[ΣΥΒΧΑ] Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα της αργίας του Αγίου Πνεύματος

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα της αργίας του Αγίου Πνεύματος

Σύμφωνα με το έγγραφο Α.Π. 21992/994, 25-5-2015 του Υπουργείου Εργασίας:

21992994[Διευκρινιστικά] Για τους συναδέλφους που υπάγονταν μέχρι και το 2012 στην κλαδική Σ.Σ.Ε. που ήταν σε ισχύ και δεν έχουν υπογράψει τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας που να καταργεί την αργία, ισχύει το εξής: Σε περίπτωση που εργαστούν την ημέρα αυτή παίρνουν προσαύξηση 100%, εφόσον ο εργοδότης την είχε αποδεχτεί ως αργία από το 2012 και μετά, είτε με το να δίνει την προσαύξηση είτε με το να μην λειτουργεί την επιχείρηση.

Ούτε μια μέρα κλεμμένη, ούτε μια αργία χαμένη!

Πριν από 2 χρόνια, τον Μάη του 2013 (όπως ακριβώς συνέβη και την αμέσως επόμενη χρονιά), μερίδα αφεντικών του κλάδου μας που είχε συσπειρωθεί στη ΕΝΕΛΒΙ, επιχείρησε να αμφισβητήσει την ισχύ της αργίας του Αγίου Πνεύματος, μιας συλλογικής κατάκτησης για τον κλάδο μας (ήδη από την ΣΣΕ του 2005).

Απέναντι στη μεθόδευσή τους αυτή δώσαμε και πάλι τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας: Δημοσιεύσαμε σχετικές ανακοινώσεις (παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες στο τέλος της ανακοίνωσης αυτής) που καταδείκνυαν τόσο τη μεθόδευση αυτή, όσο και το συνολικό σχέδιο και τον απώτερο σκοπό της ΕΝΕΛΒΙ, δηλαδή το τσάκισμα της συλλογικής οργάνωσής μας. Απευθυνθήκαμε στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας, σε έγγραφο της οποίας αναγραφόταν ότι «η Αργία του Αγίου Πνεύματος στον κλάδο του βιβλίου και συνεπώς η απαγόρευση απασχόλησης εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή, συνιστά θεσμικό όρο παλαιότερων ΣΣΕ, ο οποίος εξακολουθεί και ισχύει, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς εκ μέρους του εργοδότη μεταβολής του». Επίσης κινητοποιήσαμε και το Σ.ΕΠ.Ε., για να διενεργήσει ελέγχους για τυχόν παραβάσεις και για την επιβολή προστίμων σε όσους εργοδότες καταστρατηγούσαν την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο, φέτος τα αφεντικά «βρήκαν» στη φαρέτρα τους ακόμα ένα όπλο για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Μέσα από μια απόφαση του ΣτΕ κατά το περασμένο έτος (2307/2014),που έρχεται να ενισχύσει το αντεργατικό-μνημονιακό οπλοστάσιο, ορίζεται ότι όχι μόνο οι μισθολογικοί, αλλά και οι θεσμικοί (μη μισθολογικοί) όροι των ΣΣΕ (όπως η Αργία του Αγίου Πνεύματος για το δικό μας κλάδο) παύουν πλέον να ισχύουν. Έτσι και φέτος μερίδα των αφεντικών του κλάδου μας (σαφώς ενοχλημένη από τις μάχες που δίνουμε τόσο για την εν λόγω αργία, όσο και συνολικά) θα απαιτήσει να δουλέψουμε τη Δευτέρα 1 Ιούνη.

Ο δικός μας ρόλος ως εργαζόμενοι είναι να μην υποτασσόμαστε στους νόμους τους και να αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους. Αυτό έχει καταδείξει και ο επίμονος αγώνας που δώσαμε τα τελευταία χρόνια σε πολύ αντίξοες συνθήκες και για την διατήρηση της αργίας του Αγ. Πνεύματος.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα μέσα από τις αντεργατικές πολιτικές που επιβάλλονται με τόση σφοδρότητα ιδιαίτερα κατά την μνημονιακή περίοδο.

Αντιλαμβανόμαστε πως τα όποια δικαιώματα χάνουμε ή και κατακτούμε συνδέονται με το βαθμό της συλλογικής μας οργάνωσης και της ταξικής μας πάλης. Τα αφεντικά μας, παρά τους όποιους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ως επιχειρηματίες, συσπειρώνονται για να προωθήσουν τα εργοδοτικά συμφέροντά τους. Έτσι κι εμείς ως εργαζόμενοι συσπειρωνόμαστε στο Σύλλογό μας και συμμετέχουμε ενεργά στη ζωή και στους αγώνες του. Ενάντια στο φόβο και την μοιρολατρία που μας επιβάλλονται, δυναμώνουμε τη συναδελφική αλληλεγγύη και την από τα κάτω, συλλογική μας οργάνωση και δράση σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο και παντού. Στηριζόμαστε στις δικές μας πλάτες χωρίς να περιμένουμε πως κάποιος άλλος θα μας σώσει ή θα αγωνιστεί για εμάς. Ισχυροποιούμε έτσι τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα απέναντι στους εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και αποφασιστικά για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Τέλος, αναφερόμενοι στην εξέλιξη αυτή για την αργία του Αγίου Πνεύματος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ευθύνη της κυβέρνησης για την μη επαναφορά των ΣΣΕ με νόμο, ο οποίος να κατοχυρώνει τις μέχρι πρότινος μισθολογικές και θεσμικές κατακτήσεις μας. Τόσο για αυτό, όσο και για την «συνεργασία» ανάμεσα στους εργοδότες μας και την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, σίγουρα θα επανέλθουμε και στη συνέχεια με λόγο και δράση.

Όλα κατακτιούνται με οργάνωση και αγώνα!

Κανένας συνάδελφος, καμία συναδέλφισσα έξω από το Σύλλογο!

Συμμετέχουμε όλοι και όλες στην καταστατική συνέλευση του Συλλόγου μας την Κυριακή 7 Ιούνη (11πμ, στα γραφεία μας).

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210 – 3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

___________

[2013] Ούτε μία μέρα κλεμμένη, ούτε μία αργία χαμένη!

[2013] ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ…

[2014] Η αργία του Αγίου Πνεύματος ήταν και παραμένει αργία στον κλάδο του βιβλίου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.