ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΣΟΦΙΑΣ [ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ για την απόλυση της Σοφίας Π. από το Πλαίσιο]

al

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Μια ιστορία εντός «Πλαισίου»

Η Σοφία δουλεύει επί οκτώ συναπτά έτη στην εταιρεία Πλαίσιο σε κατάστημα στη Λάρισα. Η εταιρεία Πλαίσιο αξιολογεί θετικά την Σοφία σύμφωνα ακόμα και με τα δικά της «ιδιότυπα» εργασιακά standards. Η Σοφία, όμως, έχει «παλιώσει» στο έργο της, έχει πλέον παιδί και έχει αποκτήσει ορισμένα δικαιώματα ως εργαζόμενη. Η εταιρεία Πλαίσιο δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί αυτήν την «υπέρβαση της προσωρινότητας» και θα απαλλαχθεί από τη Σοφία, χωρίς πολλά πολλά. Η Σοφία θα απολυθεί επειδή -έτσι ξαφνικά- μια μέρα άρχισε «να μην καλύπτει τα standards της εταιρείας». Η εταιρεία θα κοιτάξει να αντικαταστήσει τη Σοφία με κάποιον νέο/α εργαζόμενο/η, «ανανεώνοντας» το δυναμικό της, υποβαθμίζοντας βέβαια αντίστοιχα και τα εργατικά δικαιώματά του.

Κάπου εδώ όμως αρχίζει το μπέρδεμα που χαλά την κανονικότητα της καθημερινής ζωής στην εταιρία Πλαίσιο. Η Σοφία δεν ακολουθεί την πεπατημένη της σιωπής και αρνούμενη την άδικη απόλυσή της, καταγγέλει την εταιρεία στην επιθεώρηση εργασίας και ζητά τη συμπαράσταση του επιχειρησιακού σωματείου στο οποίο δραστηριοποιείται, αποσκοπώντας στην επαναπρόσληψή της. Η εταιρεία Πλαίσιο θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα προσπαθήσει να απαξιώσει κάθε σωματείο και κάθε επιθεώρηση εργασίας. Άλλωστε, όπως θα δηλώσει περήφανα, δεν υπάρχουν άδικες απολύσεις υπαλλήλων μέσα στην «περήφανη ελληνική ομάδα 1.200 ανθρώπων» που την απαρτίζουν(!). Η Σοφία και το επιχειρησιακό σωματείο θα βρουν τη δύναμη να κάνουν ευρύτερα γνωστή την ιστορία της απόλυσης και να διεκδικήσουν ανοιχτά την επαναπρόσληψη με κάθε νόμιμο μέσο.

Το «Πλαίσιο» εκτός κάθε πλαισίου εργασιακής αξιοπρέπειας

Η πρόσφατη απόλυση της συναδέλφισσας Σοφίας από την εταιρεία Πλαίσιο έγινε με την επίκληση από την μεριά της εργοδοσίας ότι η Σοφία, μετά από 8 χρόνια συνεχούς εργασίας, δεν…χαμογελούσε αρκετά στο εργασιακό της περιβάλλον, δηλαδή στους πελάτες που εξυπηρετούσε. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα καθώς ο κυνικός τρόπος με τον οποίον οι εργοδότες συνδυάζουν το κωμικό με το τραγικό πάνω στις πλάτες των υπαλλήλων τους τείνει πλέον να γίνει κανόνας στην Ελλάδα των μνημονίων. Ωστόσο, ας σταθούμε λίγο παραπάνω στο παράδειγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Η εν λόγω εργοδοσία απασχολεί 1200 εργαζομένους έχοντας, όμως, φροντίσει να απολύσει σε λίγα χρόνια 400 από αυτούς αλλά και να οδηγήσει με τις εργασιακές συνθήκες της σε παραίτηση άλλους τόσους, ανανεώνοντας το δυναμικό της με νέους (πιο κακοπληρωμένους) υπαλλήλους και με ενοικιαζόμενους εργαζομένους, την ώρα που γενικεύει το καθεστώς μερικής απασχόλησης και των δίμηνων(!) συμβάσεων. Επιμένει στην επιλογή νέων ηλικιακά και «άβγαλτων» εργαζομένων, ώστε αυτοί να μην έχουν απαιτήσεις και να αρκούνται να αισθάνονται «τρισευτυχισμένοι» που απλά πληρώνονται στην ώρα τους. Διαθέτει μια αρκετά «προχωρημένη» αντίληψη περί εργασιακών κινήτρων, αφού κυκλοφορεί εβδομαδιαίο φυλλάδιο με τις «επιδόσεις» και τις «βαθμολογίες» των υπαλλήλων της, βαφτίζοντας τους τελευταίους ως συμμετέχοντες σε ένα είδος εργασιακού πρωταθλήματος που διεξάγει. Έτσι, κάποιοι αποσπούν προσωρινά τον έπαινο του «καλύτερου υπαλλήλου» διότι «έσκισαν» και άλλοι κατατρέχονται με την κατηγορία ότι «έχουν πατώσει», στη λογική ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού. Για τον σκοπό αυτό δραστηριοποιούνται ειδικοί «μυστικοί πελάτες», οι γνωστοί mystery, που κεκαλυμμένοι παριστάνουν τους καθημερινούς πελάτες για να αξιολογήσουν τους πωλητές. Είναι πάνω σε αυτόν τον συνεχώς καλλιεργούμενο φόβο που πατά η εταιρεία για να επιβάλει τους όρους εργασιακής γαλέρας και να πετύχει τα κέρδη της.

Φυσικά, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει πρωτοστατήσει στους εντατικοποιημένους ρυθμούς εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας τους οποίους έχουμε δει να ανθούν και σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου, ενώ τείνουν να αποκτήσουν ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα. Γι’ αυτό, την -έστω και σιωπηρή πολλές φορές-αγωνία των συναδέλφων στο Πλαίσιο τη νιώθουμε κι εμείς που εργαζόμαστε υπό αντίστοιχες συνθήκες.

Η συνδικαλιστική μας απάντηση

Η υπόθεση της Σοφίας, πέρα από την κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία, αποκαλύπτει και κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό: ότι οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας δεν αξίζουν ούτε τη σιωπή μας, ούτε την απάθειά μας. Όσο απαιτούν από εμάς να βολευόμαστε στον μικρόκοσμό μας και να πειθαρχούμε στις ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις πλήρους ελαστικότητας και επισφάλειας, άλλο τόσο θα πρέπει να επιδεικνύουμε μια συνδικαλιστική και συναδελφική συνείδηση, διεκδικώντας ανοιχτά τα δικαιώματά μας. Σε καμία περίπτωση να μην συνηθίσουμε την ανοχή απέναντι σε όσα μας επιβάλλουν.

Χαιρετίζουμε τη στάση της συναδέλφου μας και ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χαρτου – Ψηφιακων Ειδών Αττικής δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα της για επαναπρόσληψη. Κάθε απόλυση είναι για εμάς και μια μάχη για το εργατικό κίνημα.

• Να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφου Σοφίας

• Να καταργηθεί το καθεστώς των “mystery” στα καταστήματα.

• Συνάδελφε/ισσα στο Πλαίσιο, γίνε μέλος του επιχειρησιακού σωματείου εργαζόμενων στην εταιρία Πλαίσιο. Γίνε μέλος και στο κλαδικό σωματείο, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ και ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.