Σωματείο Εργαζομένων στα Public | Τρίτη 14 Απρίλη / Τετάρτη 15 Απρίλη – Αγώνας και αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την επιδημία

Αγώνας και αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την επιδημία

Την Τρίτη 14 Απρίλη στηρίζουμε την ημέρα δράσης «για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων»

Τετάρτη 15 Απρίλη στηρίζουμε πανελλαδική μέρα δράσης για τους «εργαζόμενους των αλυσίδων super market»

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ακόμα χειρότερα επιδιώκει την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μέσα από έκτακτα κατασταλτικά μέτρα που αφήνουν στο απυρόβλητο την εξαντλητική εργασία και τον συνωστισμό συναδέλφων μας σε αποθήκες και καταστήματα e-shop με «προσωπικό ασφάλειας». Προτεραιότητα για τους εργοδότες μας και τη κυβέρνηση τους είναι η επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων και το τσάκισμα των σωματείων.

Με υποκρισία και αλαζονεία μιλούν για την «ατομική ευθύνη» και για επιβεβλημένα «μέτρα» προστασίας, όταν τα συνδικάτα είναι ακριβώς αυτά που πάλευαν για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις βιοποριστικές ανάγκες των εργαζομένων, πριν τη κρίση του κορονοϊού. Είναι αυτά που αντιστέκονται στην διάλυση της δημόσιας υγείας για μισθούς ανθρώπινους και με κρατήσεις (κοινωνικός μισθός) που να επενδύονται σε δομές πρόνοιας.

Είναι αυτά τα σωματεία που φώναζαν και φωνάζουν για λεφτά για τη δημόσια υγεία. Είναι αυτά που διεκδικούν προσλήψεις στα νοσοκομεία, το άνοιγμα ΜΕΘ και μαζικά τεστ. Είναι αυτά που παλεύουν για αποτελεσματικά μετρά προστασίας για όλο το λαό, σήμερα και για το μέλλον.

Απαιτούμε να απαγορευτούν καθολικά οι απολύσεις και καμία μείωση αποδοχών, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να καταβάλλεται το σύνολο των μισθών των εργαζομένων. Το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας να λάβει άμεσα αύξηση των αποδοχών του σε ποσοστό τουλάχιστον 20% λόγω του υγειονομικού κινδύνου. Να μην μετατεθεί χρονικά η καταβολή του επιδόματος του Πάσχα. Να φροντίσει η εταιρία για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να χορηγήσει σε όλους τους εργαζόμενους μέσα ατομικής προστασίας. Να παράσχει η εταιρία στους εργαζόμενους κάρτα μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τη διευκόλυνσή μας. Πρόσβαση σε εξτρά άδεια (πέρα από την ετησία) με αποδοχές στους εργαζομένους που συνεχίζουν να εργάζονται. Καμιά επιβολή άδειας χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου. Καμιά παραβίαση: Άδεια σημαίνει άδεια και είναι με αποδοχές.

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμιά απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Απαιτούμε ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα. Οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις είναι τα δικά μας όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, για να προστατέψουμε τις ζωές μας και την υγεία μας.

Την ίδια στιγμή που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, δεν ξεχνάμε ότι και άλλοι εργαζόμενοι κι άλλες εργαζόμενες βρίσκονται στην ίδια ή και σε χειρότερη θέση.

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας στα super market βρίσκονται εκτεθειμένοι καθημερινά στον κορονοϊό καθώς εργάζονται σε μαζικούς χώρους και εξυπηρετούν μαζικά της ανάγκες των πελατών. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για εξωφρενική εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τα εργατικά δικαιώματα. Πάρα τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Σε άλλες χώρες, μετράμε ήδη νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των super market. Κινητοποιήσεις οργανώνονται στο Βέλγιο, στη Γαλλία, την Ιταλία με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας.

Στηρίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας και διεκδικούμε :

Πλήρες ωράριο με μετατροπή όλων των συμβάσεων ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζόμενου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη δικαιώματα και αυστηρά πενθήμερο για όλους τους εργαζομένους. Με ταυτόχρονη αύξηση μισθού και παροχή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και βαρέων ενσήμων.

Μέσα ατομικής προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μείωση, και όχι επέκταση ωραρίου των super-market και εμπορικών καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης. Κάτω τα χέρια από τη Κυριακάτικη Αργία.

Το σωματείο εργαζομένων Public την Τρίτη 14 Απρίλη στηρίζει την ημέρα δράσης «για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων» και την διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας στις 12:30μμ στη Σταδίου, που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τετάρτη 15 Απρίλη στηρίζουμε την πανελλαδική μέρα δράσης για τους «εργαζόμενους των αλυσίδων super market»

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.-Καταστήματα Public
public.wor@gmail.com


Οι ανακοινώσεις-ενημερώσεις του Σωματείου Εργαζομένων Public φιλοξενούνται εδώ:
https://bookworker.wordpress.com/tag/swmateio_public/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.