ΣΥΒΧΑ: αίτημα εκ νέου συνάντησης με Υπουργό Οικονομίας για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας

Αθήνα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
 
 από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
 
προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη
   
ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
 
Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, στο πλαίσιο των αγώνων μας για τα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, έχουμε δώσει, από κοινού με αρκετά ακόμα αγωνιζόμενα κομμάτια της τάξης μας, μια σειρά από μάχες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Πρόκειται για έναν δίκαιο αγώνα που έχουμε διεξάγει καθόλα τα περασμένα χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση και μαζικότητα κατά τα τελευταία 3 χρόνια, όποτε κι εφαρμόζεται ο νόμος (Ν.4177/2013) για τις 7 Κυριακές (8 Κυριακές πλέον βάσει τροπολογίας του περασμένου Δεκέμβρη) με τα καταστήματα ανοιχτά. Σημειώνουμε ότι εν τω μεταξύ, το Καλοκαίρι του 2014 εφαρμόστηκε (ώσπου και ακυρώθηκε βάσει προσωρινής απόφασης του ΣτΕ) και η σχετική υπουργική απόφαση που προέβλεπε λειτουργία καταστημάτων για κάθε Κυριακή!

Πρόκειται για έναν επίμονο και σκληρό αγώνα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την τεράστια πλειοψηφία των εργαζόμενων. Έναν αγώνα με πολλές απεργίες και με κόστος ακόμα και απολύσεις και κατασταλτικές επιθέσεις και συλλήψεις. Ήδη σε λίγες ημέρες, την Τρίτη 1/12, δικάζονται, έπειτα από ορισμένες αναβολές, συνάδελφοί μας για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίησή μας έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός την Κυριακή 28/12/14, όπου και  δεχθήκαμε την επίθεση της εργοδοσίας και των ΜΑΤ. Τον αγώνα αυτόν λοιπόν έχουμε σκοπό να τον συνεχίσουμε και να τον δυναμώσουμε μέχρι την τελική δικαίωσή του! Και βέβαια όταν μιλάμε για δικαίωση αναφερόμαστε στην οριστική νομοθετική κατοχύρωση και εφαρμογή της Κυριακάτικης αργίας για όλες τις Κυριακές του χρόνου (με τη μόνη ενδεχόμενη υποχώρηση της μιας Κυριακής το Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα).

 
Όπως ενδεχόμενα θα θυμάστε, ο Σύλλογος μας συναντήθηκε μαζί σας στο γραφείο σας στο ΥΠ.ΟΙΚ. στις 3/4/15. Τότε σας είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις και τα αιτήματά μας και είχαμε απαιτήσει την άμεση ακύρωση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καταργεί την Κυριακάτικη αργία.
 
Στη συνάντηση αυτή από την πλευρά σας είχατε αναφερθεί (έστω και με σχετική ασάφεια τόσο για τον αριθμό των Κυριακών, όσο και για άλλα σχετικά θέματα) σε νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρούσατε πολύ άμεσα σε σχέση με το ζήτημα αυτό.
 
Ωστόσο, τίποτε δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνησή σας λοιπόν -στην πρώτη θητεία της-, παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει, όχι μόνο διατήρησε το σχετικό νόμο, αλλά με το 3ο μνημόνιο που έφερε άφησε ανοιχτό το πεδίο και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά. Βέβαια, την ίδια ώρα με περίσσιο θράσος προς τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας μέσω non paper τα «θετικά σημεία» του μνημονίου της, διακήρυττε ανάμεσα σε άλλα ότι πέτυχε και την επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας!
Συνεχίζοντας τον αγώνα μας (ήδη πριν λίγες ημέρες, την Κυριακή 1/11, όπως είχαμε κάνει και την Κυριακή 19/7, προχωρήσαμε σε μια ακόμα απεργία) και βλέποντας να τηρείται σιγή ιχθύος από τη νέα σας κυβέρνηση (2η θητεία), αιτούμαστε μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί άμεσα η  θέση και οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
 
Μέσα στον ερχόμενο μήνα τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά για 3 συνεχόμενες Κυριακές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξόντωση των συναδέλφων μας. Πέρα από την από δεκαετίες καθιερωμένη Κυριακή (20/12), βάσει του νόμου των «8 Κυριακών», θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές 13/12 και 27/12. Για την Κυριακές αυτές λοιπόν, όπως και για κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, θα βρισκόμαστε και πάλι έξω από αυτά και όπου αλλού χρειαστεί ως απεργοί δίνοντας την μάχη εναντίον παντός υπευθύνου. Και σε ότι αφορά εσάς, ενάντια προφανώς και στην κυβέρνησή σας, εφόσον δεν έχετε μέχρι τότε ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων στο εμπόριο για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν αιτούμαστε μια επείγουσα συνάντηση μαζί σας. Και θα θέλαμε να έχουμε την απάντησή σας όσο το δυνατό πιο σύντομα.
 
Σε κάθε περίπτωση, για το Σύλλογο μας είναι δεδομένη η συνέχιση και η ενίσχυση των ταξικών αγώνων μας για τη δικαίωση όλων των αιτημάτων του κόσμου της εργασίας.
 
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.