Η κοινωφελής εργασία δεν είναι «ωφέλεια» είναι η χαρά των αφεντικών [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ & κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στην «κοινωφελή» εργασία την Τρίτη 9/06 στις 3μμ έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Η κοινωφελής εργασία δεν είναι «ωφέλεια» είναι η χαρά των αφεντικών

Στο κλάδο του βιβλίου, όπως και σε πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το οποίο όμως αποκαλείται «ωφελούμενο». Πραγματικοί ωφελούμενοι όμως από αυτό το κομμάτι εργαζομένων είναι οι εργοδότες. Είναι αυτοί που βγάζουν κέρδη χωρίς να καταβάλουν μισθούς, ένσημα και ασφάλιση στους συναδέλφους μας «τύπου voucher». Οι τελευταίοι με τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας (βλέπε ΕΣΠΑ) και προς ευχαρίστηση των αφεντικών δεν θεωρούνται ούτε ακριβώς εργαζόμενοι ούτε ακριβώς άνεργοι. Αυτή η θέση τους κάνει εξαιρετικά ευάλωτους, χωρίς δικαιώματα και με εξ αρχής υποτιμημένη την εργατική τους δύναμη. Στην πραγματικότητα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τους υπόλοιπους εργαζομένους του κλάδου, χωρίς όμως να έχουν τα δικαιώματά τους και περιμένοντας από το κράτος και την κυβέρνηση να θυμηθούν ότι είναι και αυτοί εργαζόμενοι που χρειάζονται την καταβολή των δεδουλευμένων τους, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Η εργασία τύπου voucher ή αλλιώς η δωρεάν εργατική δύναμη που προσφέρεται στα αφεντικά από τα πάμπολλα προγράμματα κατάρτισης είναι μια από τις πολλές φρικτές όψεις της επίθεσης στην εργασία που εξαπολύεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η μορφή εργασίας πρέπει να καταργηθεί.

Ζητάμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους voucher καθώς επίσης και την πλήρη κάλυψη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Απαιτούμε την κατάργηση των προγραμμάτων της «κοινωφελούς» εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους /ες.

Όλοι και όλες την Τρίτη 9/06 έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 15.00 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στην «κοινωφελή» εργασία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.