Πέμπτη 30/1/20 – Πανελλαδική απεργία σε όλες τις δομές της ΜΚΟ Άρσις και συνολικά στον κλάδο των ΜΚΟ | Συγκέντρωση: 10πμ, κεντρικά γραφεία ΜΚΟ Άρσις (Μαυροματαίων 43, Αθήνα) | Ανακοινώσεις Σωμ. Εργαζ. ΜΚΟ Άρσις & ΣΒΕΜΚΟ

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στηρίζουμε την 24ώρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχτεί για την Πέμπτη 30 Γενάρη 2020 σε όλες τις δομές της ΜΚΟ Άρσις σε πανελλαδικό επίπεδο και συνολικά στον κλάδο των ΜΚΟ.

Η απεργία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας στην ΜΚΟ Άρσις.

Στο πλαίσιο της απεργίας αυτής θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00πμ έξω απ’ τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις (Μαυροματαίων 43, Αθήνα).

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις σχετικές απεργιακές ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις και του Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. (ΣΒΕΜΚΟ).

Με τα δυο αυτά σωματεία -και αρκετά ακόμη- βαδίζουμε από κοινού στο δρόμο για μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις 19 Μάρτη 2020.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής


Απεργιακή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις:

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Εδώ και παραπάνω από ένα μήνα η κοινοτική δομή της ΑΡΣΙΣ Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) στην Κυψέλη βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Από την Τετάρτη 18.12.2019 οπότε ανακοινώθηκε αιφνιδίως πως ‘λόγω μείωσης της χρηματοδότησης’ δρομολογούνται απολύσεις έξι συναδέλφων/ισσών στη λήξη του έτους οι εργαζόμενοι/ες έχουν εκτεθεί σε μια πληθώρα πιέσεων και αντεργατικών μέτρων. Αρχικά τέθηκε το αίτημα να ‘συναποφασίσουν’ συντονιστές και εργαζόμενοι το βάρος της ανακοίνωσης. Συγκεκριμένα προτάθηκε αν επιθυμεί κάποιος/α να εργαστεί σε δομή εκτός Αττικής και αστικού ιστού, καθώς και εάν κάποιος/α δρομολογεί σιωπηρά την αποχώρηση του από τη δομή να το κάνει τώρα ρητό εν όψει των δρομολογούμενων αλλαγών…ώστε να ταιριάξει χρονικά και να ‘βοηθηθεί’ η κατάσταση!

Με το πέρασμα των ημερών μια πληθώρα αλλαγών και νέων στοιχείων παρουσιαζόταν διαρκώς στους/ις εργαζόμενους/ες αποδεικνύοντας μέσα σε όλα την προχειρότητα και την κακοδιαχείριση από την πλευρά της εργοδοσίας αλλά και την αδιαφορία για τα ψυχολογικά και πρακτικά κόστη τέτοιων ανακοινώσεων στο εργατικό δυναμικό μιας επιχείρησης. Η… μονομερής διαπραγμάτευση στο σήμερα έχει καταλήξει στα εξής: 2 παραιτήσεις εργαζομένων, μεταβολή δύο συμβάσεων σε καθεστώς ημι-απασχόλησης, μεταβάσεις σε νέο πρόγραμμα, και σε μία συναδέλφισσα να παρατείνεται η σύμβαση για έναν μήνα. Η διοίκηση δεν δίστασε να παραδεχτεί ξεκάθαρα στην συνάντηση που είχαμε ως σωματείο μαζί της πως η επιλογή των απολύσεων έγινε με κριτήρια του ποιος/α δικαιούται λιγότερα και άρα προκρίθηκαν εργαζόμενοι με λίγους μήνες στη δουλειά ώστε να μη μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις κτλ.

Εσωτερικά όλη αυτή, η τουλάχιστον αποδιοργανωτική κατάσταση, μεταφέρθηκε στο προσωπικό ακόμη εντονότερα μέσω των συνεχών καλεσμάτων σε συναντήσεις που δημιουργούσε έναν διάχυτο φόβο του ποιος/α θα είναι ο επόμενος/η στη λίστα! Σε όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι/ες της δομής του ΚΥΝ έχουν γράψει πλήθος κειμένων και επιστολών προς τη διοίκηση. Φυσικά έχουν μείνει όλα αναπάντητα. Επίσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας καθώς και συνάντηση του Σωματείου μας με τη διοίκηση, όπου επίσης καμιά απάντηση δεν κάλυψε τα αιτήματά μας.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι συνεχείς και μαζικές. Κάθε εξέλιξη έχει τεθεί σε ανοιχτές ολομέλειες προσωπικού και εν συνεχεία στις εβδομαδιαίες συνελεύσεις του Σωματείου. Έχουμε καταστήσει μεταξύ μας σαφές πως είμαστε ενωμένοι/ες μέχρι το τέλος και αυτή η πορεία έχει πολύ συγκεκριμένους σταθμούς και αιτήματα. Απαιτούμε την άμεση συνέχιση/ανανέωση της σύμβασης εργασίας της συναδέλφισσας μας μετά τις 31/1 και την επαναφορά των εργασιακών συνθηκών πλήρους απασχόλησης για τους δύο συναδέλφους μας που μετατράπηκαν σε part-time.

Παράλληλα και αδιαχώριστα προτάσσουμε την επιτακτική ανάγκη για μόνιμη και σταθερή για όλους/ες μας. Αυτή η ανάγκη έχει έναν μονόδρομο και αυτός είναι η διεκδίκηση συμβάσεων αορίστου χρόνου για όλους/ες μας. Το ζήτημα των αορίστου συμβάσεων δεν είναι απλώς τυπικό, καθώς το δικαιούμαστε οι περισσότεροι/ες εργαζόμενοι/ες. Είναι το ουσιαστικό μέσο αυτοπροστασίας μας ως εργαζόμενους/ες σε κάθε αυθαιρεσία των διοικήσεων. Είναι ο τρόπος να μην γινόμαστε ελαστικοί/ες εργαζόμενοι/ες, να μην ζούμε σε κάθε αλλαγή χρηματοδοτικού προγράμματος με την ανασφάλεια και το φόβο της ανεργίας, άλλωστε υπενθυμίζουμε γι’ άλλη μια φορά πως ο εργοδότης μας είναι η Άρσις και όχι ο εκάστοτε χρηματοδότης.

Ας μην παραβλέπουμε πως δεν υπάρχει κανενός είδους εποχικότητα στην δουλειά μας και στο αντικείμενό μας. Η δουλειά με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πεδία είναι μία εργασία με βάθος χρόνου καθώς σημαίνει σχέδιο και προστασία των πληθυσμών με τους οποίους δουλεύουμε. Αν οι διοικήσεις των ΜΚΟ εξαρτούν την ενασχόλησή τους με τα διάφορα πεδία του προσφυγικού/μεταναστευτικού καιροσκοπικά, από το ποιο χρηματοδοτικό πακέτο τρέχει, με το που θα δαπανηθεί κεφάλαιο την εκάστοτε χρονικά περίοδο, δεν είναι πράγματα ούτε που μας αφορούν ούτε σαφώς που συμμεριζόμαστε. Η αγοραία λογική πίσω από τέτοιες κινήσεις αφήνει εκτεθειμένες τόσο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με τις οποίες δουλεύουμε αλλά και εμάς ως εργαζόμενους/ες. Είναι σχεδόν αχρείαστο να επαναλάβουμε πως η μέριμνα για το να μην κινδυνεύουν σε κάθε αλλαγή χρηματοδότη κτλ δεκάδες θέσεις εργασίας ανήκει αποκλειστικά στις διοικήσεις (των οποίων οι θέσεις και η επιβίωση είναι εξασφαλισμένη και όχι συναντημένη με την ανανέωση κάθε επόμενης σύμβασης) και όχι στους/ις εργαζόμενους/ες. Δεν είμαστε στην ίδια πλευρά!

Γι’ αυτό ακριβώς συντονισμένα, συλλογικά και αγωνιστικά προχωράμε μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας. Επόμενη κινητοποίηση μας αποτελεί η προκήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Πέμπτη στις 30/01 και προετοιμαζόμαστε και για νέες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εργασιακής συνθήκης των 3 συναδέλφων/ισσων που πλήττονται άμεσα. Έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους και όλες πως ο αγώνας για συμβάσεις αορίστου χρόνου, αξιοπρεπείς συνθήκες και σχέσεις εργασίας είναι ένας αγώνας των εργαζομένων και μόνο και είμαστε αποφασισμένοι να τον δώσουμε όλο το επόμενο διάστημα. Δεν θα διαπραγματευτούμε σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματα μας και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο/η στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Δεν μοιραζόμαστε καμία ευθύνη με τα αφεντικά

Είμαστε εργαζόμενοι/ες και όχι συνεργάτες

– Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους
– Καμία περικοπή θέσεων εργασίας
– Άμεση ανανέωση της σύμβασης της συναδέλφισσας μας
– Προστασία των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων

Πανελλαδική 24ωρη απεργία σε όλες τις δομές της ΜΚΟ Άρσις την Πέμπτη 30/1/2020.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, 10:00πμ, έξω απ’ τα κεντρικά γραφεία της Άρσις, Μαυροματαίων 43

Απεργιακή ανακοίνωση του Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. (Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.):

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24 ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 30/1/2020

Στα μέσα Δεκέμβρη του 2019, στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΜΚΟ Άρσις στην Αθήνα, ανακοινώνονται 6 απολύσεις με το τέλος του έτους. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, έπειτα από συνεχείς ανακοινώσεις και εξοντωτικές συναντήσεις προσωπικού, η διοίκηση καταλήγει στη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας 2 συναδέλφων, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε μερικής απασχόλησης, και την παράταση της σύμβασης για ένα μήνα, μέχρι δηλαδή 31/1/2020, μίας συναδέλφισσας. Τα παραπάνω δεν εκθέτουν μονάχα την κακοδιαχείριση και την προχειρότητα με την οποία η εν λόγω ΜΚΟ σχεδιάζει τη δράση της, αλλά φέρνουν για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια την πραγματικότητα της επισφάλειας των εργασιακών συνθηκών στον χώρο των ΜΚΟ. Απέναντι στη βαρβαρότητα και στον κανιβαλισμό που θέλησε να επιβάλει η εργοδοσία της ΜΚΟ Άρσις, η οποία δε δίστασε να μεταθέσει στις/στους συναδέλφους την απόφαση του ποιος/α θα μείνει και ποιος/α θα φύγει προτάσσοντας ως επιλογή την εθελούσια αποχώρηση – ενδεικτικό της φθοράς που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι είναι πως έχουν υπάρξει 2 παραιτήσεις – οι εργαζόμενοι/ες παρατάσσονται όλο αυτό το διάστημα προτάσσοντας τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Η ομάδα εργαζομένων του ΚΥΝ άμεσα συσπειρώθηκε και προέβη στην αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση, επιστολών ενημέρωσης προς τους/ις συναδέλφους/ες τους στις υπόλοιπες δομές της ΜΚΟ Άρσις και σε μαζικές κινητοποιήσεις με το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικώντας την αναίρεση των παραπάνω. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3 στάσεις εργασίας και μία συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου με την εργοδοσία, στην οποία εκείνη δε δίστασε να παραδεχτεί πως κριτήριο επιλογής για όσα επέβαλε ήταν ποιος/α δικαιούται λιγότερα σε περίπτωση απόλυσης και διεκδίκησης αποζημιώσεων. Η ομάδα εργαζομένων του ΚΥΝ, συνδιαμορφώνοντας τις αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις με το επιχειρησιακό σωματείο, συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενεργά τις δράσεις τους, δίνουν μία πολιτική και συνδικαλιστική μάχη από τα κάτω υπενθυμίζοντας στα αφεντικά τους πως δεν είναι αναλώσιμοι/ες και ότι καμιά και κανένας δε στέκεται μόνη της και μόνος του.

Οι αγώνες που έχει δώσει το ΣΒΕΜΚΟ όλα αυτά τα χρόνια φανερώνουν κάτι που αν και αυτονόητο δεν αποτελεί κοινό τόπο σε όλους τους χώρους δουλειάς μεταξύ των εργαζομένων: η εργασιακή επισφάλεια αποτελεί την πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε να εργαστούμε όλοι και όλες και την πάγια στρατηγική των εργοδοσιών απέναντι στους/ις εργαζόμενους/ες. Κοινός τόπος όλων μας είναι η καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων από τις εργοδοσίες των ΜΚΟ, η μη αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας μας μέσω της υπογραφής συνεχόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η ανασφάλιστη εργασία, το «μπλοκάκι», η επιθετική στάση με απολύσεις, ψυχολογικούς και ηθικούς εκβιασμούς απέναντι σε όσους/ες διεκδικούν όσα τους οφείλονται. Οι εργοδοσίες έχουν τους λόγους τους να χτίζουν το «ανθρωπιστικό» τους προσωπείο στις πλάτες μας και εμείς κάθε λόγο να υπερασπιζόμαστε τους/ις εαυτούς/ές μας, συλλογικοποιώντας τις ανάγκες και τους αγώνες μας.

Δηλώνουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και στηρίζουμε τη διεκδίκηση για:

– Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους

– Καμία περικοπή θέσεων εργασίας

– Άμεση ανανέωση της σύμβασης της συναδέλφισσάς μας

– Προστασία των Εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/1/2020

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Μαυροματαίων 43, Αθήνα)

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. – Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.