ανακοίνωση-κάλεσμα του Συλλόγου για τη Γενική Απεργία της 23ης Φλεβάρη

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ

Την ίδια ώρα που στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει καταλαγιάσει η λαϊκή οργή που σαν χείμαρρος ύστερα από δεκαετίες καταπίεσης και εξαθλίωσης  οδήγησε δικτάτορες σε άτακτη φυγή, έρχεται η ΕΕ και το ΔΝΤ να ανακοινώσουν νέα μέτρα (!) που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην περαιτέρω εξαθλίωση του κόσμου της δουλειάς.

Μετά την καταστρατήγηση εργατικών κεκτημένων δεκαετιών, την προσπάθεια για πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη μετατροπή μας σε ελαστικούς εργαζόμενους (μισές μέρες δουλειάς – μισός μισθός – και τράβα ζήσε), η κυβέρνηση με τα ακροδεξιά δεκανίκια της και βασικό υποστηρικτή τις εργοδοτικές οργανώσεις μας κουνά το δάχτυλο και μας υποδεικνύει πως αυτά τα μέτρα ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ! Δεν φτάνει ούτε η μείωση των  φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ούτε οι φοροαπαλλαγές άνω των 8 δις για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ (βλ. επιχειρήσεις), ούτε η αποδοχή μεγαλύτερου ποσοστού απολύσεων, ούτε η εκ περιτροπής εργασία και η δραματική μείωση του εργατικού κόστους για τους εργοδότες.

To Υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, δηλώνει προκλητικά πως δεν θα υπογράψει τις κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πάνω από το όριο της ΓΣΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη κατάργησή τους και διαμορφώνοντας συνθήκες ζούγκλας στην αγορά.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Στο χώρο του βιβλίου οι εργοδότες έχουν ήδη στήσει το παιχνίδι των τζίρων τους στις πλάτες των εργαζομένων. Τα κρούσματα ολοένα και πληθαίνουν. Ο Παπασωτηρίου, οι εκδόσεις Κέρκυρα, οι εκδόσεις Άγκυρα, οι εκδόσεις Κέδρος προσπάθησαν με όπλο την ψυχολογική πίεση που άσκησαν στον κάθε εργαζόμενο χωριστά να πάρουν τη συγκατάθεσή του για έωλες συμβάσεις με μειωμένο ωράριο και μείωση μισθού. Τους ζητήθηκε μάλιστα να υπογράψουν σχεδόν εν μία νυκτί –πράγμα όχι μόνο παράνομο, αφού δεν ενημέρωσαν, όπως είναι υποχρεωμένοι, το κλαδικό σωματείο, αλλά και προκλητικό–, προκειμένου να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να το συζητήσουν και να αποφασίσουν συλλογικά, αλλά και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά ισχύει και να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

Τις ίδιες αντιστάσεις που μια ολόκληρη κοινωνία πρέπει πια να οργανώσει απέναντι στο «όλοι μαζί τα φάγαμε» και στα παπαγαλάκια της κυβέρνησης που μας μιλούν από τα δελτία των 8.

Στις εκδόσεις Κέρκυρα συνάδελφοι ήρθαν στο σύλλογο, ενημερώθηκαν και τα σχέδια του παχυλόμισθου οικονομικού συμβούλου κ. Δρυ (πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, από τους πρωτεργάτες της υπόθεσης Βατοπεδίου) έμειναν ανεκπλήρωτα. Στον Παπασωτηρίου οι εργαζόμενοι από τα γραφεία και τις αποθήκες που δεν αποδέχτηκαν τις μετέωρες συμβάσεις που τους πρότειναν δέχονται ήδη την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία προσπαθεί να τους επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία «τιμωρώντας» τους για τη στάση που κράτησαν. Σε μια περίοδο μάλιστα που η επιχείρηση έχει μειώσει ήδη δραματικά το εργατικό κόστος (μειώσεις προσωπικού στο σύνολο της επιχείρησης και μισθών σε τμήμα των εργαζομένων).

Η ιστορία αυτή όμως δεν σταματά εδώ. Το θέμα των ατομικών συμβάσεων κατά κανόνα παρουσιάζεται ως μονόδρομος, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες προσπαθούν να το επιβάλλουν μονομερώς.

 ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Ωστόσο, το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε διαβούλεσης. Κατακτιέται με αγώνες, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή. Το παράδειγμα των εργαζομένων στον Αγγελιοφόρο της Θεσσαλονίκης –που κατάφεραν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας και 48ωρη απεργία) να υποχρεώσουν τον εργοδότη τους να πάρει πίσω τα σχέδιά του για επιβολή εκ περιτροπής εργασία– δείχνει το δρόμο. Δείχνει πως όλοι μαζί μπορούμε να αντιπαλέψουμε τον αντεργατικό οδοστρωτήρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Γι΄ αυτό και θα είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε αντεργατική κίνηση των εργοδοτών.

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Η επίθεση στους εργαζόμενους είναι συνολική, σε όλα τα μέτωπα, για όλα!Έτσι πρέπει να αντεπιτεθούμε και όλοι οι εργαζόμενοι: συνολικά, ενάντια σε όλα τα μέτρα, όλοι μαζί. Η απεργία της 23 Φεβρουαρίου είναι ένας σημαντικός σταθμός στην αντεπίθεσή μας. Μια μέρα πανεργατικής απάντησης. Μια μέρα που θα δείξουμε ξανά ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την οικονομία, την κερδοφορία τους, τις επιχειρήσεις τους. Μια μέρα που θα δείξουμε ξανά ότι είμαστε εδώ, χιλιάδες, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική τους. Μια μέρα που πρέπει να είναι αρχή ενός νέου γύρου αγώνων για να καταργηθούν οι νόμοι και τα μέτρα που μας επέβαλαν τους τελευταίους μήνες και χρόνια, για να ανατρέψουμε την πολιτική που έχει στόχο εμάς και τις ζωές μας. Για νέους πανεργατικούς, διακλαδικούς, συντονισμένους αγώνες που αποκρούουν την επίθεση, απαιτούν τα δικαιώματα και όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Με απεργιακό κίνημα διάρκειας και ταξικής αλληλεγγύης. Με αγώνες και στο δικό μας κλάδο, συντονισμένο με το μαχόμενο εργατικό κίνημα, ενάντια σε όλα όσα κάνουν οι εργοδότες του Βιβλίου. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Και στις 23 Φεβρουαρίου παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου και των επιτελείων του.

  • Με αγώνες διαρκείας να νικήσουμε τη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοτών.
  • Για να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα, το «μηχανισμό στήριξης» και το Μνημόνιο.
  • Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το χρέος και την κρίση. Διαγραφή του χρέους – παύση πληρωμών, ανυπακοή και ρήξη με τις συμφωνίες της ΕΕ, την ΕΚΤ και την ΟΝΕ.
  • Για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία  ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά.
  • Για νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.
  • Για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
  • Για δημόσιες συγκοινωνίες, δωρεάν παιδεία και υγεία.
  • Για τα δικαιώματα των ανέργων: επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία ίσο με το βασικό μισθό, χωρίς προϋποθέσεις. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ίσα δικαιώματα για Έλληνες και ξένους εργάτες. Άμεση δικαίωση των 300 απεργών  πείνας μεταναστών.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΙΣ 10.30

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.