ΣΥΒΧΨΑ :: Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΣΒΕΟΔ την Πέμπτη 25 Μάη για τους courier, τους delivery και τους εξωτερικούς υπάλληλους

Η απεργιακή αφίσα με τα αιτήματα των συναδέλφων:

Το απεργιακό φύλλο της εφημερίδας του ΣΒΕΟΔ “Στο ρελαντί”: http://sveod.gr/files/2017/04/Apergiako_anoiksi_2017_internet342.pdf

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ:
Πέμπτη 25 Μάη, 11πμ, Πεδίο Άρεως

Η απεργία αυτή −μόλις δύο μήνες μετά τον τραγικό θάνατο ενός 22χρονου εργαζομένου στα Μικέλ κι ενός εργαζομένου, πατέρα 2 παιδιών, στη SPEEDEX και δεκάδες καθημερινά «εργατικά ατυχήματα» (βλ. εργοδοτικά εγκλήματα)− έρχεται να επαναφέρει την ανάγκη να μπουν στο επίκεντρο της προσοχής, της διεκδίκησης και του αγώνα όχι τα κέρδη των εργοδοτών, για τους οποίους κόπτονται και αγωνιούν κυβερνήσεις και Tρόικα, αλλά η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση του πιο ευάλωτου κομματιού, αυτού που βρίσκεται όλη μέρα στο δρόμο, εκτεθειμένο σε κάθε είδους κινδύνους, δουλεύοντας υπό καθεστώς υπερεντατικοποίησης και ρισκάροντας κυριολεκτικά τη ζωή του για ένα “μεροκάματο του τρόμου”.

Η συνήθης πρακτική είναι οι διανομείς να εργάζονται με δικό τους όχημα καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδα κίνησης και συντήρησης, ενώ οι εταιρείες αποποιούνται την υποχρέωσή τους να τους παρέχουν εταιρικό μηχανάκι και Μέσα Ατομικής Προστασίας (μπουφάν μηχανής, γάντια, κράνος,…), προκειμένου να συμπιέζουν κι άλλο το εργατικό κόστος. Τι σημασία έχει για τους εργοδότες αν αυτή η μείωση στοιχίζει ανθρώπινες ζωές; Καμία. Για ακόμα μια φορά τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ζωές μας. Για ακόμα μια φορά η ανάπτυξη και η ευημερία των επιχειρήσεων περνάει πάνω από τις ζωές των εργαζομένων.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνει το ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου). Όπως άλλωστε έχουμε κάνει και σε άλλες αντίστοιχες περιστάσεις στο κοντινό και στο πιο μακρινό παρελθόν. Όπως βέβαια και εμείς έχουμε δεχτεί την έμπρακτη στήριξη των συναδέλφων του ΣΒΕΟΔ και άλλων σωματείων σε μια σειρά από μάχες που δίνουμε στον κλάδο μας.

Θεωρούμε πως η κοινή και συντονισμένη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι βασικός όρος, προκειμένου να ενοποιήσουμε τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε εργασιακό κλάδο και να ισχυροποιήσουμε τις μάχες μας απέναντι στην ολοένα και οξυνόμενη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Η αλληλεγγύη και η ενότητα στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων μας είναι αναγκαίοι όροι για μας, όχι μόνο απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας −η οποία, παρά τους όποιους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της, πάντοτε συσπειρώνεται όταν πρόκειται να αυξήσει την κερδοφορία της και να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων−, αλλά και ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, που αντί να συμβάλει στην οργάνωση της μάχης για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, πρωτοστατεί στην εμπέδωση της ήττας και της υποταγής, διασπώντας τους αγώνες και εκφυλίζοντας τις απεργιακές μάχες σε ξέπνοες διαμαρτυρίες χωρίς σχέδιο και προοπτική. Για εμάς είναι δεδομένο πως κάθε μάχη που δίνεται (και καθετί που κερδίζεται) σε έναν χώρο δουλειάς ή σε έναν εργασιακό κλάδο αποτελεί μάχη (και κατάκτηση) για όλο το εργατικό κίνημα.

Άλλωστε τα ζητήματα της συγκεκριμένης απεργίας αφορούν άμεσα και το Σύλλογό μας, καθώς ο κλάδος μας έχει εκατοντάδες courier και εξωτερικούς υπάλληλους, όπως και σχεδόν το σύνολο των κλάδων σήμερα.

Και με την ευκαιρία αυτή θα ήταν σκόπιμο να ξαναθυμίσουμε όσα κερδίσαμε με τη ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2008 ως κλάδος, όχι για να θυμηθούμε «περασμένα μεγαλεία», αλλά για να θυμίσουμε την υπαρκτή δυνατότητα με τη συλλογική διεκδίκηση να αποσπάμε νίκες και κατακτήσεις.

Αρχικά καταφέραμε οι διανομείς – courier να κατοχυρωθούν ως ειδικότητα του κλάδου (παλιότερα εντάσσονταν στη γενική κατηγορία κλητήρες) και μάλιστα με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου με βάση την προϋπηρεσία τους.

Επίσης -πολύ σημαντικό- οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζόμενους με δίκυκλα σε εξωτερικές εργασίες υποχρεώνονταν:

 • να αγοράζουν οι ίδιες και να συντηρούν τα δίκυκλα, να καταβάλλουν όλα τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κ.λπ.
 • να πληρώνουν όλες τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση,
 • να αγοράζουν οι ίδιες και να χορηγούν στον εργαζόμενο εξοπλισμό προστασίας (αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχες μπότες, γάντια, κράνος κ.λπ.).
 • Τέλος, απαγορευόταν οι εργαζόμενοι με δίκυκλο να απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου ή πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα ή συνθήκες χιονιά και παγετού).

Φυσικά, ούτε τότε –πολύ περισσότερο σήμερα− το γεγονός ότι κάποια πράγματα περιλήφθηκαν στην κλαδική ΣΣΕ δεν σημαίνει ότι έγιναν και πραγματικότητα για όλο τον κλάδο. Αυτό ήταν και είναι κάθε φορά κάτι που διακυβεύεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και καθεμία από τις κατακτήσεις της σύμβασης εφαρμόστηκε στο βαθμό που έγινε απαίτηση και διεκδίκηση και των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει να ξεθεμελιώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις, εμείς πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα να παγιωθούν και να επεκταθούν. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που αφορούν όχι απλώς τη δουλειά, αλλά τη ζωή των courier, των delivery και των εξωτερικών υπαλλήλων. Είναι επείγοντα ζητήματα, για τα οποία πρέπει να παλέψουμε τώρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να υποχρεούται η κάθε επιχείρηση να παρέχει δικά της οχήματα στους courier – delivery – εξωτερικούς υπαλλήλους, τα οποία και θα πρέπει να συντηρεί με δικό της κόστος.
 • Να παρέχονται όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (κράνος, γάντια, μπουφάν και παντελόνι μηχανής, αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν και παντελόνι, μπότες μηχανής κ.λπ.)
 • Να απαγορευτούν οι διανομές όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (χιόνια, υψηλές θερμοκρασίες)
 • Να κατοχυρωθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για courier, delivery και εξωτερικούς υπαλλήλους

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ζούμε νε αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας
 • Μείωση του χρόνου εργασίας | 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για όλους
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
 • ΟΧΙ στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία

Τέλος, όπως στις δικές μας κλαδικές απεργίες ζητάμε από το αναγνωστικό κοινό να μην αγοράζει βιβλία, έτσι και τώρα καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν έμπρακτα την απεργία των courier – delivery – εξωτερικών υπαλλήλων μη παραγγέλνοντας τίποτα στις 25 Μάη.

Κανείς μόνος του στον αγώνα!

Με αγώνες να πάρουμε πίσω ό,τι μας έκλεψαν, να κατακτήσουμε και ακόμα περισσότερα, να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα και την αξιοπρέπεια μας.

Νίκη στην Απεργία των courier – delivery – εξωτερικών υπάλληλων!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, Αθήνα | 2103820537 – 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.