Ενημέρωση για τις κινήσεις μας ενάντια στη «λευκή νύχτα» του Ιλίου [+σχετικά έγγραφα για την παρανομία της «λευκής νύχτας»]

Η φετινή «λευκή νύχτα» στο Ίλιον (30/6/18) είναι ένας από τους πολλούς σταθμούς του διαχρονικού και επίμονου αγώνα μας ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια, για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Σε συνέχεια όλων των σχετικών κινητοποιήσεών μας τόσο στο Ίλιον κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια, όσο και σε αρκετές άλλες γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας, προχωρήσαμε ήδη σε μια σειρά από κινήσεις:

Την περασμένη εβδομάδα ως Σύλλογος δημοσιεύσαμε μια ανακοίνωση για τη «λευκή νύχτα» του Ιλίου και για τη στήριξη που της παρέχουν απλόχερα η Αστυνομία, το ΣΕΠΕ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Μέσω αυτής της ανακοίνωσης επιχειρήσαμε να καταδείξουμε για μια ακόμα φορά το πώς ο δήμος Ιλίου και μεγάλη μερίδα των μαγαζατόρων της περιοχής καταφέρνουν κάθε χρονιά να διαπράττουν ανενόχλητοι (ουσιαστικά με μόνη ενόχληση τις εργατικές κινητοποιήσεις μας) μια κατάφωρα παράνομη ενέργεια, να κρατούν τα καταστήματα τους ανοιχτά για όλο το βράδυ, δίχως την τυπική άδεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μάλιστα στην ανακοίνωση αυτή παραθέσαμε και τη ξεκάθαρη σχετική δήλωση-δέσμευση του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα ότι «φέτος δε θα κοπούν κλήσεις σε καταστηματάρχες που θα θελήσουν να μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ»!

Επίσης, το απόγευμα της Τρίτης 26/6, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στα μαγαζιά της περιοχής για συζήτηση με συναδέλφισσες και συναδέλφους, τόσο για τις «λευκές νύχτες», όσο και για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και συνολικά για την οδυνηρή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουμε, αλλά και για τους εργατικούς μας αγώνες τους οποίους καλούμαστε όλοι και όλες μας να ενισχύσουμε.

Για το Σάββατο 30 Ιούνη το Συντονιστικό δράσης οργανώνει εργατική συγκέντρωση ενάντια στη “λευκή νύχτα”, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Γεννηματά (κεντρική πλατεία Ιλίου)

Τέλος, στις 21/6 προχωρήσαμε, όπως και πέρσι και σε κάθε αντίστοιχη περίσταση, σε καταγγελία προς το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας, τα σχετιζόμενα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, την Περιφέρεια Αττικής και την Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα και σε άλλους αρμόδιους φορείς [βλ. παρακάτω]. Ήδη από τις πρώτες σχετικές απαντήσεις που έχουμε λάβει και τα έγγραφα που έχουν διακινηθεί ανάμεσα σε αρμόδιους φορείς και μας έχουν κοινοποιηθεί, προκύπτει -αυτό ακριβώς που αναμέναμε- ότι και αυτή η «λευκή νύχτα» είναι παράνομη, καθώς -και πάλι- δεν υπάρχει η αναγκαία αδειοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την παράταση των ωραρίων των εμπορικών καταστημάτων. [Παραθέτουμε κάποιες σχετικές εικόνες από τα έγγραφα αυτά.]

Τώρα, για το τι θα κάνουν αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή της νομιμότητας… Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι και φέτος (όπως σημειώναμε και πέρσι στη σχετική ανακοίνωσή μας) η Επιθεώρηση Εργασίας, όπως και η Περιφέρεια, θα επιβεβαιώσει τον διακοσμητικό της ρόλο αλλά και την ουσιαστική απροθυμία της με βολικό προκάλυμμα την πλήρη υποταγή της αστυνομίας στους τοπικούς άρχοντες και τους μαγαζάτορες.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com
Ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ για τη «λευκή νύχτα» του Ιλίου και για τη στήριξη που της παρέχουν απλόχερα η Αστυνομία, το Σ.ΕΠ.Ε. και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι

[από τη διαδήλωση ενάντια στη «λευκή νύχτα» στο Ίλιον τον Ιούνη του 2017]

Ας τα ξαναπούμε για τη «λευκή νύχτα» του Ιλίου και για τη στήριξη που της παρέχουν απλόχερα η Αστυνομία, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι [ανακοίνωση Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής]

Σε λίγες ημέρες, το Σάββατο 30/6, ο Δήμος Ιλίου προχωρά για μια ακόμα φορά στην διοργάνωση μιας «λευκής νύχτας» κατά την οποία τα μαγαζιά θα μείνουν παράνομα ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα, με τους συναδέλφους μας να είναι όμηροι και εξαντλημένοι μέσα σε αυτά. Για την υπόθεση αυτή, τόσο για τις «λευκές νύχτες» και γενικά για τα «απελευθερωμένα» ωράρια, όσο και ειδικότερα για τις «λευκές νύχτες» του Ιλίου, έχουμε εκφράσει αρκετό λόγο κι έχουμε αναπτύξει πλούσια δράση κατά τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη νέα αυτή ανακοίνωσή μας, θέλουμε να αναδείξουμε και πάλι τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν για την «επιτυχία» της «λευκής νύχτας», αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή της …«νομιμότητας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δυτικής Όχθης» στις 3/6, (το οποίο και διαβάσαμε εδώ: http://doxthi.gr/59082/quot-de-tha-kopoyn-kliseis-se-katastimatarches-toy-ilioy-sti-leyki-nychta-quot-desmeytike-o-archigos-tis-el-as-syskepsi-me-niko-toska-kai-dimarchoys-dytikis-athinas/) σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού Νίκου Τόσκα και δημάρχων των δυτικών συνοικιών, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος «άρπαξε την ευκαιρία να επισημάνει ότι, παρά την έλλειψη των αστυνομικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια των περσινών εκδηλώσεων για τη ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ, πολλοί ήταν οι αστυνομικοί που βγήκαν στους δρόμους, καταγράφοντας παραβάσεις ωραρίου σε καταστηματάρχες της περιοχής». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται πως «ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας δεσμεύτηκε προσωπικά ότι φέτος δε θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και δε θα κοπούν κλήσεις σε καταστηματάρχες που θα θελήσουν να μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων». Από την πλευρά μας δεν μπήκαμε στον κόπο να εξετάσουμε το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην αλήθεια το δημοσίευμα αυτό (το οποίο βέβαια κανείς δεν είδαμε να σπεύδει να το διαψεύσει). Ούτε και μας προκαλεί και τόσο έκπληξη αυτή η δήλωση-δεσμευση του υφιστάμενου του Τόσκα. Απλώς δηλώνει -κάπως ευθαρσώς είναι η αλήθεια- την αλήθεια που βιώσαμε και πέρσι και πρόπερσι στις 2 τελευταίες «λευκές νύχτες» του Ιλίου. [βλ. σχετικές δημοσιεύσεις παρακάτω]

Ειδικά πέρσι είδαμε ακόμα και τον ίδιο το δήμαρχο Ζενέτο μαζί με μια κουστωδία δημοτικών συμβούλων, μαγαζατόρων, εικονοληπτών και λοιπών παρατρεχάμενων να μπαίνουν μπροστά στις εισόδους των καταστημάτων, προκειμένου να αποτρέψουν τους όποιους ελέγχους επιχειρήθηκαν να γίνουν από τους επιθεωρητές και την αστυνομία. Είδαμε «από πρώτο χέρι» το πώς τελικά η «διενέργεια ελέγχων» κατέληξε να είναι ένα απόλυτο φιάσκο με την επιθεώρηση εργασίας να επιβεβαιώνει τον διακοσμητικό της ρόλο αλλά και την ουσιαστική απροθυμία της με βολικό προκάλυμμα την πλήρη υποταγή της αστυνομίας στους τοπικούς άρχοντες και τους μαγαζάτορες τους οποίους παρακολουθούσε ανάλγητα να πραγματοποιούν ένα show παρανομίας και τραμπουκισμού.

Αρχικά, σημειώνουμε ότι και φέτος στο Ίλιον, όπως και σε όλες τις προηγούμενες χρονιές στο Ν. Αττικής, η «λευκή νύχτα» και πιο συγκεκριμένα η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων γίνεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Δηλαδή χωρίς την αναγκαία -σύμφωνα με το νόμο- άδεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, χρειάζεται να κάνουμε και πάλι σαφές ότι ακόμα και αν έχει δηλωθεί «νόμιμα» η απασχόληση των εργαζομένων για τις ώρες της «λευκής νύχτας» (όπως και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις), το ίδιο το γεγονός ότι τα καταστήματα λειτουργούν πέραν του καθορισμένου νόμιμου ωραρίου συνιστά από μόνο του μια παρανομία.

Κι εδώ είναι που και πάλι θα ξεκαθαρίσουμε ότι η οργή μας για τις «λευκές νύχτες» θα ήταν η ίδια και ότι θα επιδιώκαμε και πάλι την ακύρωσή τους ακόμα και αν ήταν «νόμιμες». Καθώς και ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η δικαίωση των όποιων διεκδικήσεών μας θα έρθει μέσα από την «εφαρμογή της νομιμότητας τους». Άλλωστε, οι περισσότερες διεκδικήσεις μας έρχονται σε ευθεία κόντρα με τη «νομιμότητα» που έχει επιβληθεί.

Από την πλευρά μας παράλληλα με τις πολύμορφες εργατικές κινητοποιήσεις μας στις περιοχές που επιχειρείται η διοργάνωση των «λευκών νυχτών», καταφεύγουμε και σε διάφορα νομικά μέσα, τόσο για να τα αξιοποιήσουμε ως «εργαλεία» για το μπλοκάρισμα των «λευκών νυχτών», όσο και για να αποκαλύψουμε τις ευθύνες όλων των αρμόδιων φορέων εξουσίας.

Και όπως φαίνεται, η ευθύνη προφανώς και δεν περιορίζεται στους όποιους δημάρχους οργανώνουν τις «λευκές νύχτες» και στους όποιους μαγαζάτορες ανοίγουν νυχτιάτικα τα καταστήματά τους.

Η «αδράνεια» που επιδεικνύεται από Αστυνομία, Περιφέρεια-Αντιπεριφέρειες και Σ.ΕΠ.Ε. δείχνει ξεκάθαρα σε όλους εμάς τους εργαζόμενους ότι υπάρχει μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση, μέσω της μεθόδου «εναντιωνόμαστε στα λόγια, αλλά ουσιαστικά κάνουμε τα στραβά μάτια», ώστε να μην υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στο άθλιο καθεστώς της «λευκής νύχτας», πέρα βέβαια από αυτό των εργατικών κινητοποιήσεων, οι οποίες βρίσκονται διαρκώς είτε υπό αστυνομική καταστολή, είτε υπό την απειλή αυτής.

Βέβαια, η δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα ότι «φέτος δε θα κοπούν κλήσεις», καταδεικνύει τη στήριξη της Αστυνομίας στην παρανομία της «λευκής νύχτας» όχι μόνο στην πράξη (δηλαδή εκ του αποτελέσματος), αλλά ακόμα και στα λόγια (μέσω δέσμευσης ότι θα περιφρουρηθεί η όποια παρανομία από την ίδια την Αστυνομία)!

Επίσης, σημειώνουμε ότι με το να αποκαλύπτουμε τον ιδιαίτερο ρόλο της Αστυνομίας και του Υπουργείου Προ.Πο. υπέρ της «λευκής νύχτας» σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσουμε την Περιφέρεια, τις Αντιπεριφέρειες, το Σ.ΕΠ.Ε. και το Υπουργείο Εργασίας από τις βαρύτατες ευθύνες τους. Για εμάς τους εργαζόμενους που πληττόμαστε από τις «λευκές νύχτες» τους (άσχετα με το τι «κόντρες» μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους και άσχετα με την προσφιλή τακτική τους να πετάει ο ένας στον άλλον το «μπαλάκι» των αρμοδιοτήτων) όλοι αυτοί, μαζί με το σύνολο της εκάστοτε κυβέρνησης και τον κόσμο των ξένων και ντόπιων, μεγάλων και μικρών αφεντικών, αποτελούν βασικά κομμάτια ενός ενιαίου μηχανισμού εξουσίας. Ενός ενιαίου μηχανισμού που έχει στο σύνολό του την ευθύνη και για τις «λευκές νύχτες» και βέβαια και για την ολοκληρωτική επίθεση που βιώνει ο κόσμος της εργασίας.

Συνοψίζοντας, για τη «λευκή νύχτα» του Ιλίου στις 30/6/18, την ευθύνη για τη διεξαγωγή της την έχουν -πέρα από το δήμαρχο Νίκο Ζενέτο και τους όποιους μαγαζάτορες ανοίξουν τα καταστήματά τους- το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και ο Ειδικός Γραμματέας του Παναγιώτης Κορφιάτης, το Υπουργείο Εργασίας, η Υπουργός Έφη Αχτσίογλου και ο Υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος (Ειδ. Γραμματέας ΣΕΠΕ κατά την περσινή «λευκή νύχτα» στο Ίλιον), η Ελληνική Αστυνομία και ο αρχηγός της αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, το Αστυνομικό τμήμα Ιλίου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Νίκος Τόσκας, συνολικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για τα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη.

Ο αγώνας ενάντια στις «λευκές νύχτες» έχει φέρει αποτελέσματα. Το ολικό ή και το σχετικό μπλοκάρισμα των περισσότερων από αυτών στις γειτονιές της Αθήνας και πέριξ κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και το ότι πολλοί δήμαρχοι έχουν εγκαταλείψει κάθε σχετική βλέψη τους το καταδεικνύουν ξεκάθαρα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη διοργάνωση κάθε φιέστας εργοδοτικής και καταναλωτικής καφρίλας!

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com


[2017] Κάποιες νομικές σημειώσεις περί «λευκών νυχτών» – Οι ευθύνες του ΣΕΠΕ και των Περιφερειών – Γιατί η κυβέρνηση μέσω του ΣΕΠΕ, των Περιφερειών και της Αστυνομίας στηρίζει τις «λευκές νύχτες»:
https://bookworker.wordpress.com/2017/06/22/nomikes-simeiwseis-leyki-nyxta/

[2017] Ανακοίνωση για την κινητοποίησή μας ενάντια στη «λευκή νύχτα» του Ιλίου (Σάββατο 24/6/17) και για τη «διενέργεια ελέγχων» στους παρανομούντες καταστηματάρχες [ΣΥΒΧΨΑ, Σ.Ε.Πλαίσιο & ΠΑ.Σ.Ε.Wind]
https://bookworker.wordpress.com/2017/07/26/anak_ln_ilion/


[από τη διαδήλωση του Συλλόγου μας ενάντια στην πρώτη (…και ως σήμερα τελευταία) «λευκή νύχτα» που έγινε στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2013]
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.