Ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ για τη Γενική Απεργία της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη

>> από το μπλοκ του Συλλόγου στην απεργιακή διαδήλωση (14/12/17)


Να συμμετέχουμε όλοι και όλες
στη Γενική Απεργία την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
καθώς και στο σύνολο των μαχών που έχουμε μπροστά μας

Στα νέα μέτρα που είναι προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση, υπάρχουν, ανάμεσα στα πολλά άλλα αντιδραστικά, και 2 άμεσα ζητήματα που ξεχωρίζουν, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους:

Το πρώτο αφορά την άρση της υποχρεωτικής αποζημίωσης των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων. Η διάταξη που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς βάζει μια σειρά προϋποθέσεις και όρους, που κάνουν πολύ δύσκολη την υπόθεση ένας εργαζόμενος να αποζημιωθεί από την εργοδοσία για κάποιο ατύχημα στην εργασία του. Ο σκοπός εύκολα κατανοητός: απαλλάσσουν τα αφεντικά από μία ακόμα υποχρέωση, αφαιρούν από τους εργαζόμενους ένα ακόμα δικαίωμα! Γιατί; Μα για κέρδη, για να μην πληρώνουν οι εργοδότες, όπως και όλα τα μνημονιακά μέτρα που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το αντεργατικό ρεσιτάλ των κυβερνητικών μέτρων όμως δεν έχει τελειωμό. Με τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποσύρθηκε ταχύτατα με σκοπό να ξαναέρθει ως νομοσχέδιο άμεσα, περιστέλλουν το δικαίωμα των εργατικών σωματείων να κηρύσσουν απεργίες! Το βασικό δικαίωμα και σημαντικό όπλο των εργαζόμενων για να αντισταθούν, το δικαίωμα να αγωνίζονται στο χώρο δουλειάς τους, μπαίνει στο γύψο. Το μέτρο αφορά τα Πρωτοβάθμια Σωματεία (και όχι τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις), πράγμα που δείχνει ότι εργοδότες-ΕΕ-κυβερνήσεις θέλουν πρώτα απ’ όλα να καταστείλουν την κίνηση των εργαζόμενων στη βάση, να αφοπλίσουν τα σωματεία των επιχειρήσεων και των κλάδων. Θέλουν να υπονομεύσουν την δυνατότητα να γίνονται αγώνες σε χώρους δουλειάς και κλάδους, να οργανώνονται εργατικές κινητοποιήσεις από τα κάτω. Το σχεδιαζόμενο αυτό μέτρο για παράδειγμα, για ένα κλαδικό σωματείο σαν το δικό μας, δυσχεραίνει σημαντικά τη δυνατότητα κήρυξης μιας κλαδικής απεργίας για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο ή κήρυξης απεργίας μια Κυριακή ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Όλα θα πρέπει να περνάνε από τις Ομοσπονδίες ή τη ΓΣΕΕ…

Γι’ αυτό δεν μας εκπλήσσει καθόλου η στάση του υποταγμένου και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, που ούτε καν αντέδρασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν κατατέθηκε η τροπολογία, ενώ και πάλι δεν οργανώνει κανέναν ουσιαστικό αγώνα, αλλά μένουν στη γνωστή 24ωρη απεργία που γίνεται κάθε μέσα Δεκέμβρη…

Η αντιπαράθεση με τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης και ιδιαίτερα με το θέμα της αποζημίωσης των εργατικών ατυχημάτων και το αίσχος της περιστολής του δικαιώματος της Απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και όλων των ταξικών αγωνιστικών σωματείων.

Συνεχίζουμε να οργανώνουμε τη συλλογική αντίστασή μας στα νέα αντεργατικά μέτρα. Με αγώνες να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, να κατακτήσουμε και ακόμα περισσότερα, να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, να υπερασπιστούμε τα εργατικά δικαιώματα και συμφέροντα, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας. Απέναντι σε όσους κατεργάζονται την αποδυνάμωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, απαντάμε με τη συσπείρωση στο Σύλλογό μας. Συμμετέχουμε μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και κλιμακώνουμε τη δράση μας με παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας.
Αυξήσεις στους μισθούς! Λιγότερη δουλειά!

Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τις αργίες και τις ζωές μας!

Όλοι και όλες στην Απεργιακή συγκέντρωση-πορεία
Πέμπτη 14/12, 11.00 πμ, Πολυτεχνείο (Πατησίων)

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους αγώνες μας
με επόμενο σταθμό την απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 17/12

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.