Ανακοίνωση – «απάντηση» του Συλλόγου μας σε επιστολή που μας στάλθηκε από τη «Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης / ΟΙΥΕ»

Με αφορμή email-επιστολή που στάλθηκε στο Σύλλογό μας από την “Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης / Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος” σημειώνουμε συνοπτικά τα ακόλουθα:

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, στο πλαίσιο του αγώνα μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας, υπογράφουμε κάθε ανακοίνωση και κάθε κίνησή μας με το συλλογικό όνομά μας. Μάλιστα, η προσπάθεια μας για συλλογική έκφραση και δράση -με το όνομα του Συλλόγου μας- είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις μας. Και με ένα τέτοιο συλλογικό τρόπο εκφράζεται και κινείται ο Σύλλογος και τα μέλη του που κάθε φορά τον εκπροσωπούν, στην όποια επίσημη παρουσία του (πχ σε συσκέψεις σωματείων, σε συναντήσεις του Συλλόγου με τον οποιονδήποτε συνδικαλιστικό φορέα,…).

Επίσης, δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε κανένα άτομο (όποια σχέση κι αν έχει αυτό με το Σύλλογό μας), σε καμιά παράταξη, σε καμιά οποιουδήποτε είδους συλλογικότητα να μιλά και να πράττει στο όνομα του Συλλόγου μας. Ούτε βέβαια και αναθέτουμε σε κανέναν να εκφράσει ή να πράξει στο όνομά μας, ό,τι -για τον οποιοδήποτε λόγο- δεν επιλέγουμε να εκφράσουμε και να πράξουμε ως Σύλλογος. Οπότε, είναι ξεκάθαρο ότι το κάθε άτομο (και προφανώς και το κάθε μέλος του Συλλόγου) ή συλλογικότητα που επιλέγει να εκφραστεί ή να πράξει αυτόβουλα, ακόμα και αν αναφέρεται σε θέσεις ή κινήσεις του Συλλόγου μας, δεν εκπροσωπεί το Σύλλογο, αλλά αποκλειστικά τον εαυτό του ή την όποια άλλη συλλογικότητα. Εξάλλου, την ίδια θέση έχουμε εκφράσει απέναντι και στην όποια εκβιαστική πίεση από πλευράς εργοδοτών του κλάδου μας να πάρουμε θέση ως Σύλλογος για όσα δεν έχουμε εκφράσει ή πράξει ως Σύλλογος.

Σχετικά με το κείμενο των δύο συναδέλφων, μελών του Συλλόγου μας για το οποίο καλούμαστε να τοποθετηθούμε, είναι φανερό ότι δεν προκύπτει καμιά υποχρέωση του Συλλόγου να δώσει λόγο γι’ αυτό, μιας και το κείμενο εκφράζει τις προσωπικές γνώμες των συντακτών του (το κείμενο έχει τις υπογραφές τους).

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με το συνέδριο της ΟΙΥΕ έχουμε δημοσιεύσει ήδη δυο ανακοινώσεις ως Σύλλογος, τη συλλογική τοποθέτηση που είχαμε ετοιμάσει για το συνέδριο και μια δεύτερη με κάποια τοποθέτηση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην πρώτη “απόπειρα συνεδρίου” στα τέλη Φλεβάρη. Στις δύο αυτές ανακοινώσεις, όπως και σε μια ακόμη ανακοίνωση που συνδιαμορφώνουμε την περίοδο αυτή (που θα αναφέρεται σε όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, αλλά και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ) μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος τις θέσεις του Συλλόγου μας.

Σε σχέση με το ζήτημα της όλης -διαχρονικής- διεργασίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του βιβλίου σημειώνουμε προς υπενθύμιση τα ακόλουθα: Η όλη ενασχόληση του Συλλόγου μας με την κλαδική ΣΣΕ, που αποτελεί άλλωστε και κομβικό τμήμα της όλης δράσης του, γίνεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες βάσης και σε καμιά περίπτωση εν κρυπτώ ή μέσω μυστικών συνεννοήσεων μελών του Συλλόγου με τους όποιους εμπλέκονται στην υπογραφή της, όπως στελέχη της ΟΙΥΕ ή συλλόγους εργοδοτών. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας είναι αυτή που έχει την πλήρη ευθύνη της απόφασης για την κάθε φορά εκκίνηση του αγώνα για κλαδική ΣΣΕ και κάθε διαδικασίας στο πλαίσιο αυτού, όπως και για τη σύνταξη των αιτημάτων, αλλά και για την όποια τελική αποδοχή της ΣΣΕ (…στη διαδικασία του ΟΜΕΔ, καθώς δεν υπήρξε ποτέ εξ αρχής συμφωνία με τους συλλόγους των εργοδοτών μας).

Και μπορεί η όλη διεργασία να περνά τυπικά μέσω της ΟΙΥΕ (και να υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΟΙΥΕ, η ΣΣΕ από το 2004 ως το 2011, αλλά ακόμα και στο τώρα αν τελικά προχωρήσει η εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης ΣΣΕ), ώστε να έχει ισχύ και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο για την Αττική, ωστόσο, την ευθύνη για την τελική έκβαση την έχει ο Σύλλογός μας. Άλλωστε, ακόμα και σε προηγούμενες περιόδους που υπογραφόταν κλαδική ΣΣΕ με όρους σαφώς κατώτερους των διεκδικήσεών μας σημειώναμε ότι: “Η κλαδική μας Σύμβαση είναι ένα βασικό μέσο για τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των όρων εργασίας μας. Είναι όμως αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων. Αντανακλά κάθε φορά την ικανότητα των εργαζόμενων και των συλλογικών τους οργανώσεων (συνδικάτα) να επιβάλλουν καλύτερους όρους, να αποσπάσουν νίκες και αιτήματα. Από αυτή τη σκοπιά, η Κλαδική Σύμβαση που υπογράφουμε δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες μας, δεν εκφράζει τα αιτήματα και τους στόχους του Συλλόγου. Αντανακλά όμως το συσχετισμό δύναμης τη δεδομένη στιγμή. Είναι ένα μικρό βήμα μέσα στο κλίμα κατάργησης των συμβάσεων, γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα. Διασφαλίζει -σε ένα βαθμό- τους όρους διεκδίκησης και εργασίας στον κλάδο.” (Δεκέμβρης 2010). Με αντίστοιχο τρόπο τοποθετούμαστε και σε αυτή τη συγκυρία σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα της όποιας διεργασίας διαπραγμάτευσης για κλαδική ΣΣΕ.

Με ένα τέτοιο σκεπτικό, θεωρούμε ότι είναι πολύ κρίσιμη η μάχη που δίνουμε, με βασικό σταθμό και την πρόσφατη διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, για την επαναφορά της κλαδικής ΣΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ιδίως προς αποφυγή της όποιας παρεξήγησης, σημειώνουμε ότι όσα μέλη του Συλλόγου έχουν ως τώρα εμπλακεί στην όλη σχετική προσπάθεια, μέσα και από τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΟΙΥΕ, λειτουργούν ως εκπρόσωποι του Συλλόγου και μεταφέρουν τις θέσεις του. Οπότε, δεν αποδεχόμαστε η όποια κριτική στις θέσεις αυτές να στρέφεται ονομαστικά στους όποιους ή στις όποιες από εμάς συμμετέχουμε στις σχετικές συζητήσεις-διαπραγματεύσεις, αλλά αποκλειστικά και συνολικά στο Σύλλογό μας.

Επιπλέον, θέλουμε να κάνουμε σαφές και το ότι -σύμφωνα με την πάγια τακτική μας- η όποια τελική ενδεχόμενη αποδοχή (ή και μη αποδοχή) όρων για υπογραφή ΣΣΕ δεν προβλέπεται ότι θα μπορούσε να γίνει από όσους και όσες εκπροσωπούσαν το Σύλλογο στις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις, αλλά από τη Γενική Συνέλευσή μας, που θα συγκαλούσαμε αποκλειστικά για το ζήτημα αυτό.

Τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της ΕΑΚ-ΟΙΥΕ προφανώς και δεν αποτελούν αποτύπωση της ουσίας των σχετικών συζητήσεων που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα στην ΟΙΥΕ. Αντιθέτως, αποτελούν πλήρη διαστρέβλωσή τους. Τέλος, ενημερωτικά σημειώνουμε ότι παρά τη δεδομένη και αυτονόητη επιλογή της ΟΙΥΕ για προσφυγή στον ΟΜΕΔ, αφού οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματά μας για έναρξη διαπραγματεύσων, ο Σύλλογός μας συζητά ακόμη μέσα στις διαδικασίες του, αν θα πρέπει ή όχι να προσφύγουμε στον ΟΜΕΔ, σταθμίζοντας τους κινδύνους από τις ανατροπές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού.

Πράγματι, κατά τη συγκυρία των τελευταίων δύο δεκαετιών ως Σύλλογος στην προσπάθειά μας να οργανώνουμε τους αγώνες μας -με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα την όλη διεργασία για κλαδική ΣΣΕ, αλλά και το αίτημά μας για κήρυξη πανελλαδικών απεργιών σε όλο τον κλάδο του εμπορίου για τις Κυριακές που καλούμαστε για δουλειά- απευθυνόμαστε στην ΟΙΥΕ. Και αυτό το κάνουμε γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο συνιστά υποχρέωση για μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση προς τα μέλη της (τα πρωτοβάθμια σωματεία). Παρά την έμπρακτη από πλευράς μας αμφισβήτηση του μοντέλου συνδικαλισμού που είναι κυρίαρχο και στην εν λόγω δευτεροβάθμια οργάνωση. Παρά και την ξεκάθαρα μη συμπόρευσή μας με την κυρίαρχη (όπως σημειώνεται στην εν λόγω επιστολή που λάβαμε) παράταξη της ΟΙΥΕ, την ΕΑΚ/ΟΙΥΕ. Παρά και την ξεκάθαρη διαφορετική αντίληψή μας για το συνδικαλισμό με την παράταξη αυτή και το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσά μας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από την πλευρά μας ότι η απεύθυνσή μας αυτή στην ΟΙΥΕ και η όποια ανταπόκριση αυτής δεν γίνεται με κανενός είδους αντάλλαγμα από την πλευρά του Συλλόγου μας.

Για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας, που επίσης αναφέρεται με κάποιο τρόπο στην εν λόγω επιστολή, καθώς έχουμε ήδη εκφράσει άφθονο λόγο -και για τον όποιο ρόλο της ΟΙΥΕ (όπως και του ΠΑΜΕ)- και έχουμε δώσει μια σειρά σημαντικών μαχών όλα τα περασμένα χρόνια, τα μόνα που θα θέλαμε να σημειώσουμε είναι τα ακόλουθα: Προτρέπουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο να ανατρέξει στις ανακοινώσεις που ως Σύλλογος είχαμε δημοσιεύσει για τη μη κήρυξη απεργίας από την ΟΙΥΕ την 1 Απρίλη 2018 και για τη σχετική παρέμβασή μας στις 26 Απρίλη 2018 στα γραφεία της ΟΙΥΕ https://bookworker.wordpress.com/2018/04/24/paremvasi-oiye-260418/. Επίσης, όπως είναι γνωστό, απεργία δεν κηρύσσεται από την ΟΙΥΕ (σχεδόν παραδοσιακά!) την τελευταία Κυριακή του χρόνου, που επιβλήθηκε το 2014 (και έχει παραμείνει ως σήμερα) ως 8η Κυριακή (στις “7 Κυριακές”) με τα μαγαζιά ανοιχτά σε πανελλαδικό επίπεδο. Και αυτό είναι που έχουμε χαρακτηρίσει συλλογικά ως “δώρο προς τα αφεντικά”. Ήταν τότε, στις 28/12/14, που καθώς υπήρχε άρνηση από την ΟΙΥΕ για κήρυξη απεργίας, κηρύξαμε απεργία στον κλάδο του βιβλίου και προχωρήσαμε σε απεργιακή κινητοποίηση, που δέχθηκε την επίθεση της εργοδοσίας του Ιανού και των ΜΑΤ με αποτέλεσμα τις συλλήψεις και τις διώξεις 5 συναδέλφων μας. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία συνεχίζεται και ο καθένας μας κρίνεται για τον όποιο ρόλο παίζει σε αυτόν.

Τέλος, παρόλο που η εν λόγω επιστολή στάλθηκε με αφορμή κάποιο ενυπόγραφο κείμενο από συγκεκριμένα άτομα, διαπιστώσαμε ότι εμπεριέχει αρκετές αιχμές για το πως ως Σύλλογος λειτουργούμε. Επίσης, θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι η εν λόγω επιστολή εμπεριέχει ένα στοιχείο εκβιασμού προς το Σύλλογό μας. ‘Οτι δηλαδή η συμβολή της Ομοσπονδίας στη διαδικασία ύπαρξης ΣΣΕ για το χώρο του βιβλίου, εξαρτάται από την κριτική που ασκούμε ως Σύλλογος στην Ομοσπονδία και στις κυρίαρχες επιλογές της. Και ότι ανάλογα με την ανταπόκρισή μας στο αίτημα να πάρουμε θέση για το προαναφερόμενο κείμενο, θα υπήρχε νέα τοποθέτηση από την ΕΑΚ-ΟΙΥΕ. Όλα αυτά είναι κάτι που δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε. Όπως δεν το αποδεχόμαστε άλλωστε, όταν και οι εργοδότες του κλάδου μας ζητάνε με αντίστοιχο τρόπο να πάρουμε θέση για διάφορα ζητήματα…

Τέλος, σημειώνουμε ότι ενώ αντιληφθήκαμε αρχικά ότι επρόκειτο για μια επιστολή που ήρθε στο email του Συλλόγου μας, ώστε βάσει της όποιας απάντησής μας να τοποθετηθεί η ΕΑΚ/ΟΙΥΕ δημοσίως (;), είδαμε τελικά ότι η εν λόγω επιστολή κυκλοφόρησε εξ αρχής σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο της εργασίας, με την επίθεση που δεχόμαστε από τον κόσμο του κεφαλαίου ολοένα να οξύνεται και να γενικεύεται, ως Σύλλογος κάνουμε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας. Η δύσκολη αυτή συγκυρία περιλαμβάνει και την “κρίση του κυρίαρχου μοντέλου (ή κυρίαρχων μοντέλων) συνδικαλισμού”. Στην κρίση αυτή διαβλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε, με όπλα μας την από τα κάτω οργάνωσή μας και τη συλλογική αντίσταση μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, την ταξική-συναδελφική συνείδηση και αλληλεγγύη και την κοινή και οριζόντια συντονισμένη δράση των εργατικών σωματείων και όποιων άλλων δυνάμεων του ταξικού-κοινωνικού κινήματος κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.