[Ανακοίνωση – Πληροφόρηση] Για συναδέλφους – συναδέλφισσες που εργάζονται με μηχανάκι… | …στο δρόμο προς τη διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις 19/3/20

>> Ένα από τα απεργιακά stencil του Συλλόγου μας  | Σημειώνουμε ότι το σύνθημα του παραπάνω stencil προέρχεται εν μέρει από την τελευταία απεργία του ΣΒΕΟΔ στις 11/4/19 (ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ… | …ΚΑΝΕΙΣ  «ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ») [βλ. www.sveod.gr  & ανακοίνωση του Συλλόγου μας για τη στήριξη εκείνης της απεργίας]


Νέα ανακοίνωση του Συλλόγου:

Ορισμένα πράγματα δικεκδικούνται με αγώνα και μόνο με αγώνα.

Η διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του βιβλίου αποτελεί και για όλους εμάς τους εργαζόμενους με μηχανακι στον κλάδο (βιβλιοπωλεία – εκδοτικούς οίκους – αποθήκες) βασικό αίτημα για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι)

Τρανό παράδειγμα ήταν ο νόμος 4611/2019 (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) ο οποίος ψηφίστηκε ένα μήνα μετά την μαζική απεργία στις 11/04/2019 που είχε κηρύξει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), που αποτύπωνε τα αυτονόητα που όλοι εμείς οι εργαζόμενοι με μηχανάκι διεκδικούμε και παλεύουμε να εφαρμοστούν.

Όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο για τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα την ημέρα, θέλεις τουλάχιστον τα βασικά που ΠΡΕΠΕΙ να σου παρέχει ο εργοδότης για την δική σου την ασφάλεια αλλά και για την εξασφάλιση ποιοτικής εργασίας, να σου τα παρέχει.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο στην καθημερινότητα ενός οποιουδήποτε εργαζόμενου.
Όταν αρχίζεις και στερείς σαν εργοδότης την ασφάλεια του εργαζόμενου, είτε είναι ασφάλεια σωματική με τον απαραίτητο εξοπλισμο, είτε είναι ασφάλιση, είτε είναι η σύμβασή του και ταυτόχρονα του παίρνεις ώρες απο την ζωή του ονομάζοντας τες υπερώριες τις οποίες δεν θα τις πλήρωθει ποτέ,
τότε είναι που ο ανθρώπινος παράγοντας έρχεται και αυξάνει τις πιθανότητες λάθους και οι πιθανότητες λάθους πάνω στην μοτοσυκλέτα μπόρει να αποβούν μοιραίες.

Για να μπορέσουμε σαν εργαζόμενοι να εξοπλιστούμε με τα απαραίτητα για την ασφάλειά μας μόνοι μας χρειάζονται σεβαστά ποσά κάποιων εκατοντάδων ευρώ πράγμα που είναι κυριολεκτικά αδύνατο για έναν εργαζόμενο σήμερα. Πόσω μάλλον όταν η εργοδοσία δεν του παρέχει μοτοσυκλέτα και εκείνος αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το δικό του μεταφορικό μέσο χωρίς η εργοδοσία να συμμετέχει οικονομικά στην συντήρηση και στα καύσιμα.

Εμείς οι κούριερ, άνθρωποι παντός καιρού, ρισκάρουμε τις ζωές μας καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες. Η εργοδοσία δυστυχώς δεν καταλαβαίνει ούτε απο χιόνια και ούτε από καύσωνες. Εμείς είμαστε αυτοί που ρισκάρουμε καθημερινά για να μπορούμε να έχουμε έναν οποιονδήποτε μισθό και υπό αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι τραυματίες και νεκροί θα υπάρχουν.

Ορισμένα πράγματα διεκδικούνται με αγώνα και μόνο με αγώνα.

Ας γίνει η απεργία στις 19/03/2020 τρανό παράδειγμα διεκδίκησης δικαιωμάτων όπως καταφέραμε στις 11/04/2019 .

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com


Καλούμε τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες που δουλεύουν με μηχανάκι να έρχονται σε επικοινωνία και με το Σύλλογο, ώστε να προχωράμε και από κοινού  στη σχετική διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλείας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Ι:

Στο σημείο αυτό ξαναθυμίζουμε κάποια στοιχειώδη πράγματα είχαν κερδηθεί και καταγραφεί στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για το χώρο του Βιβλίου. Όχι ως απλή αναφορά σε «περασμένα μεγαλεία», αλλά για να τονίσουμε την υπαρκτή δυνατότητά μας μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση να αποσπάμε νίκες και κατακτήσεις. Στην Κλαδική ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2008 καταφέραμε οι διανομείς-courier να κατοχυρωθούν ως ξεχωριστή ειδικότητα του κλάδου. Μέχρι τότε εντάσσονταν στη γενική κατηγορία «κλητήρες», ή δηλώνονταν ως υπάλληλοι γραφείου. Στην καινούρια -τότε- ειδικότητα κατοχυρώθηκαν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου με βάση την προϋπηρεσία τους. Επίσης, οι εταιρίες που απασχολούσαν εργαζόμενους με δίκυκλα σε εξωτερικές εργασίες υποχρεώνονταν να αγοράζουν οι ίδιες και να συντηρούν τα δίκυκλα, να καταβάλλουν όλα τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κ.λπ., να πληρώνουν όλες τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, να αγοράζουν οι ίδιες και να χορηγούν στον εργαζόμενο εξοπλισμό προστασίας (αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχες μπότες, γάντια, κράνος κ.λπ.). Τέλος, απαγορευόταν οι εργαζόμενοι με δίκυκλο να απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38°C ή πέφτει κάτω από τους 5°C (δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα ή συνθήκες χιονιά και παγετού). Φυσικά, ούτε τότε –πολύ περισσότερο σήμερα− το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω περιλήφθηκαν στην Κλαδική ΣΣΕ δεν σημαίνει ότι έγιναν και πραγματικότητα για όλο τον κλάδο. Αυτό ήταν και είναι κάθε φορά κάτι που διακυβεύεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και καθεμία από τις κατακτήσεις της σύμβασης εφαρμόστηκε στο βαθμό που έγινε απαίτηση και διεκδίκηση και των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΙΙ:

Παρακάτω ακολουθούν τα δύο άρθρα (55 & 56) του ν.4611/2019, που αφορούν τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου, κούριερ, διανομείς και εξωτερικούς υπάλληλους (προφανώς και του δικού μας κλάδου),όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με ΦΕΚ 73/Α/17-5-2019 και ισχύει από της 20 Μάη 2019:

[Με bold σημειώνονται τα πιο κρίσιμα σημεία]

Άρθρο 55

Καταχώριση οχημάτων για τη μεταφορά και διανομή προϊόντων και αντικειμένων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

1. Όταν, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, ο εργοδότης αναγγέλλει στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

3. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 2.

Άρθρο 56

Διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων

1. Όταν, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999), ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής του εργοδότη, για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, ο εργοδότης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα οχήματα να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους.

2. Ο εργοδότης εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζομένων κατά την εκτέλεση της εργασίας τους για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 4, ως κατάλληλος εξοπλισμός προστασίας ορίζεται το προστατευτικό κράνος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 12 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999), πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο.

3. Ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν στην διάθεσή τους επαρκείς πληροφορίες και, όταν απαιτείται, γραπτές οδηγίες χρήσης σχετικά με τον εξοπλισμό προστασίας της παραγράφου 2. Οι πληροφορίες και γραπτές οδηγίες πρέπει να είναι διαθέσιμες μέσα στην επιχείρηση ή εγκατάσταση και να είναι κατανοητές για τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.

4. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται τα πιστοποιητικά και τα προβλεπόμενα λοιπά έγγραφα που οφείλει να διαθέτει ο εργοδότης, σχετικά με την ορθή συντήρηση των οχημάτων της παραγράφου 1, το είδος και οι προδιαγραφές του εξοπλισμού προστασίας της παραγράφου 2, οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου στα οχήματα της παραγράφου 1, ο φορέας πιστοποίησης της ευστάθειας του οχήματος, η πρότυπη γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου για τις δραστηριότητες της παραγράφου 1 και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

5. Τα προβλεπόμενα στο παρόν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων αλλά επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον εργοδότη.

6. Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 5 είναι οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και οι Ειδικοί Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ. Στους εργοδότες που παραβαίνουν τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170).

7. Όταν οι εργαζόμενοι της παραγράφου 1 χρησιμοποιούν μοτοποδηλάτο ή μοτοσυκλέτα δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος που ισούται τουλάχιστον με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η αποζημίωση δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Η αποζημίωση καταβάλλεται από τους εργοδότες μέσω λογαριασμού πληρωμών, αποδίδεται από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στους λογαριασμούς των εργαζομένων και αποτυπώνεται διακριτά στα χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών.

8. Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της παραγράφου 7 είναι οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ. Στους εργοδότες που παραβαίνουν τις διατάξεις της παραγράφου 7 επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.