ανακοίνωση της επιτροπής αλληλεγγύης στις απλήρωτες συναδέλφισσες, που εργάστηκαν για τα πολιτιστικά εργαστήρια του 10ου φεστιβάλ παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Ιλίου

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των συναδελφισσών και απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Επίσης, από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ερχόμαστε ως Σύλλογος σε αντιπαράθεση με το Δήμο Ιλίου, καθώς τις τελευταίες μέρες του περασμένου Ιούνη προχωρήσαμε σε μια μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή (25/6), ενημερωτικές εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα και καταγγελίες ενάντια στη «λευκή νύχτα» που για μια ακόμα φορά -παράνομα, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές- διοργάνωνε ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος. Κάτι που προφανώς και θα επαναλάβουμε, εφόσον χρειαστεί. [βλ. σχετική ενημέρωση]

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΦΡΑΓΚΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Στις 15 & 16 Ιουνίου 2016, ο δήμος Ιλίου πραγματοποίησε το 10ο Φεστιβάλ Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών, στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

Λίγο νωρίτερα, το Μάρτιο του 2016 και εν όψη αυτού του φεστιβάλ, ζητήθηκε από 4 συναδέλφισσες που ασχολούνται με την εμψύχωση, σχεδιασμό και υλοποίηση παιδικών εργαστηρίων, να κάνουν μία πρόταση σχετικά με την πραγματοποίηση τέτοιων δράσεων στα πλαίσια του φεστιβάλ. Η αρχική επικοινωνία έγινε μεταξύ μιας εκ των τεσσάρων συναδέλφων, του Αντιδημάρχου & Υπεύθυνου Πολιτισμού του δήμου, Βασιλόπουλου Δημήτρη και της Συμβούλου του δήμου στον Τομέα των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών, Βομπιράκη Νίκης. Στη συνέχεια, υπήρξε διαρκής επικοινωνία μόνο μεταξύ της συναδέλφου και του Αντιδημάρχου, οι οποίοι τελικά κατέληξαν στο σχεδιασμό ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού ώστε να παίξουν τα παιδιά,καθώς και το σχεδιασμό & υλοποίηση ενός εργαστηρίου κατασκευής κούκλας. Ο αντιδήμαρχος και η συνάδελφος συμφώνησαν ότι οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν συνολικά από 4 εμψυχώτριες – τη συνάδελφο που έκανε την όλη επικοινωνία και ακόμη 3 συναδέλφισσες που εκείνη πρότεινε και ο αντιδήμαρχος δέχτηκε. Έπειτα, η συνάδελφος έστειλε με e-mail οικονομική προσφορά για την υλοποίηση των παραπάνω στον αντιδήμαρχο, την οποία εκείνος αποδέχτηκε.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος πρότεινε στη συνάδελφο – εφόσον ο δήμος δε συνήθιζε να κόβει απόδειξη δαπάνης – να «μεσολαβήσει» ιδιωτική εταιρία που ο δήμος συνεργάζεται προκειμένου να πληρωθούν απ’ την εν λόγω εταιρία. Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του αντιδημάρχου, 2 εκ των συναδελφισσών που υλοποίησαν τα εργαστήρια και του Μακρή Γιάννη, νόμιμου εκπροσώπου της «Ανθρώπινες Εκφράσεις Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία». Η συνάντηση έγινε για να υπάρξει απλά η γνωριμία, καθώς η όλη συμφωνία είχε γίνει και καταληχθεί με τον αντιδήμαρχο.

Παρά το γεγονός ότι οι συναδέλφισσες θεωρούσαν πολύ μπερδεμένο το όλο σχήμα της συνεργασίας (προτιμούσαν την απόδειξη δαπάνης), τελικώς δέχτηκαν να γίνει με αυτό τον τρόπο. Η πληρωμή τους θα ολοκληρωνόταν το αργότερο 2 μήνες από την ολοκλήρωση των εργαστηρίων (ώστε να κάνει ο δήμος την πληρωμή στην «Ανθρώπινες Εκφράσεις ΑΜΚΕ» και η εταιρία με τη σειρά της, να πληρώσει τις συναδέλφισσες).
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και οι δράσεις έγιναν με επιτυχία, κατά γενική ομολογία. Παραταύτα, η συνεννόηση μεταξύ της μιας συναδέλφου που είχε εξ’αρχής την όλη επικοινωνία και του Μακρή Γιάννη άρχισε να παρουσιάζει δυσκολίες… Προέκυψε μεταξύ τους βασική διαφωνία που σχετιζόταν με το γεγονός ότι η συνάδελφος θεωρούσε απαράδεκτο το ότι το επιδαπέδιο παιχνίδι που σχεδίασε, θα έμενε τελικά στα χέρια της ιδιωτικής εταιρίας και όχι στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Κάτι που δεν της είχε γνωστοποιηθεί εξ’αρχής και σαφώς δεν υπήρξε σχετική συμφωνία. Υπήρξε, λοιπόν, διαφωνία στο να κρατήσει η εταιρία το παιχνίδι και να το χρησιμοποιεί επανειλημμένα, κερδίζοντας από αυτό. Ο Μακρής επιπλέον ζητούσε από τη συνάδελφο να του δώσει τα σχεδιασμένα & κομμένα υλικά που περίσσεψαν από το εργαστήριο κατασκευής κούκλας. Η συνάδελφος του επέστρεψε τα υλικά, του τα έδωσε όμως άκοπα, στην αρχική τους μορφή, καθώς αυτό θεωρούσε σωστό και δίκαιο. Ώστε να τα χρησιμοποιήσει όπως εκείνος νομίζει στο μέλλον. Προφανώς ο Μακρής ήθελε τα έτοιμα και κομμένα υλικά, ώστε να υλοποιήσει σε δεύτερο χρόνο νέο εργαστήριο και να καρπωθεί επιπλέον χρήματα. Προφασιζόμενος λοιπόν πως η συνάδελφος δεν του επιστρέφει τα υλικά, αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό το οποίο είχε συμφωνηθεί για την υλοποίηση των δράσεων.
Μετά από πολλές διενέξεις της συναδέλφου, τόσο με τον Μακρή όσο και με τον αντιδήμαρχο Βασιλόπουλο, τελικώς την κάλεσαν στις 16/09/16 στο γραφείο του αντιδημάρχου, ώστε να πληρωθεί και να παραδώσει τα περισσευάμενα υλικά. Η συνάδελφος παρέδωσε τα υλικά και έλαβε μετρητοίς το ποσό των € 500. Της γνωστοποιήθηκε ότι το υπόλοιπο ποσό των δεδουλευμένων και των 4 συναδέλφων (συνολικού ποσού € 940), δηλαδή τα € 440, θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό της ίδιας.

Εν τέλει μέχρι και σήμερα η εξόφληση των δεδουλευμένων δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι η εταιρία «Ανθρώπινες Εκφράσεις ΑΜΚΕ» όχι μόνο έχει εξοφληθεί από τον δήμο, αλλά έχει λάβει ποσό με τεράστια απόκλιση από τα συμφωνηθέντα των συναδελφισσών που εργάστηκαν (το οποίο διαπιστώνεται από τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εν λόγω δράση). Παραταύτα δεν έχει προχωρήσει στην εξόφληση των δεδουλευμένων, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα την εκδικητική στάση της εταιρίας ως προς τη συναδέλφισσα, εξαιτίας των παραπάνω διαφωνιών.

Εφόσον η συνάδελφος που είχε την επικοινωνία, είδε ότι δεν έβγαζε άκρη με τον Μακρή (νομ.εκπρόσωπο της ΑΜΚΕ) και τον Βασιλόπουλο (αντιδήμαρχο), αποφάσισε να συναντήσει τον δήμαρχο. Μαζί με μία ακόμη συνάδελφο (η οποία εργάστηκε και εκείνη στα εργαστήρια & παιχνίδια) πήγαν στο δημαρχείο και μετά από τις 2 αποτυχημένες και ελαφρώς «επεισοδιακές» προσπάθειες για συνάντηση, εν τέλει το ραντεβού με τον δήμαρχο κλείστηκε για τις 12/10/16. Στη συνάντηση εκτός του δημάρχου Ζενέτου Νίκου και των 2 συναδελισσών ήταν και ο αντιδήμαρχος Βασιλόπουλος. Ο οποίος σημειωτέον, είχε εμφανώς διαφορετική στάση από εκείνη που είχε τηλεφωνικά ως προς τη συνάδελφο τις προηγούμενες μέρες, στην οποία μιλούσε με θράσος, προσπαθώντας να «βγάλει την ουρά του απ’έξω» από το όλο ζήτημα… Στην εν λόγω συνάντηση, οι συναδέλφισσες παρέθεσαν τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί στο δήμαρχο. Στη συνέχεια ρώτησαν ποια είναι η δική του θέση πάνω στο θέμα και τον κάλεσαν να παρέμβει ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να λήξει εδώ το ζήτημα. Παραταύτα, ο δήμαρχος Ζενέτος κρατώντας αρχικά ήρεμο προφίλ, τους είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι, λέγοντας χαρακτηριστικά «όσα μπορούν να κάνουν οι γονείς σας για το θέμα, άλλα τόσα μπορώ να κάνω κι εγώ». Σε συνέχεια της επιμονής των συναδελφισσών πως το ζήτημα αφορά πρωτίστως το δήμο, κατ’επέκταση τον ίδιο το δήμαρχο, για το πώς υλοποιούνται οι συμφωνίες και οι δουλειές των πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιεί ο δήμος Ιλίου, ο δήμαρχος άρχισε σταδιακά να αλλάζει στάση, εκτοξεύοντας διακριτικά διάφορα περί φοροδιαφυγής κ.ά., με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό των συναδελφισσών. Ενώ στη συνέχεια, έκανε μια τελευταία προσπάθεια να τις «ρίξει» στο φιλότιμο, λέγοντας: «ο δήμος ένα μεροκάματο ήθελε να σας δώσει» ή «δυστυχώς στις μέρες μας, οι εργοδότες συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο παντού» και άλλα τέτοια… κφγφε σκοπκφγφε σκοπ Τότε οι συναδέλφισσες είπαν ότι ο ιδιοκτήτης της ΑΜΚΕ δεν είναι εργοδότης τους αλλά στενός συνεργάτης του δήμου ώστε να υλοποιούν τις (βρωμο)δουλειές τους με επιτυχία, καθώς δεν επέλεξαν εκείνες να παρεμβάλλεται η ΑΜΚΕ ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν πολιτιστικό πρόγραμμα στο δήμο, μα ήταν καθαρά πρόταση του αντιδημάρχου. Η συνάντηση έληξε σε έντονους τόνους, με τον δήμαρχο να διώχνει τις συναδέλφισσες κι εκείνες να αποχωρούν κακήν-κακώς.

Θεωρούμε πως η τοπική κοινωνία του δήμου Ιλίου χρειάζεται να γνωρίζει τον τρόπο που ο Δήμος διεκπεραιώνει τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και φιέστες.

Ο Δήμος Ιλίου, μετά τις «Λευκές Νύχτες» που διοργανώνει στο όνομα της δήθεν τοπικής ανάπτυξης, δε σταματά εδώ. Συνεχίζει να στήνει πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ με κάθε ευκαιρία, απασχολεί εργαζόμενους μέσω «εργολάβων» ώστε να καρπώνεται διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, χωρίς να φροντίζει για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Απαιτούμε να γίνει εδώ και τώρα η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στις συναδέλφισσες.

επιτροπή αλληλεγγύης στις απλήρωτες συναδέλφισσες, που εργάστηκαν για τα πολιτιστικά εργαστήρια του 10ου φεστιβάλ παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Ιλίου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.