[ΣΥΒΧΨΑ – ανακοίνωση] δυναμώνοντας το σύλλογο, δυναμώνει η φωνή μας, δυναμώνουν οι αγώνες μας

[η ανακοίνωση σε pdf για εκτύπωση και μοίρασμα στους χώρους δουλειάς μας]

p2

δυναμώνοντας το σύλλογο, δυναμώνει η φωνή μας, δυναμώνουν οι αγώνες μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού του Συλλόγου μας ολοκληρώθηκε. Ο Σύλλογος μας πλέον ονομάζεται Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής. Αποτυπώνεται και στον τίτλο του το διευρυμένο πεδίο των εργασιακών χώρων που πλέον καλύπτει. Η ανάγκη αυτής της διεύρυνσης προέκυψε, όπως εξηγούσαμε μπροστά και στην Καταστατική Συνέλευση του Ιούνη του 2015, εξαιτίας των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια. Αλλαγές τόσο σε επίπεδο αγοράς, όσο και στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων. Ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων βρίσκεται πλέον σε «πολύ-χώρους» και πολυκαταστήματα όπου πέρα από βιβλία και χαρτικά πωλούνται επίσης ψηφιακά είδη, είδη μουσικής κλπ. Τέτοιοι χώροι είναι το Public, ο ΙΑΝΟΣ, το ΠΛΑΙΣΙΟ και άλλοι. Αυξάνουν παράλληλα οι εταιρείες ηλεκτρονικής πώλησης βιβλίων και ψηφιακών μέσων. Ταυτόχρονα, τα τελευταία 5 χρόνια οι αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης αφαίρεσαν δικαιώματα, χειροτέρεψαν τις εργασιακές συνθήκες (διάλυση συλλογικών συμβάσεων, εξατομίκευση, αποχαλίνωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας κοκ) και ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις σε αντεργατική κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή στους εργασιακούς χώρους υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν με επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, π.χ. ωρομίσθιοι, με συμβάσεις έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με προγράμματα κατάρτισης τύπου voucher, επενοικιαζόμενοι.

Όσοι δουλεύουμε για το ίδιο αφεντικό (σε μια επιχείρηση) ή για τα ίδια αφεντικά (στο επίπεδο του κλάδου) πρέπει να έχουμε κοινή συνδικαλιστική οργάνωση. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, είναι σαφές ότι καθίσταται πολύ δυσχερής -έως και αδύνατη- η όποια προσπάθειά μας να οργανωθούμε στο χώρο δουλειάς μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα συμφέροντα και τα δικαιώματά όλων μας. Και κάτι τέτοιο βλέπουμε να συμβαίνει όταν καλύπτονται από το Σύλλογό μας οι εργαζόμενοι στο τμήμα χαρτικών στο ΠΛΑΙΣΙΟ και δεν μπορούν να καλύπτονται οι εργαζόμενοι στο τμήμα PC της ίδιας εταιρείας ή όταν καλύπτονται από το Σύλλογό μας οι εργαζόμενοι στον όροφο του βιβλίου στα PUBLIC και δεν μπορούν να καλύπτονται αυτοί που εργάζονται στον από κάτω όροφο με τα ψηφιακά είδη. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να γίνει μέλος του Συλλόγου ο συνάδελφός δίπλα μας που είναι με voucher και δουλεύει με όρους γαλέρας (για μήνες απλήρωτος, χωρίς ένσημα).

Το νέο Καταστατικό ξεμπλοκάρει αυτή την αντιφατική κατάσταση. Όλοι οι συνάδελφοι μπορούν και πρέπει να ανήκουν στο Σύλλογο.

Ήδη στους μεγάλους εργασιακούς χώρους που προαναφέραμε, έχουν ανοιχτεί ζητήματα από το Σύλλογό μας (αντίδραση σε απολύσεις συναδέλφων, ρεπό, σκαμπό για τους συναδέλφους στη λιανική πώληση, Κυριακάτικη αργία κ.ά.). Μπορούμε το επόμενο διάστημα να αναδείξουμε και να παλέψουμε όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν (χαμηλοί μισθοί, ανακύκλωση εργαζομένων μέσω των απολύσεων και των παραιτήσεων, διευθυντική αυθαιρεσία, εντατικοποίηση, υποτίμηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων π.χ. με τους mystery shoppers και πολλά άλλα).

Τα αφεντικά μας θέλουν διασπασμένους και διαιρεμένους. Φοβούνται την ενότητά μας, επειδή εκεί βρίσκεται η δύναμή μας. Έχοντας πραγματοποιήσει την τροποποίηση του Καταστατικού, επιδιώκουμε ο Σύλλογος να αγκαλιάσει πολύ περισσότερους συναδέλφους και να αγκαλιαστεί από πολύ περισσότερους συναδέλφους. Μπορούμε τώρα από καλύτερη βάση να κινηθούμε αποφασιστικά προς την ενότητα του κλάδου και το δυνάμωμα του Συλλόγου σε επιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο.

Κανένας συνάδελφος και καμιά συναδέλφισσα δεν πρέπει να μένουν έξω από το Σύλλογο. Οργάνωση και αντίσταση στον κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο συνολικά. Χρειαζόμαστε το Σύλλογο όσο ποτέ πριν. Ο κάθε συνάδελφος και η κάθε συναδέλφισσα πρέπει να συμμετάσχουν στη ζωή του Συλλόγου, τόσο στις συζητήσεις και τις αποφάσεις, όσο και στις δράσεις. Σύλλογος είναι ο καθένας και η καθεμία από εμάς. Όχι στη λογική της ανάθεσης. Δεν υπάρχουν ειδικοί που θα αναλάβουν να λύσουν τα προβλήματα για σένα, χωρίς εσένα. Στο Σύλλογό μας κανένας δεν θέλει να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Ακόμη και να το ήθελε, δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα αν δεν υπάρχει η ενεργοποίηση όλων των συναδέλφων.

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε, γίνε μέλος του Συλλόγου. Μίλησε στους συνάδελφους σου για το Σύλλογο. Προέτρεψέ τους να γίνουν και αυτοί μέλη.

Ειδικά για τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στο Πλαίσιο, σας καλούμε να γίνετε μέλη και να συμμετέ-χετε ενεργά και στο επιχειρησιακό σωματείο σας (Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο).

Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Συναδελφικότητα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

aitisi_eggrafis_syvxpsa_2016

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.