Σωματείο Εργαζομένων στα Public | Τα δικαιώματά μας δε μπαίνουν σε καραντίνα – οι ανάγκες μας δεν αναστέλλονται. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς!

Τα δικαιώματά μας δε μπαίνουν σε καραντίνα – οι ανάγκες μας δεν αναστέλλονται.

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς!

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να λειτουργήσει με εκατοντάδες εργαζόμενους ως προσωπικό ασφαλείας, θέτοντας τους υπόλοιπους, δηλαδή την πλειοψηφία σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, δηλαδή χωρίς να τους πληρώνει, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το χειμώνα χωρίς άδεια. Έτσι, η πανδημία αποτέλεσε για την εταιρεία μια ευκαιρία να αναδειχτεί σε «e-shop» και να μονοπωλήσει την αγορά απέναντι στους μικρομεσαίους ανταγωνιστές της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αξιοποιεί καταστάσεις κρίσεις ως ευκαιρίες ανάπτυξης. Να θυμίσουμε, ότι η εταιρεία ευνοήθηκε από τις μνημονιακές πολιτικές που περιόρισαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων υπέρ των κερδών των εργοδοτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρία βασιζόμενη σ αυτούς τους νόμους υποχρέωσε το 2012 τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας (δηλαδή κατάργηση των Κλαδικών και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) με δραματικές μειώσεις στους μισθούς αυτών. Επίσης, καταργήθηκε η Κυριακάτικη Αργία και υπήρξε εντατικοποίηση στους ρυθμούς εργασίας. Αξιοποίησε ακόμα και το μνημονιακό νόμο που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό, επιβάλλοντας μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων κάτω των 25 ετών.

Όλο αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης από το 2009 μέχρι και σήμερα, χρόνια κατά τα οποία οι εργαζόμενοι είδαν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται, φτάνοντας στα επίπεδα της εξαθλίωσης, η εταιρεία κατάφερε να επεκταθεί και να αυξήσει τα κέρδη της. Με αποκορύφωμα την αγορά της εταιρείας MediaMarkt από την εταιρεία Public (δηλαδή από τον όμιλο Olympia του Π. Γερμανού), το 2019. Ο ετήσιος τζίρος του νέου αυτού σχήματος πλησίασε το 2019 το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Βέβαια, το μόνιμο επιχείρημα που προβάλει η εταιρεία στους εργαζόμενους και το σωματείο μας όταν ζητάμε αυξήσεις, είναι ότι «δεν υπάρχουν λεφτά».

Τώρα, ύστερα από ενάμιση μήνα καραντίνας και απέναντι στον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης, η εταιρεία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο: να φορτώσει στις πλάτες των εργαζόμενων ολόκληρο το βάρος αυτής της κρίσης, προκειμένου η εταιρεία να μπορεί, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους του σωματείου μας (3-2-2020): «Δεν σας δίνουμε αύξηση επειδή έχουμε πληροφορίες από πηγές μας ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει σύντομα τον κατώτατο μισθό» και «Δεν υπογράφουμε ΣΣΕ επειδή επίκειται η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με το MediaMarkt». Και επιπλέον υποστήριξε ότι τα επιδόματα γάμου και παιδιού είναι παρωχημένα.

Αλλά παρά τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις, η εταιρεία έκανε «δωρεά» στη κυβέρνηση, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για «την αντιμετώπιση της πανδημίας», όπως υποστήριξε.

Όμως, ο τζίρος των Public-MediaMarkt και Sunlight για το 2019, ήταν περίπου 630 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό της «δωρεάς» αντιστοιχεί στο 0,32 αυτού του τζίρου!!!
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί κυνισμό να προβάλει η εταιρεία το φιλανθρωπικό της πρόσωπο με τον ιδρώτα των εργαζόμενών της, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην υποχρέωση των εργοδοτών και των επιχειρηματιών να συνεισφέρουν, αναλογικά με τα κέρδη τους, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για όποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο: το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων του κράτους (που μέρος μόνο απ’ αυτά πηγαίνει για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών) προέρχεται από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και από τις κρατήσεις στους μισθούς μας. Αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει, είναι οι κυβερνήσεις να φορολογούν τα κέρδη των εργοδοτών (όσο μεγαλύτερα, τόσο μεγαλύτερη και η φορολόγησή τους) και ταυτόχρονα, τα κέρδη αυτά να διατίθενται και για αυξήσεις στους μισθούς μας. Στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους «δωρεές», εκτός του εξόφθαλμου και καθόλου φιλάνθρωπου στόχου της διαφήμισης και των φοροαπαλλαγών (που συνοδεύουν τέτοιες «δωρεές), αποτελούν επιπλέον και ένα οικονομικό δώρο προς τη κυβέρνηση για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ομίλου-«δωρητή».

Έτσι κι αλλιώς όμως, η «δωρεά» του ομίλου αποτελεί και μια οικονομική επιβράβευση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης:

Μια σειρά ΠΝΠ πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας έχουν ως στόχο να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, με αυξήσεις.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που ζούμε σήμερα και οι οποίες επιδεινώνονται διαρκώς, μόνο η αντίσταση των εργαζόμενων και η οργάνωσή τους μπορεί να σταματήσει τη νέα επίθεση που μας ετοιμάζουν.

Γι’ αυτό και το σωματείο μας, έχει πάρει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο εργατικό κίνημα και στα σωματεία του, ζητώντας ψηφίσματα στήριξης για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης στα Public. Το σωματείο καλεί όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας Public-MediaMarkt να οργανωθούν στο σωματείο τους για να προετοιμάσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – αυξήσεις στους μισθούς, επίδομα παιδιού, γάμου, ταμείου.

Κάτω τα χέρια από τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία.

Καμιά μείωση μισθού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σ’ αυτόν τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, η νίκη για μας βρίσκεται στην ενότητά μας.

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public
public.wor@gmail.com | τηλέφωνο 6948375566


Οι ανακοινώσεις-ενημερώσεις του Σωματείου Εργαζομένων Public φιλοξενούνται εδώ:
https://bookworker.wordpress.com/tag/swmateio_public/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.