Ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ ενάντια στη ρατσιστική επίθεση στις 9/6 στο 144ο Δημ. Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βίαιη ρατσιστική επίθεση που έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Ιουνίου στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας σχολικής γιορτής.

Καθώς εκτυλισσόταν η γιορτή στην αυλή του σχολείου με συμμετοχή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, δύο γονείς εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο άλλων, επειδή “έφεραν πάλι τους Πακιστανούς στο σχολείο”, δηλαδή κάλεσαν Πακιστανούς μετανάστες από την γειτονιά, παιδιά με τους γονείς τους, να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν στη σχολική γιορτή. Η επίθεση δεν έμεινε μόνο στο στάδιο του χυδαίου ρατσιστικού λόγου αλλά εξελίχθηκε σε έντονη χειροδικία από τη μεριά των φασιστών γονιών, παρουσία των παιδιών που σοκαρισμένα έκλαιγαν, και με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο τα δύο μέλη του συλλόγου γονέων που δέχτηκαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων είναι συνάδελφός μας και μέλος του σωματείου μας.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, ούτε οι δράστες της επίθεσης εκφράζουν για πρώτη φορά τις ακροδεξιές τους πεποιθήσεις. Πρόκειται για άτομα που είχαν πρωτοστατήσει στα γεγονότα του Νοεμβρίου, όταν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών αντέδρασαν με βίαιο τρόπο στην παραχώρηση του σχολείου από τον Δήμο Αθηναίων για κυριακάτικα μαθήματα γλώσσας στα παιδιά της Πακιστανικής κοινότητας. Τότε είχαν αντιδράσει έντονα ο σύλλογος γονέων, οι εκπαιδευτικοί τόσο του σχολείου όσο και άλλων συλλόγων, σωματεία από όλη την Αθήνα, (ανάμεσα τους και το δικό μας, βλ. σχετικό ψήφισμα), αντιρατσιστικές και πολιτικές οργανώσεις, μην αφήνοντας τον εθνικισμό να δηλητηριάζει τη σχολική ζωή.

Παρ’ όλα αυτά οι αντιδράσεις από τη μεριά των ακροδεξιών συνεχίστηκαν, καθώς οι φασίστες στην περιοχή με απολύτως οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ρατσιστικό, ξενοφοβικό κλίμα στο πλαίσιο της φασιστικής και ναζιστικής τους ιδεολογίας. Οι ρατσιστικοί τραμπουκισμοί στο σχολείο έρχονται να προστεθούν στις επιθέσεις κατά μεταναστών που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Σεπολίων, με πιο πρόσφατη την επίθεση στις 7/6.

Καταδικάζουμε τα ρατσιστικά περιστατικά στις γειτονιές και στα σχολεία. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν το ρατσιστικό, ξενοφοβικό και φασιστικό παραλήρημα και να υψώσουν αποφασιστικό τείχος απέναντι σε αυτές τις οργανωμένες προσπάθειες. Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο μετανάστης και ο πρόσφυγας. Είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τη μόρφωση των παιδιών του, ό,τι εθνότητας κι αν είναι, ό,τι χρώματος και θρησκείας.

Με αφορμή την επίθεση απέναντι στο συνάδελφό μας αλλά και κάθε άλλη φασιστική επίθεση, το σωματείο μας λέει ξεκάθαρα πως δεν αφήνει κανέναν μόνο του, ιδιαίτερα απέναντι στους φασίστες που είναι τσιράκια των αφεντικών. Έχουμε όλοι χρέος να τσακίσουμε αυτούς που τολμούν να απειλούν και να σηκώνουν χέρι σε μετανάστες, εργάτες, αντιφασίστες και να βρωμίζουν με το λόγο και τη δράση τους τις γειτονιές μας.

Καλούμε σε στήριξη της γιορτής της Πακιστανικής κοινότητας την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 7μ.μ. στο 144ο Δημοτικό Σχολείο, για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στο κυριακάτικο σχολείο τους.

Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη 19 Ιουνίου στις 7 μ.μ., που θα ξεκινήσει από την πλατεία Μπουρναζίου και θα φτάσει στο γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια.

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.