MLS Innovation in exploitation [Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζόμενων στα Public]

MLS Innovation in exploitation

Η MLS μια εταιρία που επενδύει στην καινοτομία, καινοτομεί και στην εκμετάλλευση εργαζομένων. Χρησιμοποιώντας εργολαβικές εταιρείες όπως η New Advert και Sens Creation η MLS νίπτει τας χείρας της όσον αφορά οποιαδήποτε παραβίαση εργασιακών κεκτημένων (όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Sens Creation πληρώνει μαύρα τους εργαζόμενούς της), αφού εργοδότης δεν είναι η ίδια η εταιρεία, αλλά απλώς νοικιάζει εργαζόμενες/ους όπως ένα οποιαδήποτε άλλο εμπόρευμα από τις δεξαμενές εκμετάλλευσης της εργασίας που λέγονται εργολαβικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κατά βούληση να αναγκάζει τους εργαζόμενους της να υποκύπτουν στην όποια εργασιακή αυθαιρεσία ενώ η ίδια μένει στο απυρόβλητο.

Στο απυρόβλητο και κερδισμένοι βρίσκονται και τα αφεντικά των Public, Κωτσόβολου, Γερμανού, MediaMarkt και άλλων εταιριών που τρίβουν τα χέρια τους καθώς οι επιχειρήσεις τους έχουν εργαζόμενους/ες άλλης εταιρίας που πουλάν τα εμπορεύματά τους και βοηθούν το προσωπικό του καταστήματος σε διάφορες άλλες εργασίες στο κατάστημα, χωρίς καν να χρειάζεται να το επιβάλλουν ιδιαίτερα. Επιπλέον, δηλαδή, εργατικά χέρια που δεν τα πληρώνουν.

Οι εργαζόμενοι της ΜLS είμαστε οι περισσότεροι αποκομμένοι, τοποθετημένοι σε διαφορετικά καταστήματα και το ενδεχόμενο της μεταξύ μας οργάνωσης για την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης και για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι θολό. Με το καθεστώς του εργόσημου με το οποίο ασφαλιζόμαστε, ασφαλίζονται κατά κύριο λόγο οικιακές βοηθοί και εργάτες γης, πλέον και κάποιοι εμποροϋπάλληλοι απ΄ ότι φαίνεται. Αυτή η σύμβαση-κελεπούρι για τα αφεντικά, ορίζει ότι οι αποδοχές μας δεν είναι συντάξιμες και οι άδειες/αργίες δεν πληρώνονται, άρα μιλάμε για πετσόκομμα του κοινωνικού μισθού μας (ταμείο ανεργίας, ασφάλιση κτλ) όσο και μειωμένες άμεσες αποδοχές. Επίσης οι υπερωρίες δεν πληρώνονται παραπάνω και το μέγιστο όριο ωρών και ημερών που μπορούμε εργαστούμε να είναι εξαιρετικά θόλο, με συνέπεια η εταιρεία να μας αναγκάζει να δουλεύουμε όσο επιθυμεί, άπειρες ώρες εργασίας σερί, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εργοδοτική καφρίλα του Black Friday, η αμερικάνικη παράδοση καταναλωτικής φρενίτιδας, που πρώτα τα Public έφεραν στην Ελλάδα, πάντα πιστά στο να κάνουν την ζωή των εργαζομένων τους δυσκολότερη και το επιβαρυμένο εορταστικό ωράριο της MLS που έχει σύμμαχο την σταδιακά επιβαλλόμενη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μιλάμε για 2 μήνες εντατικοποιημένης εργασίας για τους εργαζόμενους της MLS. Πιο συγκεκριμένα, στην Black Friday μιλάμε για 6 μέρες συνεχόμενων 12ωρων ακόμα και 13ωρων. Για τις γιορτές έχουμε και μέχρι 15 μέρες δουλειάς μέχρι αναγκαστικά να σπάσει το σερί επειδή κλείνει το μαγαζί, και μετά ξανά τα ίδια μέχρι το τέλος των γιορτών. Σε αυτή την περίοδο που τα 10ωρα και 12ωρα είναι άφθονα ο μισθός μας χαραμίζεται σε φαγητό απ΄ έξω λόγω των ξεχειλωμένων ωραρίων, η εταιρεία καθυστερεί να μας πληρώσει ενώ όταν ζητάμε τα δεδουλευμένα μας και καλύτερες αποδοχές οι εργολαβικές αδιαφορούν. Επίσης στα καταστήματα έρχονται σε διάφορα χρονικά διαστήματα οι λεγόμενοι mystery man δηλαδή απεσταλμένοι της MLS που προσποιούνται τους κανονικούς πελάτες οι οποίοι αξιολογούν τις επιδόσεις μας. Σε περίπτωση που ο βαθμός της αξιολόγησής μας δεν είναι ικανοποιητικός ή δεν κάνουμε καλές πωλήσεις μας απειλούν με απόλυση.

Πρέπει να αγωνιστούμε για την κατάργηση του εργόσημου και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του στους υπόλοιπους εμποροϋπαλλήλους συναδέλφους μας, αλλά και σε άλλους κλάδους γενικά.

Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή όταν καταστρατηγούν τα εργασιακά μας κεκτημένα τα οποία είναι προϊόντα παρελθοντικών αγώνων. Να συνάψουμε σχέσεις με τους συναδέλφους στους χώρους εκμετάλλευσής μας και να οργανωθούμε μαχητικά καταργώντας τους διαχωρισμούς μεταξύ πωλητών και promoter ή μόνιμων και μη και βέβαια μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της εργατικής τάξης, εργαζόμενα και άνεργα. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.