιβάλουν σαν πανηγύρι την κανιβαλική καταναλωτική εξαθλίωση.

Η Κυριακή 31 Αυγούστου θα είναι μία ακόμη Κυριακή με μαγαζιά του κέντρου να είναι και πάλι ανοιχτά, στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου της πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, με 52 εργάσιμες Κυριακές σε επιλεγμένες «τουριστικές» περιοχές.

Ως «Συντονιστικό δράσης», όπως κι όλες τις περασμένες Κυριακές,
καλούμε σε νέα παρέμβαση:

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 11πμ, ΕΡΜΟΥ & ΚΟΡΝΑΡΟΥ

Να καταργήσουμε τους νόμους που ορίζουν
την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε,
μας λείπουν τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε.

Αν επιλέγεις να ψωνίζεις Κυριακή,
ετοιμάσου να δουλεύεις και Κυριακή.

Η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε
και με αγώνες θα την κρατήσουμε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια | syntonistiko_drasis@espiv.net

*

kalesma_8_ok_

Έφτασε και ο Σεπτέμβρης. Κράτος και εργοδότες, εδώ και 3 μήνες προσπαθούν να επιβάλλουν το μέτρο των 52 εργάσιμων Κυριακών στο χώρο του εμπορίου. Μέτρο που ενώ εφαρμόζεται αρχικά «πιλοτικά», είναι δεδομένο ότι σκοπός τους είναι να γενικευτεί πέρα από το κέντρο της Αθήνας, πέρα από τον κλάδο του εμπορίου. Ουσιαστικά, επιδιώκουν την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το τσάκισμα των δικαιωμάτων και του ελεύθερου χρόνου μας.

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΑΙ 7, ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!

Συνάδελφε-ισσα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πετσοκόβει τον ήδη περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που μπορούμε ν’ αφιερώσουμε σε εμάς, στους γύρω μας, στην ξεκούρασή μας. Όσες Κυριακές και να μας πληρώσουν, ο ελεύθερος χρόνος για να ζήσουμε δεν έχει αντάλλαγμα και δεν εξαγοράζεται. Ας μην τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!

Συνάδελφε-ισσα, οι εργοδότες δείχνουν ήδη τις διαθέσεις τους αφού δεν αποδίδουν καν τα επιβαλλόμενα σ’ όσους εργάζονται την Κυριακή (προσαύξηση 75% και 1 επιπλέον ρεπό). Και δε μένουν εκεί. Για να εξασφαλίσουν φτηνότερη εργασία αλλά και για να αποσυμπιέσουν την δυσαρέσκεια των εργαζομένων, επιβάλλουν περαιτέρω την ελαστική εργασία: αλυσίδες καταστημάτων καλούν εργαζόμενους που απασχολούν σ’ άλλες περιοχές ως «εθελοντές» στο κέντρο της Αθήνας παρουσιάζοντας την κυριακάτικη εργασία ως…προνόμιο! Άλλοι, πάλι, προσλαμβάνουν 4ωρους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους μόνο για την Κυριακή πληρώνοντάς τους με ψίχουλα.

Συνάδελφε-ισσα, εδώ και 3 μήνες, αντιστεκόμαστε έμπρακτα στην επίθεση που δεχόμαστε. Οργανώνουμε ενημερωτικές παρεμβάσεις, προχωράμε σε απεργιακές περιφρουρήσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, μιλάμε συνεχώς με συναδέλφους και συναδέλφισσες μέσα στα καταστήματα. Και ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ο φόβος και η απομόνωση αρχίζει να σπάει. Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που κάνουν το πρώτο βήμα: της επικοινωνίας και της συμμετοχής.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να βρεθούμε από κοντά, να μοιραστούμε τις αγωνίες μας και να βρούμε συλλογικές απαντήσεις στα κοινά μας προβλήματα. Να γνωριστούμε, να οργανωθούμε και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ

Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31/8, 20.00
ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2, 6ος ΟΡΟΦΟΣ (γραφεία ΟΛΜΕ)

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia@yahoo.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.