Κάτω από τις μάσκες μας έχουμε φωνή, ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Κάτω από τις μάσκες μας έχουμε φωνή, ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Απεργία στον κλάδο του βιβλίου και απεργιακή συγκέντρωση:

Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, 11 π.μ., πεζόδρομος Κοραή

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής και υγιειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να νομιμοποιήσει και να νομοθετήσει ζητήματα που φτωχοποιούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, είναι αντίθετα με τα εργατικά μας συμφέροντα, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα αναδείχτηκε από τα σωματεία η ανάγκη για υπεράσπιση και ενίσχυση των βασικών κοινωνικών αναγκών, περισσότερο από ποτέ, σε τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της περίθαλψης, των μέσων μεταφοράς.

Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα να τα ενισχύσουν αλλά αντ’ αυτού εφαρμόζουν  μια αντεργατική, αντικοινωνική και κατασταλτική πολιτική με  βασική επιδίωξή τους  να μειώσουν κι άλλο το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργοδοτών, ταυτόχρονα χαρίζουν δις σε εφοπλιστές και καταργούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι εργαζόμενοι φορτωνόμαστε για μια ακόμα φορά τις οικονομικές επιπτώσεις με εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου,  επέκταση της εκμετάλλευσης μέσω της τηλεργασίας…

Με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζονται να φέρουν για ψήφιση θα γκρεμίσουν ότι έχει απομείνει εφόσον σχεδιάζουν την κατάργηση του οχτάωρου και των αργιών,  την  καθιέρωση ενός νέου, ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα μετατρέπει τον εργαζόμενο σε λάστιχο και σε δούλο  αφού δεν θα έχει σταθερό ωράριο και θα γίνεται ατομική συμφωνία, διπλασιάζουν το ανώτατο όριο των υπερωριών, προβλέπουν “πληρωμή” των υπερωριών όχι σε χρήμα, αλλά σε παροχές, “σε είδος”( π.χ. σε ρεπό, σε άδεια ή ακόμα και σε σακούλα τρόφιμα). Παράλληλα σχεδιάζουν τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την αντικατάσταση του νόμου του 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μέσα σε αυτή την εργασιακή συνθήκη θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας και να την μετατρέψουν σε μια κανονική μέρα, πάγια επιθυμία των αφεντικών. Όσοι εργαζόμαστε στο εμπόριο, στα καταστήματα, στα βιβλιοπωλεία ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργαζόμενος λάστιχο, τι σημαίνει απελευθέρωση και ξεχείλωμα των ωραρίων,  τι σημαίνει υπερωρίες, να τελειώνεις τη δουλειά 9 το βράδυ και την επόμενη να είσαι πρωί, να κάνεις απογραφές, να δουλεύεις συνεχιζόμενες εβδομάδες στις γιορτές χωρίς ρεπό, να δουλεύεις Κυριακές, να μην έχεις τη δυνατότητα στην ξεκούραση και την ανάπαυση με δύο συνεχόμενες μέρες, να μην έχεις ελεύθερο χρόνο να τον μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Έχουν ήδη ψηφίσει και 8 Κυριακές και 32 Κυριακές. Μην τους επιτρέψουμε να παίζουν  άλλο με τις ζωές μας, μην τους επιτρέψουμε  να καταργήσουν την αργία της Κυριακής. Σήμερα μπορεί ακόμα σε κάποιους εργασιακούς χώρους να υποχρεώνονται να καταβάλουν ότι προβλέπεται αν δουλεύεις αργία, αν  επιτρέψουμε να νομιμοποιήσουν την κατάργησή της δεν θα υπάρχει τίποτα….

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια ήταν και είναι αγώνας όλων των εργαζομένων καθώς και της κοινωνίας που νοιάζεται για τη συνοχή της.

 Ως Σύλλογος σε κάθε απεργία μας για την κυριακάτικη αργία, καλούμε όλους και όλες σε συνειδητή αποχή από τις αγορές  σε καταστήματα τόσο τις Κυριακές, όσο και κάθε άλλη ώρα πέρα από το κανονικό ωράριο.

Την Κυριακή 1 Νοέμβρη θα είμαστε έξω από τους εργασιακούς χώρους του κλάδου μας που θα είναι ανοιχτοί για να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε  για τα δίκαια αιτήματά μας

Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

Αυξήσεις στους μισθούς  – Λιγότερη δουλειά

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.