Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους και όλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς [ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ]

Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους και όλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονταν -και συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να στοιβάζονται- στις ουρές για την απόκτηση των νέων καρτών και ηλεκτρονικών εισιτηρίων, δηλαδή για να πληρώσουν αδρά και πανάκριβα την ανάγκη τους για μετακίνηση. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της έντασης της επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Όπως και συνολικά το νέο μέτρο για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Οι πανάκριβες τιμές των εισιτηρίων κάνουν έτσι κι αλλιώς δύσκολα προσβάσιμο σε μεγάλο μέρος εργαζομένων, νέων κ.ά. το δικαίωμα στη μετακίνηση. Τώρα με το νέο μέτρο και το κλείσιμο των μπαρών, ακόμα και αν πράγματι παραμείνει ελεύθερη η πρόσβαση για τους άνεργους, πετιούνται και κυριολεκτικά έξω από τις συγκοινωνίες όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο, οι κάθε είδους αποκλεισμένοι της κοινωνίας. Εν τω μεταξύ, μέσα από την καταγραφή του ΑΜΚΑ και των διαδρομών μας, εισάγεται στη ζωή μας ένα ακόμα ολοκληρωτικό σύστημα ελέγχου και επιτήρησης.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια για την τηλεματική και τα πανάκριβα μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου. Τα συνδικάτα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες κάνουν λόγο για 125 εκ. ευρώ μόνο τους τελευταίους μήνες για τις μπάρες, τα μηχανήματα ελέγχου ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τηλεματική. Λεφτά που έφταναν για 600 νέα λεωφορεία και 2.000 οδηγούς, ώστε οι συγκοινωνίες να είναι ποιοτικές, τακτικές και να εξυπηρετούν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου. Θα έφταναν να «πληρωθούν» όλα τα εισιτήρια των εργαζομένων ώστε να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Όμως, τα εκατομμύρια αυτά πήγαν στις μεγάλες εταιρείες και στους εργολάβους. Και αφού δίνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια στις ιδιωτικές εταιρείες, έρχονται μετά και κάνουν πανάκριβα τα εισιτήρια, ενώ σε επόμενη φάση θα ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες μεταφορές, δωρίζοντάς τις ουσιαστικά σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό το κέρδος. Αυτό θα σημάνει και νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Ως εργατικό σωματείο θεωρούμε ότι οι μετακινήσεις των εργαζομένων πρέπει να είναι ελεύθερες. Η κάλυψη του κόστους για να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να γυρίζουμε σπίτι μας είναι υποχρέωση των εργοδοτών και όχι δικό μας. Όπως υποχρέωση των εργοδοτών είναι και η ασφάλισή μας και γι’ αυτό ζητάμε να καταργηθούν οι εργατικές εισφορές και να πληρώνουν οι εργοδότες υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-συντάξεις, έτσι απαιτούμε και από κράτος και εργοδότες να πληρώνουν για την μετακίνησή μας. Κι αυτά τα απαιτούμε άσχετα από το αν η «οικονομία» τους μπορεί ή όχι -είτε κατά δήλωσή τους, είτε ακόμα και με πραγματικούς όρους- να σηκώσει αυτό το κόστος.

Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη. Δεν είναι εμπόρευμα και δεν αποδεχόμαστε η χρήση τους να γίνεται με όρους ανταποδοτικότητας. Γι’ αυτό πρέπει να είναι δημόσιες. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ανοιχτές και ελεύθερες σε όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους μετανάστες, τους νέους. Να μην αποκλείεται κανείς μας από τη δυνατότητα κάλυψης της ανάγκης για μετακίνηση.

Καλούμε τα Σωματεία των συναδέλφων μας στον κλάδο των συγκοινωνιών, που αυτή την περίοδο δίνουν τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, να έχουν σταθερά στο πλαίσιο της πάλης τους και όλα αυτά τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τον αποκλεισμό συνανθρώπων μας από  τη χρήση των ΜΜΜ.

Όχι στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Κάτω οι μπάρες, οι αποκλεισμοί και τα συστήματα ελέγχου.

Δημόσιες δωρεάν ποιοτικές συγκοινωνίες για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες και τους νέους.

Κοινοί αγώνες εργαζομένων στα ΜΜΜ κι επιβατών.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια- Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.