για το εργατικό ατύχημα στην Ιατρική του ΕΚΠΑ [ψήφισμα ΣΥΒΧΨΑ, κινητοποιήσεις & επιτροπή αλληλεγγύης]

Σύγκεντρωση :: Πέμπτη 2/6/16, 12:30μμ, Προπύλαια

150_afisa_epitropis

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καταγγέλλουμε την διοίκηση του ΕΚΠΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο ταριχευτήριο του Εργαστηρίου Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, που είχαν σαν συνέπεια στις 9/12/2015 να υποστεί σοβαρό ατύχημα και παρά λίγο να χάσει τη ζωή του ο συνάδελφος Οδυσσέας Βογιατζής.Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του εργαζόμενου στο ταριχευτήριο, οι μνημονιακές επιταγές σε περικοπές στο προσωπικό που συνοδεύονταν από περικοπές στα κονδύλια για συντήρηση και καθαριότητα, με συνέπεια άλλες δεξαμενές ταρίχευσης να είναι εκτός λειτουργίας και άλλες να υπολειτουργούν, ενώ ο όγκος εργασίας (πτώματα προς ταρίχευση) αυξανόταν, είχαν σαν αποτέλεσμα η δουλειά του συμβασιούχου συναδέλφου να εντατικοποιείται και να καθίσταται άκρως επικίνδυνη. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά και προειδοποιήσεις του συνάδελφου για τις συνθήκες στο ταριχευτήριο και την ακαταλληλότητα των εργαλείων (όπως για το ψεκαστήρι που ήταν προορισμένο για αγροτικές εργασίες και με το οποίο η διοίκηση είχε αποφασίσει να αντικαταστήσει τα βασικά εργαλεία ταρίχευσης), η διοίκηση του ΕΚΠΑ δεν διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια για τη διαμόρφωση ενός στοιχειωδώς ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, αλλά μόνο για ανακαινίσεις γραφείων καθηγητών. Επίσης, η Διοίκηση του ΕΚΠΑ κάλυπτε την έλλειψη προσωπικού με απλήρωτο και μη εκπαιδευμένο «εθελοντή» (φοιτητή – βοηθό). Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, με τις αναθυμιάσεις από τα τοξικά χημικά να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφάλειας, το «ατύχημα» ήταν θέμα χρόνου.

Ο συνάδελφός νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματά, με εγκαύματα σε πρόσωπο και σώμα από τα επικίνδυνα χημικά (φαινόλη και φορμόλη) που χρησιμοποιούνταν με ακατάλληλα εργαλεία, χωρίς να έχουν αποκλειστεί και σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του από τα εγκαύματα με τις τοξικές ουσίες.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΕΚΠΑ γιατί αντί να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του εργαζόμενου και να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, τον απέλυσε μετά από 10 χρόνια εργασίας μη ανανεώνοντας την σύμβαση εργασίας.

Και βέβαια, αυτή η επισφαλής εργασιακή συνθήκη δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά σε μεγάλο βαθμό τον κανόνα της εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουμε σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς με εκατοντάδες συναδέλφους να σκοτώνονται ή να σακατεύονται κάθε χρόνο στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, λόγω εντατικοποίησης και ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Πρόκειται για μια δυσχερή πραγματικότητα που σε μεγάλο βαθμό βιώνουμε και στον κλάδο μας με πάρα πολλούς συναδέλφους να εξαντλούνται σωματικά και ψυχικά και να βασανίζονται από χρόνια προβλήματα υγείας.

Απαιτούμε:
– Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό «ατύχημα» στο ΕΚΠΑ.
– Άμεση επαναπρόσληψη του Οδυσσέα Βογιατζή στη θέση του, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
– Καταβολή της μισθοδοσίας των προηγούμενων μηνών.
– Αποζημίωσή του εργαζόμενου για το εργατικό ατύχημα.
– Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Υγείας, να πάρουν θέση για το «ατύχημα» και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων του συναδέλφου μας Οδυσσέα είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και στην υποτίμησή της εργασίας και της ζωής μας, απαντάμε με οργάνωση από τα κάτω, συλλογική αντίσταση, συναδελφικότητα και ταξική αλληλεγγύη.

1/6/2016

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.