[Πέμπτη 18/11, 7.30 μμ] Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

Πέμπτη 18/11 στις 7.30 μμ συζητάμε, ενημερωνόμαστε και αποφασίζουμε συλλογικά για:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας 2010 και διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2011
  • Συμμετοχή του Συλλόγου στη γενική απεργία την Τετάρτη 15/12
  • Διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων ενάντια στις ατομικές συμβάσεις.

 Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6 (β΄ όροφος) Εξάρχεια, 210-3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr, www.bookworker.gr 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα αυξανόμενης επίθεσης στον κόσμο της δουλειάς. Η κυβέρνηση με παντιέρα το «μνημόνιο» σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες έχουν βάλει στο στόχαστρο εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα προκειμένου να αλλάξουν τελείως το χάρτη των εργασιακών σχέσεων και να εξασφαλίσουν έτσι την επιβίωση ενός απάνθρωπου συστήματος εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ήταν οι πρώτες που μπήκαν στο στόχαστρο, μαζί με μια σειρά μέτρων (αυξήσεις ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης, αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, αποδιάρθρωση της υγείας και της παιδείας κ.ο.κ.) που λεηλατούν καθημερινά τη ζωή μας.

Ο χώρος του βιβλίου, όντας ένας χώρος με διόλου ευκαταφρόνητους τζίρους τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω. Ο ΔΟΛ έκλεισε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς απολύοντας 100 εργαζομένους, ενώ ταυτόχρονα αγοράζει μερίδιο τράπεζας. Έτσι, μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία, των οποίων η παρουσία τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχη στην αγορά, με το φόβητρο της κρίσης προβαίνουν σε απολύσεις, επιβάλλουν ελαστικούς όρους εργασίας (μειώσεις μισθών, ελαστικά ωράρια) στήνοντας ταυτόχρονα το σκηνικό για επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις ακραίας εκμετάλλευσης και μισθούς πείνας, που όχι μόνο θα εξασφαλίσουν αλλά και θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Η κρίση που η ίδια η αγορά και οι εργοδότες δημιούργησαν και αναπαράγουν γίνεται «εξαιρετική ευκαιρία» για να μειώσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τους μισθούς και να ξεμπερδέψουν με ό,τι έχει απομείνει σε ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι σαφές: Δεν θυσιάζουμε δεκάρα από τα κέρδη μας, θα τα πάρουμε όλα πίσω. Γι΄ αυτό και στη συνάντηση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης μας δήλωσαν πως η πρότασή τους είναι 0% αυξήσεις και κανένα θεσμικό (επιδόματα, ειδικότητες κ.λπ.), όπως λέει και η σύμβαση της ΓΣΕΕ, και του χρόνου, χωρίς να υπόσχονται κάτι από τώρα, θα δουν, αν βελτιωθούν τα πράγματα, να το εξετάσουν και να δώσουν κάτι περισσότερο από την αύξηση που προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ, δηλαδή 1,5 % από 1/7/2011… Επιπλέον, η κυνική τους δήλωση ότι: «Εμείς δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε την κυβέρνηση» είναι ενδεικτική της συμμαχίας των εργοδοτών και κυβέρνησης.

Όπως όμως δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, έτσι δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα στο φαγοπότι τους!

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου έχουμε τα τελευταία χρόνια καταφέρει μέσα από ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες να κατοχυρώσουμε αλλά και να προασπίσουμε μια σειρά από δικαιώματα. Η διασφάλιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και σε κάθε αντεργατική επίθεση και εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς και οι μικρές νίκες κάθε φορά είναι αυτά που μας δυναμώνουν. Μόνο η συλλογική δράση, η αντίσταση και η αλληλεγγύη από την πλευρά μας τους ανησυχούν, γι΄ αυτό και στη συνάντηση μετά την τελευταία κλαδική απεργία έσπευσαν να ζητήσουν: «Μην κάνετε άλλες απεργίες»!

Σε μία συγκυρία που προσπαθούν να στρέψουν τους εργαζόμενους στην ατομική διαπραγμάτευση και στον παράλογο ανταγωνισμό με συναδέλφους προκειμένου να διασπάσουν κάθε –επικίνδυνη για αυτούς– συλλογική διεκδίκηση, η απάντηση πρέπει να είναι πιο συλλογική και πιο δυναμική από ποτέ. Γιατί όσο δύσκολη και αν φαντάζει η συγκυρία, όσο καταθλιπτικοί κι αν είναι οι συσχετισμοί, όλοι καταλαβαίνουμε πώς αν τώρα δεν αντισταθούμε, αν τώρα δεν αγωνιστούμε, σε λίγο ελάχιστα πράγματα θα έχουν μείνει να προασπίσουμε.

Με όπλο τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση να διασφαλίσουμε την εργασία και την αξιοπρέπειά μας.

 Με βάση το κλίμα αλλεπάλληλων απολύσεων (Ελευθερουδάκης, ΠΑΤΑΚΗΣ, Π. Κυριακίδης κ.λπ.), την προσπάθεια συρρίκνωσης του μισθού και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας.

Την Πέμπτη 18-11, στις 7.30 μ.μ. συζητάμε, ενημερωνόμαστε και αποφασίζουμε συλλογικά για:

  • συλλογική σύμβαση εργασίας 2010 και διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2011
  • συμμετοχή του Συλλόγου στη γενική απεργία την Τετάρτη 15-12
  • διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων ενάντια στις ατομικές συμβάσεις

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.