Κυριακή 19 Ιούλη 2015 :: Απεργία στο εμπόριο | απεργιακή συγκέντρωση: 10.30πμ, Ερμού & Κορνάρου [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ για τους αγώνες που συνεχίζουμε]

Κυριακή 19 Ιούλη 2015 :: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου

Δεν δουλεύουμε – Δεν ψωνίζουμε

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, τα εργατικά σωματεία, τις συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων και όλο τον κόσμο του αγώνα να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, την Κυριακή 19/7 στις 10.30πμ στη συμβολή των οδών Ερμού και Κορνάρου. Να κάνουμε υπόθεση όλων μας τη μάχη για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας, ως μια σημαντική πτυχή της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.

[σχετικό κάλεσμα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια]

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής για τους αγώνες που συνεχίζουμε [μπροστά και σε ένα ακόμα κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στις 19/7 και σε ένα ακόμα μνημόνιο λεηλασίας]:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για τη ζωή μας και την ταξική πάλη μας, συνεχίζουμε δυναμικά τους αγώνες που ως σήμερα έχουμε δώσει για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Για να πάρουμε πίσω τις κατακτήσεις που μας έκλεψαν και συνεχίζουν να μας κλέβουν, αλλά και για να κερδίσουμε νέες!

Ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται και ψηφίζονται. Ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενάντια στις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Ξεκάθαρα ενάντια και στο «Μνημόνιο 3» που έρχεται ολοταχώς κατά πάνω μας, έπειτα από τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους «εταίρους», και παρά την ξεκάθαρη δεδηλωμένη αντίθεση του κόσμου της εργασίας!

Ενάντια στο καθεστώς της -με κάθε μέσο- επιβολής μιας επίπλαστης εθνικής ενότητας και συναίνεσης, στο όνομα της οποία μας ζητάνε να θυσιαστούμε και πάλι εμείς για τα κέρδη των επιχειρήσεων και την επιβίωση του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Άλλωστε, όπως έχει διαφανεί από όλους τους αγώνες μας, αλλά και από το πρόσφατο δημοψήφισμα και την άμεσα συσχετιζόμενη άγρια επιθετικότητα μεγάλης μερίδας των εργοδοτών που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες, αλλά και από το ίδιο το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, υπάρχει ένας βαθύτατος ταξικός διχασμός εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Ένα από τα πολλά ανοιχτά πεδία μάχης που έχουμε μπροστά μας είναι ο δίκαιος και επίμονος αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Μάλιστα, την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιούλη στο πλαίσιο του νόμου για τις «8 Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά», θα επιχειρηθεί και πάλι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Βέβαια, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής για εμάς τους εργαζόμενους, καθώς στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3» και προς όφελος συγκεκριμένων διεθνών και εγχώριων εμπορικών ομίλων, επαναφέρεται προς νομοθέτηση η ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (βλ. «52 Κυριακές»). Εν τω μεταξύ, τις όποιες προεκλογικές, αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση ποτέ δεν τις έκανε πράξη, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά τα συμφέροντα των εργοδοτών που ωφελούνταν από την ισχύουσα κατάσταση.

Τόσο κατά το πιο μακρινό παρελθόν, που με διάφορες αφορμές επιχειρήθηκε Κυριακάτικο άνοιγμα καταστημάτων, όσο και κατά τα δυο τελευταία χρόνια που είναι σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος, από την πλευρά μας και από κοινού με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες και όλο τον κόσμο του αγώνα προχωράγαμε σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις μέσα από τις οποίες έχει καταδειχθεί ξεκάθαρα η ουσία του αγώνα αυτού, τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται, αλλά και η συνολική επίθεση των αφεντικών στα δικαιώματά μας. Κινητοποιήσεις μέσα από τις οποίες έχουν κερδηθεί αρκετά σε επίπεδο συνείδησης τόσο μεταξύ συναδέλφων όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Και βέβαια πολλά έχουν κερδηθεί και σε «υλικό» επίπεδο, όπως η κατάργηση του «πειραματικού» μέτρου για τις «52 Κυριακές» τον περασμένο Σέπτέμβρη, αλλά και η ίδια η δυνατότητά μας για καλά συντονισμένους και οργανωμένους αγώνες διαρκείας. Επίσης, πρόκειται για έναν αγώνα που έχει δημιουργήσει ένα ακόμα έδαφος για την έκφραση της οργής αλλά και τη συλλογική οργάνωση και αντίσταση όσων εργαζόμαστε στα κάθε είδους εμπορικά καταστήματα. Και κάπως έτσι, με μαζική απεργία και δυναμικές κινητοποιήσεις πρέπει και να συνεχίζουμε…

Και βέβαια μπροστά μας έχουμε μια σειρά από ανοιχτά πεδία μάχης, όπως τον αγώνα για την ουσιαστική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και για να βάλουμε ένα φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία με όποιες άλλες μορφές και αν εκδηλώνονται, όπως οι εκδικητικές απολύσεις, οι απαξιωτικές συμπεριφορές κ.α.

Για να πετύχουμε όμως νίκες σε όλα αυτά τα πεδία είναι αναγκαία η ενίσχυση της θέσης μας ως εργαζόμενοι απέναντι στους εργοδότες μας και στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, που συσπειρωμένοι, παρά τους όποιους μεταξύ τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, καταφέρνουν να έχουν το πάνω χέρι! Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και βασιζόμενοι στις δικές μας πλάτες και με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, με τη συσπείρωσή στο Σύλλογό μας να συνεχίζουμε ολοένα και πιο δυναμικά να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε συλλογικά μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Παράλληλα, για τη θετική έκβαση των αγώνων μας είναι αναγκαίος ο συντονισμός των εργατικών σωματείων στη βάση των κοινών συμφερόντων της τάξης μας. Όπως άλλωστε και η συστράτευση του συνόλου των αντιστεκόμενων και καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας στους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες καθώς και η σύνδεση των αγώνων αυτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ–ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

apergia_kyr_19_7_15_syntdr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.