Ενημερωτικό δελτίο ΣΥΒΧΨΑ * Οκτώβρης 2019 | Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση [Κυριακή 20/10, 11πμ]

Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε από εδώ: https://bookworker.files.wordpress.com/2019/10/4sel_syvxpsa_10_2019_ok.pdf


Στο 4σέλιδο αυτό βρίσκουμε:

> Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας [Κυριακή 20/10, 11πμ] | Να αποφασίσουμε την κήρυξη Κλαδικής Απεργίας για την 19η Μάρτη 2020

> Για τον αγώνα για την κλαδική Σ.Σ.Ε

> Για τη μάχη ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

> Για την ιδρυση επιχειρησιακού σωματείου στα Public

> Για τη νέα διακλαδική απεργία οργανωμένη από τα κάτω και για τον οριζόντιο συντονισμό των σωματείων

> Αίτηση εγγραφής κ.α.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537  & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com


Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Συνεχίζοντας το διαχρονικό και επίμονο αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Χωρίς προφανώς να παραγνωρίζουμε την έως τώρα σφοδρή επίθεση των εργοδοτών και των εκάστοτε κυβερνώντων, την οποία έχουμε βιώσει για τα καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε βέβαια και τις σημαντικές μάχες που έχουμε δώσει (όπως άλλωστε και τις όποιες αδυναμίες μας), αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά είναι αυτά που θα κριθούν πολύ άμεσα και μέσα στους ερχόμενους μήνες. Η πάγια επιδίωξη των εργοδοτών να υποτιμήσουν με κάθε τρόπο την εργασία μας, δηλαδή να μας καθιστούν ένα ολοένα και πιο φθηνό και εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό, είναι δεδομένη. Εξίσου δεδομένη είναι και η διαχρονική στήριξη των εργοδοτών από την κάθε κυβέρνηση (μάλιστα από την τωρινή κυβέρνηση κάτι τέτοιο δηλώνεται με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο). Άλλωστε, όλα τα παραπάνω αποτελούν κύρια στοιχεία της φύσης του ίδιου του
καπιταλιστικού συστήματος.

Ωστόσο, για εμάς είναι εξίσου δεδομένο ότι η όποια τύχη μας μέσα σε ένα τέτοιο δυσχερές πλαίσιο κρίνεται τελικά και από τις αντιστάσεις που εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες προβάλλουμε. Και που είναι στο χέρι μας να τις κάνουμε ολοένα και πιο ισχυρές.

Ένα από τα βασικά πεδία όπου μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας. Όπου συμμετέχουμε όλοι και όλες ισότιμα μέσα σε ένα συναδελφικό κλίμα. Όπου μέσα από την αλληλοενημέρωση για το τι βιώνουμε στους χώρους δουλειάς και μέσα από την κατάθεση (και αντιπαράθεση) απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το πως να χτίσουμε συλλογικές αντιστάσεις, συνδιαμορφώνουμε το πλαίσιο δράσης του Συλλόγου. Μάλιστα, τη ζωντάνια και τη δυναμική αυτής της συλλογικής διαδικασίας επιχειρούν να ακυρώσουν οι κυβερνώντες όταν παρεμβαίνουν στη λειτουργία των σωματείων προωθώντας μέτρα όπως ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (στο όνομα δήθεν της μεγαλύτερης συμμετοχής εργαζομένων στις αποφάσεις).

Μάλιστα, στην προσεχή Γενική Συνέλευση ( Κυρ. 20/10/19) καλούμαστε να καταπιαστούμε -ανάμεσα σε άλλα- με το ζήτημα της οργάνωσης της επόμενης κλαδικής απεργίας μας με κύρια αιχμή και πάλι τη μάχη για την κλαδική ΣΣΕ. Πρόκειται για μια απεργία που θα γίνει ξανά μέσα από μια διαδικασία οριζόντιου συντονισμού σωματείων. Για μια απεργία την πλήρη ευθύνη της οποίας θα την έχουμε εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες. Για μια απεργία που θα είναι ξεκάθαρα «η δική μας απεργία», όπως και του συνόλου του κόσμου της εργασίας που θα παλέψει γι’ αυτήν. Για μια απεργία τη δυναμική της οποίας θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να τη λάβουν σοβαρά υπόψη οι εργοδότες.


> Για τον αγώνα για την κλαδική Σ.Σ.Ε

Κατά το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογός μας έδωσε για μια ακόμα φορά τη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο του βιβλίου. Τη μάχη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνες με τις ανάγκες μας.

Η κλαδική ΣΣΕ Βιβλίου με τους ολοένα και πιο βελτιωμένους όρους της (βλ. https://bookworker.wordpress.com/tag/sse-vivliou ) υπήρξε μια σημαντική εργατική κατάκτηση (από το 2004 που πρωτοϋπογράφτηκε μέχρι και την κατάργηση των ΣΣΕ από τους μνημονιακούς νόμους). Κι αν βέβαια οι όροι της αντιστοιχούσαν σε ένα μικρό μόνο μέρος των διεκδικήσεων και των πραγματικών αναγκών μας, η κλαδική ΣΣΕ υπήρξε ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας, για να αγωνιζόμαστε συλλογικά και να βάζουμε ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας.

Βασικός σταθμός του αγώνα στη φάση αυτή υπήρξε η επιτυχημένη απεργία στη 1/11/18, που μάλιστα απέκτησε διακλαδικό χαρακτήρα, καθώς έγινε από κοινού με άλλα 7 σωματεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη.

Βέβαια, οι εργοδότες επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα τελικά δεν προσήλθαν ποτέ στις διαπραγματεύσεις για κλαδική ΣΣΕ, στις οποίες με τον κάθε επίσημο τρόπο τους καλέσαμε.

Ως Σύλλογος έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μια δυναμική συνέχεια στον -ούτως ή άλλως- διαχρονικό αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ. Έναν αγώνα στον οποίο είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων μας.


> Για τη μάχη ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση, σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται περνά ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς μας, αλλά και από τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε. Το νομοσχέδιο αυτό -ανάμεσα σε πολλά άλλα δυσχερή μέτρα- προβλέπει μια σειρά διατάξεων για την περαιτέρω υποβάθμιση των ΣΣΕ (βλ. εξαίρεση από την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ για επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα…», «τοπικές συμβάσεις» που θα υπερισχύουν των κλαδικών ΣΣΕ και θα έχουν δυσμενέστερους όρους κ.ά.). Επίσης, προβλέπει ηλεκτρονικό «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», που ανοίγει τον δρόμο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τον περαιτέρω έλεγχο των σωματείων από το κράτος, καθώς και ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας των σωματείων.

Δίνοντας τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό, όπως άλλωστε και κόντρα στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε, έχουμε συμμετάσχει ήδη σε 2 απεργίες, στις 24/9 (κόντρα και στο σαμποτάρισμά της από τη ΓΣΕΕ) και στις 2/10, καθώς και σε δυο αντίστοιχες απεργιακές διαδηλώσεις από κοινού και με άλλα σωματεία, ενώ πραγματοποιήσαμε και μια σειρά εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς.

[Περισσότερα: Στις σχετικές ανακοινώσεις του Συλλόγου μας που βρίσκονται στο blog – / ]


> Για την ιδρυση επιχειρησιακού σωματείου στα Public

Τον περασμένο Μάη, έπειτα από μια μακροχρόνια και επίμονη προσπάθεια συναδέλφων-συναδελφισσών, ιδρύεται το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World AE – Καταστήματα Public.

Αποσπάσματα από την 1η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στα Public:

Έγινε πραγματικότητα: Στα Public έχουμε το δικό μας Σωματείο. […] Ένα Σωματείο, το οποίο θα μπορεί να αγωνιστεί γύρω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων όλων των εργαζομένων στα Public. Σ […] υπογραφή Πανελλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας […] αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες […] τέλος στον διαρκή φόβο της απόλυσης, της μη ανανέωσης της ατομικής σύμβασης, της διαρκούς αίσθησης ότι είμαστε αναλώσιμοι/ες […] σταθερή και μόνιμη εργασία […] αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας […] ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. […]

Από την ανακοίνωση μετά από τις πρώτες εκλογές:

Το πρώτο βήμα έγινε! […] Η ενεργή συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων στις διαδικασίες συγκρότησης του σωματείου αλλά και η δυναμική προσέλευση νέων συναδέλφων στο σωματείο, μόλις ένα μήνα μετά την επίσημη ίδρυση του, δείχνει μια ανοδική πορεία στην οργάνωση των συναδέλφων αλλά και την αυξανόμενη αγανάκτηση με τις συνθήκες εργασίας στα Public. Το επόμενο διάστημα ως σωματείο θα ξεκινήσουμε την διαδικασία πάλης για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους-ες στα Public. […]

# Ανυπομονούμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
(από μια ακόμα πρόσφατη ανακοίνωση)

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Συλλόγου μας (ΣΥΒΧΨΑ):

[…] Αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα όλων των μαχών που έχουμε δώσει εδώ και αρκετά πλέον χρόνια ως Σύλλογος μαζί με συναδέλφους και συναδέλφισσες που εργάζονται στα Public και τη Συνέλευση Εργαζομένων Public, την οποία είχαν συστήσει. […] Μάχες από τις οποίες προέκυψαν μικρές ή μεγαλύτερες νίκες. Μάχες, μέσα από τις οποίες εμπεδώθηκε ότι με τη συγκρότηση ενός επιχειρησιακού σωματείου μπορούμε να συλλογικοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε τους αγώνες μας. […]

Διαβάστε τις ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων στα public εδώ: bookworker.wordpress.com/tag/swmateio_public


> Για τη νέα διακλαδική απεργία οργανωμένη από τα κάτω και για τον οριζόντιο συντονισμό των σωματείων

Βαδίζοντας από κοινού στο δρόμο της απεργιακής 1ης Νοέμβρη 2018…

Αποσπάσματα από κοινή ανακοίνωση σωματείων:

[…] Μέσα από τις συσκέψεις των σωματείων μας κατά την προηγούμενη περίοδο (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2019) είχε προκριθεί η επιλογή να προσανατολιστούμε σε μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία […] την Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 .

[…] Για να βάλουμε μπροστά και πάλι με ένα δυναμικό τρόπο τις διεκδικήσεις μας. Τόσο τις διεκδικήσεις μας σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας, όσο και τις συνολικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Για να καταδείξουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση πως ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω και να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τους αγώνες του.

Για να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση όλων μας απέναντι στους εργοδότες μας και τους κυβερνώντες (όποιοι και να είναι αυτοί κάθε περίοδο), απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό.

Βαδίζοντας προς την απεργία αυτή, ως σωματεία επιλέγουμε να προχωρήσουμε και σε μια σειρά νέων ανοιχτών συσκέψεων για το συνεχή συντονισμό μας, για την οργάνωση κοινών δράσεων, όπως εργατικές διαδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή και τα αντεργατικά μέτρα και τις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοτών καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις. […]

Η κοινή ανακοίνωση συνυπογράφεται στη φάση αυτή (πέρα από το Σύλλογό μας) και από το Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, το Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο., το Σωματείο Εργαζόμενων στα Public, το Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος & το Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής. Ενώ και μια σειρά άλλων σωματείων έχουν συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις ή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην όλη κίνηση με ορίζοντα τη διακλαδική απεργία.


> Τσεκάρουμε στο bookworker.wordpress.com/ti-isxyei
για: ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ || ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ || ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ & ΥΠΕΡΩΡΙΑ || ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ || ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από υψηλές δαπάνες για τους αγώνες που δίνουμε τόσο σε συνδικαλιστικό-κινηματικό επίπεδο, όσο και στο δικαστικό πεδίο, για την ενοικίαση-λειτουργία των γραφείων μας κ.ά., βρίσκεται συνεχώς σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να μην ξεχνάμε να καταβάλουμε έγκαιρα την ετήσια συνδρομή μας (15€).

Παράλληλα, στηρίζουμε και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου μας.

Ενημερώνουμε το Σύλλογο για κάθε κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας τηλεφωνώντας στα 2103820537 & 6980182255 ή στέλνοντας email στο sylyp_vivliou@yahoo.gr ή και από κοντά κάθε Πέμπτη 7.30μμ-9.30μμ, στα γραφεία μας (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Στέλνουμε και το email μας, καθώς και των συναδέλφων μας που το επιθυμούν, στο sylyp_vivliou@yahoo.gr , για να λαμβάνουμε ενημερώσεις από το Σύλλογο.

Επισκεπτόμαστε το blog μας bookworker.wordpress.com για ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και νέα από τους χώρους δουλειάς και τους αγώνες μας.

Εβδομαδιαία -ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες- συνέλευση δράσης κάθε Πέμπτη στις 8.30μμ, στα γραφεία μας (Λόντου 6, Εξάρχεια), τα οποία είναι ανοιχτά από τις 7.30μμ.

Κανένας συνάδελφος – καμιά συναδέλφισσα έξω από το Σύλλογο!!!

>>> Αίτηση εγγραφής

Γιγαντοαφίσα-παζλ με ένα από τα βασικά συνθήματα της απεργίας της 1ης Νοέμβρη 2018

Το εργατικό μπλοκ που συγκροτήσαμε από κοινού με άλλα σωματεία στη αντικατασταλτική διαδήλωση της 14ης Σεπτέμβρη 2019

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.