Στις 10 Ιουνίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στο τερατούργημα Χατζηδάκη.

Στις 10 Ιουνίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στο τερατούργημα Χατζηδάκη.

υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα εργασιακά μας δικαιώματα

ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΊΑ

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΤΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση στη Βουλή του κατάπτυστου νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Έχοντας το θράσος να το ονομάζει νομοσχέδιο «για την προστασία της εργασίας»(!), επιχειρεί να ξεμπερδέψει με ό,τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, επιφέροντας συντριπτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας και στις ζωντανές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.

Το σχέδιό τους περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση του 8ωρου με διευθέτηση του χρόνου εργασίας έως και 10 ώρες ημερησίως με ατομική σύμβαση. Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα δίνονται (λέμε τώρα!) σε ρεπό ή σε ώρες μέσα σε ένα εξάμηνο.
  • Αύξηση των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες. Η προσαύξηση μέχρι τις 150 θα είναι 40%, εξασφαλίζοντας στους εργοδότες φτηνή εργασία και στους εργαζομένους εξόντωση για πενταροδεκάρες.
  • Επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
  • Διευκόλυνση του εργοδότη να επιβάλει σπαστό ωράριο ακόμα και στους μερικής απασχόλησης με γελοία προσαύξηση.
  • Ελαστικοποίηση της άδειας αφού ο εργοδότης δεν μπορεί να τη δώσει μέχρι τις 31/3.
  • Διευκόλυνση των απολύσεων και κατάργηση της δυνατότητας διεκδίκησης επαναπρόσληψης (ακόμα και στην περίπτωση της καταχρηστικότητας). Θεσμοθέτηση δικαιώματος στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζομένου στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του. 
  • Πολλαπλά χτυπήματα στο δικαίωμα της απεργίας με γραφειοκρατικά εμπόδια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και με την ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας.

Ακόμα και οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής αφορούν τον πραγματικό εχθρό: τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αντιστέκονται.

Με ειδική διάταξη καταργεί τη δυνατότητα που είχε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να καλύπτει απεργιακά και για το ίδιο αίτημα πρωτοβάθμιο σωματείο του οποίου η απεργία βγήκε παράνομη από τα δικαστήρια, ενώ επιπλέον ξεκαθαρίζουν ότι θα έχουν «αστική ευθύνη» «τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις […] εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση».

Κυβέρνηση και αφεντικά ρίχνουν στη μάχη όλα τα μέσα για να τα πάρουν όλα πίσω και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι. Αμέριστη βοήθεια σε αυτόν τον σκοπό τούς παρέχει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ. Άφαντη και άλαλη όλο το προηγούμενο διάστημα, η «μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας», η συνδικαλιστική οργάνωση του κοινωνικού εταιρισμού, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, βρήκε τη φωνή της, όχι για να συμπορευτεί με την προκηρυγμένη από ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία απεργία στις 3/6 ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, αλλά για να την υποσκάψει προκηρύσσοντας απεργία σε άλλη ημερομηνία. Όχι για να ενώσει τη φωνή της με το σύνολο του κόσμου της δουλειάς να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά για να διαφωνήσει «σε επιμέρους διατάξεις» ώστε «να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας» (η ίδια η ζούγκλα δεν ενοχλεί, μόνο ανησυχεί μη γίνει χειρότερη!). Καμιά έκπληξη από τη δράση τους. Γνωρίζουμε χρόνια τώρα ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τα εργατικά συμφέροντα.

Δυσάρεστη έκπληξη ωστόσο ήταν η στάση του ΠΑΜΕ, που δεν δίστασε να μαζέψει όπως όπως τις αποφάσεις που και δικά του σωματεία είχαν για 3/6, συντασσόμενο με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και παραχωρώντας ξανά στη ΓΣΕΕ την πρωτοβουλία των κινήσεων, εκτονώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις και υπονομεύοντας τα συνδικάτα και τις αποφάσεις τους. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες σε μια κρίσιμη ώρα για την ανελέητη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Κι όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να γίνουν αιτία απογοήτευσης και απόσυρσης για τους εργαζομένους. Η οργή μας μας πρέπει να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής. Το μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του αν δεν φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.

Μόνη λύση για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο πανεργατικός ξεσηκωμός. Γι΄ αυτό η απεργία στις 10 Ιούνη πρέπει να αποτελέσει πραγματικό σταθμό αγώνα και κλιμάκωσης. Να δώσει το μήνυμα ότι αυτός ο νόμος που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Κι αν περάσει θα ανατραπεί! Και αυτή είναι μια μάχη από την οποία κανείς δεν πρέπει να λείπει.

Στις 10 Ιούνη όλοι στην απεργία στα Χαυτεία στις 10:30 π.μ.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Μέσων Αττικής

ΤΗΛ.: 210-3820537 & 6980182255 email: sylyp_vivliou@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.