ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΥΒΧΑ στην πανελλαδική απεργία στον κλάδου του εμπορίου Κυριακή 2/11 [συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού & Κορνάρου]

>> η ανακοίνωση σε pdf :: https://bookworker.files.wordpress.com/2014/10/keimeno_syvxa_apergia_2_11.pdf

Όλες και όλοι στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου Κυριακή 2/11 ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας [συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού & Κορνάρου]

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μια από τις κεντρικές πτυχές της συνολικής δραστηριοποίησης του Συλλόγου μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, απέναντι στην πολυμέτωπη και ασύδοτη επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε, είναι και ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι, με άμεση σωματική και ψυχολογική επίπτωση, τι σημαίνει το να σου επιβάλλουν να δουλεύεις κυριακάτικα. Κάποιοι μάλιστα έχουμε βιώσει και το τι σημαίνει να δουλεύεις και επί 2-3 εβδομάδες κυριολεκτικά χωρίς σταματημό (βλ. Δεκέμβρης ’13)! Την ίδια ώρα όμως πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει και το τι σημαίνει να αντιστέκεσαι, μέσα από απεργίες και με διάφορα άλλα μέσα αγώνα, σε αυτήν την επιβαλλόμενη κατρακύλα στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Την Κυριακή 2 Νοέμβρη προχωράμε σε μια ακόμα απεργία, η δυναμική της οποίας θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα μας. Είναι μια ακόμα απεργία οργανωμένη από όλους εμάς και για όλους εμάς τους ίδιους που βιώνουμε την επιβολη της δουλειάς την Κυριακή. Όλους εμάς που καθημερινά βιώνουμε το τί σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς και ορθοστασία (καθώς και την επακόλουθη ολοκληρωτική σωματική καταπόνηση και διάφορα σχετικά προβλήματα υγείας). Όλους εμάς που βιώνουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, τη μη έγκαιρη και πλήρη καταβολή μισθών, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις,…

Πρόκειται για ένα καθόλα δίκαιο αγώνα. Για έναν αγώνα που όπως αποδεικνύεται έρχεται ως απάντηση σε μια βασική επιδίωξη μεγάλης μερίδας των εργοδοτών (και του κλάδου μας) και των κυβερνώντων. Για έναν αγώνα στο πλαίσιο του οποίου, μαζί με πολλά άλλα αντιστεκόμενα κομμάτια του κόσμου τις εργασίας, έχουμε δώσει πολλές και δυναμικές μάχες.

Πρόκειται για έναν ακόμα αγώνα που πρέπει να τον δώσουμε ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι από κοινού. Όλοι μας, είτε εργαζόμαστε σε βιβλιοπωλείο, είτε σε αποθήκη, είτε σε γραφεία, είτε σε οποιοδήποτε άλλο πόστο. Άλλωστε, γνωρίζουμε καλά ότι εφόσον καθιερωθεί η δουλειά την Κυριακή στα βιβλιοπωλεία, αρκετά σύντομα θα αναγκαζόμαστε όλοι μας να δουλεύουμε τις Κυριακές. Και στο κάτω-κάτω οφείλουμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στις όποιες ορέξεις των αφεντικών. Και ξέρουμε καλά ότι η βασισμένη στις δικές μας πλάτες οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, η συλλογική αντίσταση και η ταξική αλληλεγγύη είναι τα βασικά όπλα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από τον κόσμο της εργοδοσίας.

Ήδη η πρόσφατη -έστω και προσωρινή- απόφαση του ΣτΕ για παύση της εφαρμογής του «πιλοτικού» μέτρου των ανοιχτών καταστημάτων για τις όλες τις Κυριακές είναι μια εξέλιξη πίσω από την οποία βλέπουμε και τους καρπούς του επίμονου και μακροχρόνιου αγώνα μας. Ωστόσο, όπως σημειώναμε και σε σχετική ανακοίνωσή μας λίγους μήνες πριν, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η απόφαση αυτή είναι προσωρινή (στις 7 Νοέμβρη θα ληφθεί η οριστική και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να δυναμώσουμε την απεργία μας λίγες ημέρες πριν). Οπότε, μπορεί πολύ άμεσα να μας επιβληθεί η δουλειά για κάθε Κυριακή! Αλλά και από την άλλη, το εν ισχύ μέτρο των 7 Κυριακών του χρόνου (στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί η αγορά και στις 2/11 και στις 14/12 και -φυσικά στην καθιερωμένη από δεκαετίες Κυριακή- στις 21/12) πέρα από το ότι από μόνο του συνιστά σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα και τη ζωή μας, αφήνει πάντα ανοιχτό το «παράθυρο» και για ακόμα περισσότερα Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά.

Συμμετέχοντας στο Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια (στη συγκρότηση του οποίου και ως Σύλλογος πρωτοστατήσαμε) σας καλούμε όλους και όλες να δώσουμε δυναμικό παρών σε μια ακόμα κομβική κινητοποίησή μας:

στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 (με απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στη συμβολή Ερμού και Κορνάρου), οπότε και θα επιδιωχθεί και πάλι να ανοίξουν πολλά βιβλιοπωλεία, όπως και τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Να απεργήσουμε όλοι όσοι κληθούμε για δουλειά την ημέρα εκείνη. Συζητώντας το άμεσα με τους συναδέλφους μας στο χώρο δουλειάς μας, επιδιώκοντας να απεργήσουμε από κοινού, να γίνουμε όσο το δυνατό πιο πολλοί οι εργαζόμενοι που θα είμαστε μέρος του κοινού αγώνα όλων μας. Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου να συμμετέχουμε στη συγκέντρωσή μας. Να βρεθούμε στο πλάι των απεργών συναδέλφων μας, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας. Να βάλουμε τέλος στο αίσχος της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, όπως και στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.