ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ «Όταν η εταιρεία Παπασωτηρίου αποχαιρετά τον κόσμο των αγορών πλήρης ευθυνών» [+αναδημοσίευση ανακοίνωσης 12/2015]

σχετική ενημέρωση – ανακοίνωση του Συλλόγου μας (21/5/16):

Όταν η εταιρεία Παπασωτηρίου αποχαιρετά τον κόσμο των αγορών πλήρης ευθυνών.

Η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας για τα καταστήματα ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ έρχεται να γράψει τον επίλογο σε μια πολύχρονη ιστορία εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σαν αυτές που καθημερινά πλέον ακούμε να ξετυλίγονται στην Ελλάδα των μνημονίων. Η εταιρεία φεύγει από τον μάταιο κόσμο των αγορών πλήρης ευθυνών: για την προκλητική οικονομική κακοδιαχείρησή της, για τις άδικες και εκδικητικές απολύσεις τα τελευταία χρόνια, για το καθεστώς απλήρωτης εργασίας, για την υποκρισία να μην καταβάλει δεδουλεμένα και αποζημειώσεις, για τον εκβιασμό απέναντι στους υπαλλήλους μέχρι την ύστατη στιγμή, όπως τέλος για τα υπέρογκα φέσια προς τους εκδότες, τους τυπογράφους και τους βιβλιοδέτες (ποσά με πολλά μηδενικά!), τα οποία ήδη μετακυλίονται στους εργαζόμενους των τελευταίων. Φυσικά οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν προλάβει (όπως πάντα!) να καλύψουν τα προσωπικά περουσιακά τους στοιχεία για να εξασφαλιστούν, κάνοντας την ίδια ώρα εταιρικές «ρυθμίσεις» μέσω πτωχευμένων και «υγιών» εταιρειών. Τα γνωστά δηλαδή κόλπα, έχοντας μάλιστα την κάλυψη των νόμων και την συνενοχή των κυβερνήσεων, έτσι ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα και τις αποζημιώσεις τους. Άλλωστε στο εργασιακό καθεστώς που έχει οικοδομηθεί στα χρόνια των μνημονίων, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο προστασίας σε περιπτώσεις πτωχεύσεων, οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να προστατευθούν από μια τέτοιου είδους εργασιακή εξαπάτηση.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κάθε κοροϊδία και η κάθε εξαπάτηση θα απαντιέται με συλλογικούς αγώνες και με συνδικαλιστική δράση κόντρα στους εργοδοτικούς εκβιασμούς. Όλο αυτό το διάστημα ως σωματείο από κοινού με αρκετούς υπαλλήλους της εταιρείας έχουμε υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα για ένα αξιοπρεπές εργασιακό καθεστώς. Έτσι και τώρα, δεν υποχωρούμε μπροστά στο εκβιαστικό κλείσιμο των καταστημάτων και τον εκδιωγμό των εργαζομένων.

Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ-ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com


Επίσης, αναδημοσίευουμε  σχετικη ανακοίνωση του Συλλόγου μας που κύκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες (Δεκέμβρης 2015):

ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ για τις εξελίξεις στην αλυσίδα  βιβλιοπωλείων «Παπασωτηρίου»

papasotiriou122015

Για τις εξελίξεις στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων «Παπασωτηρίου»

Άλλη μια υπόθεση αντεργατικής αυθαιρεσίας στο μακρύ κατάλογο εταιρειών του κλάδου του βιβλίου -και όχι μόνο- προστίθεται με τις εξελίξεις στην εταιρεία «Παπασωτηρίου». Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και μπαίνουν στην ομηρία της εργοδοσίας, με καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους, με απλήρωτη εργασία, πιέσεις και εκβιασμούς, ατομικές συμβάσεις και τελικά στην αβεβαιότητα και μπροστά στη λαίλαπα της ανεργίας.

Το ιστορικό των τελευταίων εβδομάδων, πολύ κωδικοποιημένα (γιατί προϋπήρξαν δεκάδες επεισόδια με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις και άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες όλα τα τελευταία χρόνια) έχει ως εξής: Εδώ και 2 χρόνια έχει «καθιερωθεί» από τη διεύθυνση της εταιρείας η καθυστέρηση των πληρωμών των μισθών (έως και 3 μήνες) στους εργαζόμενους/ες της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου με πρόφαση την οικονομική κρίση. Την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι κλήθηκαν από την εργοδοσία και τους προϊστάμενους να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο θα δήλωναν ότι έχουν λάβει γνώση για το «σχέδιο περί εξυγίανσης» της εταιρείας. Στο έγγραφο αυτό ζητούνταν με την υπογραφή τους να συναινέσουν στο άνοιγμα της «διαδικασίας εξυγίανσης». Φυσικά, το κείμενο αυτό δεν ανέφερε πουθενά τις επιπτώσεις της υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης, ούτε για την ίδια την εταιρεία, αλλά, το κυριότερο, ούτε  για την τύχη των εργαζόμενων σε αυτή.

Μια σειρά εργαζόμενοι, ακόμα και μετά από τις έντονες πιέσεις της εργοδοσίας, αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο. Ταυτόχρονα, η εταιρεία κινήθηκε δικαστικά προκειμένου να «παγώσει» τα χρέη της έως ότου γίνει το δικαστήριο για την υπαγωγή σε «καθεστώς εξυγίανσης». Κάποιοι συνάδελφοι αντέδρασαν άμεσα και συλλογικά ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Η δικαστική απόφαση -που βγήκε πριν από λίγες μέρες- ήταν εν τέλει αρνητική για τα σχέδια της εταιρείας και η εργοδοσία απέδωσε την έκβαση της δίκης στην άρνηση μέρους των εργαζομένων να συναινέσουν στη διαδικασία «εξυγίανσης» και ως εκ τούτου να τοποθετηθούν υπέρ της εταιρείας στο δικαστήριο.

Από την ίδια κιόλας μέρα και για 2 ημέρες ακόμα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά με την επίσημη πρόφαση της απογραφής (έτσι έγραφε η ανακοίνωση που κόλλησε η εργοδοσία έξω από τα καταστήματα) και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους εργαζομένους. Από εκείνη την ημέρα, η εργοδοσία «εξαφανίστηκε» και ακυρώθηκαν 2 προγραμματισμένες από μέρους τους συναντήσεις με τους εργαζόμενους. Ύστερα από απαίτηση των εργαζομένων, παρουσιάστηκε η μία εκ των διοικούντων-εργοδοτών -με μεγάλη καθυστέρηση- και έδωσε διφορούμενες απαντήσεις, διαφορετικές στον καθένα, για το τι μέλλει γενέσθαι.

Για τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημά τους τα πράγματα είναι καθαρά: Το ίδιο έργο το ξαναείδαμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Εταιρείες «κλείνουν», «πτωχεύουν», μπαίνουν σε διαδικασίες και νομικές ρυθμίσεις για «εξυγίανση». Οι εργοδότες έχουν κάνει τα «κουμάντα» τους, έχουν μεταγράψει τα βασικά περιουσιακά στοιχεία τους σε άλλα ονόματα ή νέες εταιρείες, έχουν φροντίσει να καταθέσουν αλλού τα κέρδη τους. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, άνεργοι και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τα χρωστούμενα-δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις τους κ.ο.κ.

Σοβαρότατες και βαρύτατες ευθύνες φέρνουν φυσικά και όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή, που αφήνουν (ή και στηρίζουν) τις αυθαιρεσίες της κάθε εργοδοσίας, θεσπίζει τις κάθε λογής «εξυγιάνσεις» και «πτωχεύσεις» με νόμους που προστατεύουν τα κέρδη, τις τράπεζες και τα αφεντικά και όχι βέβαια τους εργαζόμενους.

Το πρόβλημα δεν είναι νομικό. Αφορά την φύση της εργοδοσίας και της αγοράς, τη λογική του κέρδους. Για τους εργοδότες είναι νόμος το «πρώτα το ξεζούμισμα» και μετά οι απολύσεις, η απληρωσιά των μισθών, οι ατομικές συμβάσεις, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, η εκ περιτροπής εργασία και κάθε αντεργατικό μέτρο που έχει θεσπιστεί για να γλυτώνουν τα κέρδη τους. Πάντα στο όνομα της κρίσης, με πρόσχημα το «δεν βγαίνουμε», κλπ. Και όπως έχουμε ξανατονίσει: Τόσα χρόνια τα κέρδη από τον ιδρώτα και τη δουλειά μας δεν τα μοιραζόμασταν. Δεν θα μοιραστούμε τις ζημιές, δεν θα κάνουμε πλάτες στις «εξυγιάνσεις» και την διευθέτηση των χρεών σας με το δικό μας μεροκάματο!

Και επειδή ο κλάδος και οι εργαζόμενοι τα ζήσαμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια (δεν είναι μακριά ο «Ελευθερουδάκης», ο «Σάκκουλας», ο «Απόλλωνας» και τόσοι άλλοι…), δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη! Όσα χαρτιά και αν υπογράφουν κάποιοι εργαζόμενοι, όση «καλή θέληση» και αν έδειξαν, όσες υποχωρήσεις και αν έκαναν, τελικά στο δρόμο έμειναν, απλήρωτοι παρέμειναν. Για τα αφεντικά υπάρχει μόνο ένας στόχος: Να σωθούν τα κέρδη, να γλυτώσει η «περιουσία τους». Οι εργαζόμενοι είναι οι αναλώσιμοι.

Για μας τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο ένας δρόμος: όλοι σα μια γροθιά! Ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας, ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, από τις απαιτήσεις και τα δεδουλευμένα μας!

• Να πληρωθούν τώρα όλοι οι συνάδελφοι-σσες του «Παπασωτηρίου» τους μισθούς και τα δεδουλευμένα τους
• Καμία απόλυση, όχι στις ακόμα χειρότερες μειώσεις μισθών.
• Καμία «εξυγίανση»-σβήσιμο των υποχρεώσεων της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Με συναδελφική αλληλεγγύη, οργάνωση και αντίσταση σε κάθε κατάστημα, κάθε γραφείο και αποθήκη, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί όλα όσα μας χρωστάνε, να αγωνιστούμε για το μέλλον μας.

Μαζί με το Σύλλογό μας και το εργατικό κίνημα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη. Κανένας μόνος του στην κρίση. Στους αγώνες και τη συλλογικότητα η δική μας απάντηση και λύση!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.