καταγγελία ΣΥΒΧΨΑ για τη «λευκή νύχτα» στο Ίλιον

Παραθέτουμε στη συνέχεια την καταγγελία που ως Σύλλογος στείλαμε στο ΣΕΠΕ και σε κάθε αρμόδια αρχή. Αντίστοιχη καταγγελία έχει γίνει και από το Πανελληνίο Σωματείο Εργαζομένων στη wind.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Προς:
Υπουργείο Εργασίας
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

14/6/2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25/6/16 (ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2/7/16)

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 τα εμπορικά καταστήματα στο Ίλιον θα επεκτείνουν εκ νέου παράνομα το ωράριο τους μέχρι και πολύ μετά τα μεσάνυχτα («μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», όπως αναφέρεται) με απόφαση του Δήμου Ιλίου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις και η αφίσα είναι αναρτημένες σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, π.χ.: http://www.ilion.gr/c/ext/documents/get_file?mainid=17579

Απαιτούμε λοιπόν, να προβείτε άμεσα στις κάτωθι ενέργειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας:
– Να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά για την παροχή άδειας από την Περιφέρεια Αττικής στο δήμο ή/και στον εμπορικό σύλλογο για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στο Ίλιον το Σάββατο 25/6/16.
– Να ερευνηθεί αν έχουν υποβληθεί πίνακες με τροποποιημένα ωράρια για τους εργαζομένους που θα εργαστούν στις 25/6/16 στα τοπικά καταστήματα.
– Να διενεργηθούν επιτόπιοι σχετικοί έλεγχοι το Σάββατο 25/6 από κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Περιφέρειας.

Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι θα πρέπει πολύ άμεσα να ακολουθηθούν όλες οι σχετικές ενέργειες που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς λίγους μήνες πριν και που οδήγησαν στην ακύρωση αντίστοιχου event στη Νέα Σμύρνη (“love night”).

Επίσης, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γ. Νικολαράκου σε τοπικό έντυπο μέσο (Αμαρυσία), θα οργανωθεί «Λευκή Νύχτα» και στο Μαρούσι το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016. Οπότε, ζητάμε να γίνουν στη συνέχεια κι εκεί οι προαναφερόμενες ενέργειες. Όπως άλλωστε και όπου αλλού επιχειρηθεί να οργανωθούν τέτοιου είδους events.

Τέλος, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων, των κάθε είδους «Λευκών Νυκτών» και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Μετά την καταστρατήγηση της Κυριακάτικης Αργίας, ένα από τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και στον κλάδο του εμπορίου, που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε τελικά με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, ήρθαν οι «Λευκές Νύχτες» ξεχαρβαλώνοντας γενικά την έννοια του χρόνου εργασίας και των ωραρίων, απειλώντας να μετατρέψει όλους τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, χωρίς ανάπαυση, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότη στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης». Ο Σύλλογός μας στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται εμπόδιο σε τέτοιου είδους πολιτικές και εργοδοτικές μεθοδεύσεις που παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τα στοιχειώδη δικαιώματα μας. Επίσης, μέσα από τις σχετικές παρεμβάσεις μας έχουμε καταδείξει τις ευθύνες που, πέρα από τους εκάστοτε δήμους και εμπορικούς συλλόγους, έχουν και οι αρμόδιοι φορείς (πχ Περιφέρεια και Επιθεωρήσεις Εργασίας) στο βαθμό που γίνονται ανεκτές αυτές οι κατάφωρα παράνομες μεθοδεύσεις σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των συναδέλφων μας.

Αναμένουμε την προφορική και γραπτή σας απάντηση σχετικά με τα ανωτέρω.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.