ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 13:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ COPYCAT ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 20. ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ. ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ στις Ψηφιακές Εκτυπώσεις COPY-CAT


Άλλη μια εργοδοτική αυθαιρεσία συναντάμε μπροστά μας, άλλο ένα εργασιακό κάτεργο λειτουργεί και υποβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας συναδέλφων/ισσων μας.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου ο συνάδελφός μας που εργαζόταν στο κατάστημα Copy Cat στην Στουρνάρη 20, καλείται στο γραφείο τους ενός εκ των δύο εργοδοτών το οποίο βρίσκεται στην Tοσίτσα 5 όπου είναι το γραφιστικό τμήμα της επιχείρησης, ανακοινώνοντάς του πως εάν επαναληφθεί το περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη ημέρα θα απολυθεί. Ζητώντας επεξήγηση για το τι ήταν αυτό που συνέβη την προηγούμενη ημέρα ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί συζήτηση πάνω στο ζήτημα ο εργοδότης αρνήθηκε να εξηγήσει οτιδήποτε επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως «ξέρεις εσύ» και «δε σου εξηγώ τίποτα». Στην απόκριση του συναδέλφου ότι δικαιούται να ξέρει ποια είναι η παρατήρηση αφενός για να μπορέσει να εκφέρει άποψη, αφετέρου για να μπορέσει να την καταγράψει ως παρατήρηση, απολύθηκε! Αυτό που συνέβη την προηγούμενη ημέρα ήταν ένα άτοπο σχόλιο προς τον εργαζόμενο από το συγκεκριμένο εργοδότη, σχόλιο για κάτι που δεν είχε καν συμβεί αλλά δεν θα άρεσε στον εργοδότη αν γινόταν το οποίο ήταν να κοπούν κάποια χαρτιά την ώρα μιας μετακόμισης ενός καινούριου μηχανήματος στο κατάστημα. Μόλις ο συνάδελφος ξεκαθάρισε πως δεν είχε τέτοια πρόθεση και αμέσως μετά την επισήμανσή του πως δεν θα το έκανε, του έγινε νύξη δήθεν για το ύφος του, λέγοντάς του επίσης «καλά, θα τα πούμε εμείς».

Επικαλέστηκε λοιπόν το ύφος του εργαζομένου για να δικαιολογήσει την απόλυσή του, αγνοώντας φυσικά ότι ο ίδιος μιλάει απότομα σε υπαλλήλους με ύφος εριστικό δημιουργώντας κλίμα επιβολής και φόβου. Μάλλον θεωρεί πως λόγω της ιδιότητάς του ως εργοδότης, τα εργαζόμενα άτομα πρέπει να είναι πειθήνια και συγκαταβατικά, πράγμα που έγινε ορατό με την εκδικητική και παραδειγματική απόλυση του συγκεκριμένου εργαζομένου ο οποίος τόλμησε να ανταπαντήσει. Είναι ξεκάθαρο πως εντός Copy Cat δεν έχεις δικαίωμα να απαντάς, να διαφωνείς αλλά μόνο να δέχεσαι την κριτική των αφεντικών ως σωστή, ό,τι κι αν αφορά αυτή.

Για εμάς δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται πως κανένας εργαζόμενος δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων απασχολούνται για κάποιους μήνες και μετά παραιτούνται ή -όπως συνέβη και στον συνάδελφο- απολύονται. Και πως θα μπορούσε να κάτσει κάποιος παραπάνω, αφού οι εργαζόμενοι του καταστήματος στην Στουρνάρη μοιράζονται μόνο μια καρέκλα η οποία είναι σχεδόν διαλυμένη, στην οποία όταν κάποιος κάθεται συνήθως του γίνεται παρατήρηση ή την αποσύρουν από τον πάγκο εξυπηρέτησης. Ακόμα και μέσα σε όλη αυτήν την εξαντλητική συνθήκη, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συνάδελφος συνεργαζόταν αρμονικά με τους υπόλοιπους αλλά και με τον δεύτερο εργοδότη σε 6ήμερη βάση. Το πρόβλημα υπήρχε μόνο με το συγκεκριμένο εργοδότη και τις ελάχιστες φορές που έτυχε να εργαστεί στο κατάστημα στην Στουρνάρη, αφού συνήθως ο συγκεκριμένος εργοδότης αναλάμβανε το κατάστημα στην Τοσίτσα.

Σε μία συγκυρία όπου μέσα από επιθετικά εργασιακά νομοσχέδια οι εργασιακές συνθήκες και οι οικονομικές αποδοχές των εργαζομένων γίνονται όλο και πιο καταστροφικές για την κοινωνική βάση συνολικότερα, τα αφεντικά δεν αρκούνται σε αυτό και θέλουν να μας ξεζουμίσουν παραπάνω.

Εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας αλλά και απέναντι στη συνολικότερη αναδιάρθρωση όπου η ζωές μας εντός ή εκτός εργασιακών χώρων γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Είμαστε εργάτριες/εργάτες και διεκδικούμε πέρα από τα αυτονόητα δικαιώματα (πλήρη ένσημα, υπερωρίες, επιδόματα, άδειες) και μια τυπική και επαγγελματική σχέση με την εργοδοσία, χωρίς χαρακτηρισμούς, υποτιμητικά σχόλια και επιβλητικές συμπεριφορές. Δεν είμαστε φίλοι, δεν έχουμε οικειότητα. Είμαστε εργαζόμενοι/ες και είμαστε αναγκασμένοι/ες να δουλεύουμε σε ένα κλίμα εντατικοποίησης που δεν διαλέξαμε εμείς, ώστε να μπορούμε να επιβιώνουμε. Χωρίς την εργατική μας δύναμη τα αφεντικά θα ήταν άπραγα, οπότε μόνο με την αλληλοϋποστήριξη όλων των εργαζόμενων μπορούμε να δημιουργούμε ενδυναμωτικά πεδία χειραφέτησης και αλληλεγγύης.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα/ο που έχει έρθει αντιμέτωπη με περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας ό,τι και αν αυτά αφορούν (επιθετικές συμπεριφορές, αδήλωτη/υποδηλωμένη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, μη αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων όπως ρεπό, άδειες κ.ά.) να έρθει στον Σύλλογο. Καλούμε και κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να σταθεί δίπλα σε τέτοιους αγώνες και να στηρίξει κάθε απολυμένη και απολυμένο. Οι δουλειές μας είναι δικαίωμα, όχι ευγενική παραχώρηση του κάθε αφεντικού.

Να συμμετέχουμε όλες και όλοι στους αγώνες μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας διεκδικώντας: αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να μπει φραγμός στην ακρίβεια.
 

Ο συνάδελφος έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας όπου και διεκδικεί τα δεδουλευμένα που δικαιούται και να ανακληθεί η παράτυπη απόλυση και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

Καλούμε:

19/3, 10:30 Επιθεώρση εργασίας, Πατησίων 37

………………………………………………………………………………………………………………………..
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
sylyp_vivliou@yahoo.gr 6980182255

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.