Σεισμός στα public [Ανακοίνωση – Σωματείο Εργαζόμενων στα Public]

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 2019 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Οι υπάλληλοι και οι πελάτες παρέμειναν ψύχραιμοι και τα καταστήματα public καθώς και τα κεντρικά γραφεία εκκενώθηκαν εγκαίρως χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματίες. Καθώς, το φαινόμενο ήταν έντονο και σε αναμονή μεγαλύτερου σεισμού ή ισχυρού μετασεισμού οι υπάλληλοι έμειναν εκτός των χώρων εργασίας για ασφάλεια. Μετά το πέρας της μιας περίπου ώρας οι υπάλληλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους και τα καταστήματα άνοιξαν ξανά. Ωστόσο, ισχυρός μετασεισμός χτύπησε για ακόμα μια φορά, τρομάζοντας πάλι τους υπαλλήλους και τους πελάτες και εκκενώνοντας πάλι τα καταστήματα.

Το σωματείο μας στα Public από κοινού με το κλαδικό μας σωματείο το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής αντέδρασε άμεσα καλώντας τους διευθυντές και περιφερειακούς να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά για την ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν έλαβε όμως μια άμεση και ενιαία απάντηση, αλλά μία στάση του «βλέποντας και κάνοντας». Υπήρξε ενημέρωση ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας έπαυσαν τη λειτουργία τους και τα στελέχη και οι υπάλληλοι στάλθηκαν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Όμως, στα καταστήματα η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν για κάποιες ώρες κλειστά έχοντας όμως τους υπαλλήλους στην αναμονή και χωρίς καμία ενημέρωση για το τι επρόκειτο να γίνει. Κάποια καταστήματα άνοιξαν στις 5μ.μ. άλλα στις 6μ.μ., ενώ υπήρχαν εταιρίες, όπως η Iqos, ο Ιανός, ο Γερμανός (στο metro mall) και το imaginarium, που ενημέρωσαν άμεσα τους υπαλλήλους ότι σταματούν οι απογευματινές βάρδιες λόγω σεισμού.

Επανήλθαν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με τον κίνδυνο ενός μετασεισμού στην αναμονή και δόθηκε γενική οδηγία να παραμείνουν όλοι στο ισόγειο των καταστημάτων για να είναι εύκολη η πρόσβαση στην έξοδο. Οδηγία που δεν ακολουθήθηκε από όλους.

Το σωματείο μας ζητά να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων σε τέτοιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η τακτική της εταιρίας είναι τέτοια ώστε προϊόντα να υπάρχουν όχι μόνο στα ράφια αλλά παντού, στους διαδρόμους, στις σκάλες, στις γωνίες. Αυτό είναι επικίνδυνο για όλους σε τέτοιες καταστάσεις καθώς παρεμποδίζεται η έξοδος. Μικρά και μεσαία μαγαζιά με τον μεγάλο όγκο προϊόντων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει καλύτερη διανομή των προϊόντων για να μην υπερφορτώνονται τα καταστήματα και έλεγχος για να μην υπάρχουν προϊόντα στους διαδρόμους.

Τα καταστήματα είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε σε περίπτωση σεισμού δεν υπάρχουν σημεία να προστατευτεί ο εργαζόμενος, δηλ. τραπέζια με χώρο από κάτω ή δοκάρια. Όλα τα σημεία των μαγαζιών είναι επικίνδυνα από την πτώση εμπορευμάτων αλλά και των ίδιων των επίπλων (βιβλιοθήκες, σημάνσεις, ψευδοροφές). Πρέπει να υπάρξει μια λύση γι’ αυτό το θέμα.

Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να επιτηρούνται από τους εργοδότες οι έξοδοι κινδύνου καθώς υπήρχαν αναφορές για τοποθέτηση εμπορευμάτων σε αυτές λόγω έλλειψης χώρου.

Τέλος, ζητάμε να υπάρχει προσεκτικότερη εφαρμογή της ομάδας πυρασφάλειας, μέτρα εκτάκτου ανάγκης και υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις πυρασφάλειας και ασκήσεις σεισμού για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.

Σωματείο Εργαζωμένων στην Εταιρία Retail World A.E. – Καταστήματα Public

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.