Πέμπτη 12/1, 9πμ, Δικ. Ευελπίδων :: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους εργαζόμενους της Γενικής Ταχυδρομικής και στο ΣΒΕΟΔ [+ψήφισμα ΣΥΒΧΨΑ]

diki120117gtΩς Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στηρίζουμε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 12/1 στις 9πμ στα Δικαστήρια Ευελπίδων (κτ.5).

Ενάντια στις μηνύσεις της Γενικής Ταχυδρομικής προς στους 8 διωκόμενους εργαζόμενους της και το ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), οι οποίοι και θα δικαστούν ως αντίποινα για το νικηφόρο αγώνα εργαζομένων-αλληλέγγυων για την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψή των εργαζόμενων της Γενικης Ταχυδρομικής Αιγάλεω.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΣΥΒΧΨΑ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους για τον αγώνα στη Γενική Ταχυδρομική:

Το 2012 και ενώ μαινόταν η συνολική και οξυμένη επίθεση Τροϊκανών,  κυβερνώντων και εργοδοτών ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπεια  των ασθενέστερων κομματιών της κοινωνίας, σε πολλούς εργασιακούς χώρους διεξάγονται αγώνες από εργαζόμενους που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τους υλικούς όρους ύπαρξής τους. Έναν τέτοιο σημαντικό αγώνα έδωσαν οι εργαζόμενοι της Γενικής Ταχυδρομικής στο Αιγάλεω το 2012 και δικαιώθηκαν. Έναν αγώνα που απέκτησε χαρακτηριστικά από τα κάτω, ενάντια στη διαμεσολάβηση, με αποφάσεις συνελεύσεων. Που δεν εγκλωβίστηκε στο κλίμα της  «εργασιακής ειρήνης» και δεν συμπαρατάχθηκε με την πλευρά των «κοινωνικών εταίρων» όπως απαιτούσε το κλίμα του επερχόμενου κυβερνητισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Γενική Ταχυδρομική Αιγάλεω οι απλήρωτοι εργαζόμενοι διεκδίκησαν να αναγνωρίσει ο εργοδότης τη συνέχιση της εργασίας τους στη νέα σύμβαση, αρνήθηκαν την οικειοθελή αποχώρηση χωρίς αποζημίωση και τη μη μεταφορά των  δικαιωμάτων τους. Ξεκινούν τον αγώνα στις 7/12/2012, πραγματοποιούν στάση εργασίας και ευρισκόμενοι έξω από τον εργασιακό χώρο απαιτούν να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Εκεί βρίσκονται το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορών Εταιρειών Αττικής) που έχει προκηρύξει τη στάση εργασίας, το επιχειρησιακό σωματείο ΣΕΓΕΤΑ (Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής), η ΑΠΕΤΤ (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά – Ταχυδρόμηση), αλληλέγγυοι συνάδελφοι, άνεργοι, συνελεύσεις γειτονιάς, εργατικές και άλλες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η εταιρεία όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, αλλά προβαίνει και σε lock out της επιχείρησης, επιστρατεύει τα φορτηγά, μεταφέρει τις αποστολές σε άλλο κατάστημα και καλεί την αστυνομία. Παρότι το κλαδικό σωματείο υπαναχωρεί, θεωρώντας ότι ο αγώνας είναι χαμένος (δηλώντας μέσω του προέδρου μάλιστα  στο αστυνομικό τμήμα ότι θα «σταματήσουν κάθε  παρεμπόδιση στην ομαλή λειτουργία του ανωτέρου καταστήματος..»), οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι ο αγώνας τους είναι χαμένος. Μαζί με την επιτροπή αλληλεγγύης, το σωματείο της ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) και την ΑΠΕΤΤ, δίνουν συνέχεια, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις με επιμονή και οριζόντιες διαδικασίες, προσφεύγοντας ταυτόχρονα στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα όλων αυτών ο αγώνας να καταστεί νικηφόρος. Μεταξύ των δράσεων είναι η παρέμβαση στα HUB (εταιρικός κόμβος των δρομολογίων) της Γενικής Ταχυδρομικής, σε μέρα πανεργατικής απεργίας, από τις 03:00 τα ξημερώματα έως τις 11:00 το πρωί, όπου έχει φυσική παρουσία και δηλώνει την αλληλεγγύη του και το σωματείο μας. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται το επόμενο διάστημα και η εταιρία για να κάμψει το ηθικό καλεί την αστυνομία και προβαίνει σε μηνύσεις «κατά μελών της επιτροπής εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική Αιγάλεω, των μελών της επιτροπής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γενικής Ταχυδρομικής Αιγάλεω, των μελών της ΣΒΕΟΔ…».

Στις 15/11/2013 δικάζεται η αγωγή των εργαζομένων και στις 30/6/2014 δημοσιεύεται η απόφαση.  Δικαστικά οι 8 εργαζόμενοι, δικαιώνονται, επιστρέφουν στην εργασία τους,  ενώ η απόφαση και το περιεχόμενό της απόφασης έχει αξία στο σύνολό της αφού περιγράφει με σαφήνεια τι σημαίνει εξαρτημένη εργασία, αναγνωρίζεται η συνέχεια της υπηρεσίας των εργαζομένων όταν τα καταστήματα αλλάζουν πράκτορα (δηλαδή τον εντεταλμένο της εταιρείας που μόνη του δικαιοδοσία είναι να προσλαμβάνει και να απολύει, προκειμένου να φαίνεται πως πρόκειται για ανεξάρτητη επιχείρηση και όχι για κατάστημα της μαμάς εταιρείας).

Μετά και την κοινοποίηση της απόφασης, η εργοδοσία στρέφεται εκδικητικά ενάντια στους 8 εργαζόμενους και ενάντια σε 3 μέλη της προσωρινής διοίκησης του σωματείου της ΣΒΕΟΔ. Είναι φανερό ότι με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εργαζόμενους, στα σωματεία, στους αλληλέγγυους αλλά και σε όποιον εργαζόμενο στο μέλλον απαιτεί και διεκδικεί να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα. Είναι φανερή η προσπάθεια από την πλευρά των εργοδοτών ποινικοποίησης των ταξικών αγώνων αλλά και κάθε προσπάθεια σύνδεσής τους με άλλα κομμάτια αλληλέγγυων.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής εκφράζουμε την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συναδέλφους μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.