Σκαμπό τώρα! [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ για καταστήματα PUBLIC]

Σκαμπό τώρα!

Άρθρο 35 του Β.Δ. 141 / 26.8.1913 που ισχύει μετά το Ν. 1837/1989:
«Σε όσα καταστήματα ή πρατήρια γίνεται λιανική πώληση, είτε κύρια ή βοηθητική λογιστική υπηρεσία, πρέπει να είναι τοποθετημένα, ανάλογα προς τον αριθμό των υπαλλήλων, καθίσματα με τρόπο που να είναι δυνατό σε όλο το προσωπικό να κάθεται».

Απάντηση της εταιρίας Public στην ανακοίνωση «προς τους συναδέλφους και συναδέλφισσες στα Public» του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτης Αττικής:
«Με απόλυτη συναίσθηση της συνεισφοράς τους στον οργανισμό, η Public σέβεται απόλυτα όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους της. Στο πλαίσιο αυτό, τηρεί τα ωράρια εργασίας των συναδέλφων, ενώ παρέχει σε όλους επιπλέον κίνητρα, οικονομικά κι ανέλιξης».

Οι πρόσφατες απολύσεις των συναδέλφων μας από το Public της Κέρκυρας, καθώς και οι παλαιότερες απολύσεις από τα κεντρικά γραφεία, και τα καταστήματα σε Mall και Συντάγματος (αφού πρώτα είχε προσπαθήσει να αλλάξει τις συμβάσεις από 8ωρες σε 4ωρες και 6ωρες, και αφού είχε προχωρήσει σε απολύσεις σε όλα τα καταστήματα, ώστε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να αποδεχθούν όλοι το «κούρεμα» των δικαιωμάτων τους), φανερώνει τα διττό πρόσωπο της εταιρείας. Από τη μια παρουσιάζεται ως «δυναμική» επιχείρηση που όλα λειτουργούν «σωστά», και από την άλλη προβαίνει σε απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων, όπως στην Κέρκυρα, αφήνοντας στο δρόμο, αφού πρώτα τους ξεζουμίσει, τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η επιχείρηση, όπως φαίνεται και από την απάντηση που δημοσιοποίησε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, διατείνεται ότι «σέβεται απόλυτα όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενούς της».

Την ίδια ώρα όμως, στα καταστήματα Public, συνηθίζεται -κατά παράβαση της νομοθεσίας- να επιβάλλεται πολύωρη ορθοστασία στους εργαζόμενους. Η κατάσταση αυτή συνήθως εκλαμβάνεται ως απλό «καπρίτσιο» του εργοδότη, εγκυμονεί όμως πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι κατασκευασμένος με τρόπο που να μπορεί να υπομείνει την πολύωρη ορθοστασία χωρίς βλάβες, αντίθετα με το πολύωρο βάδισμα ή άσκηση που είναι καλώς ανεκτά. Η εξήγηση είναι απλή. Το πιο σημαντικό υγρό του οργανισμού είναι το αίμα. Το αίμα, σε αντίθεση με άλλα υγρά του οργανισμού, δεν κατανέμεται σταθερά σε κάποια περιοχή του σώματος αλλά ρέει μέσα από ένα δίκτυο αγγείων (τις αρτηρίες και τις φλέβες) ασταμάτητα, γεγονός για το οποίο φροντίζει η καρδιά ως μία διπλή αντλία.

Όταν ένας άνθρωπος στέκεται για πολλές ώρες όρθιος, οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών του καταπονούνται λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης και σταδιακά καταστρέφονται. Η φθορά των βαλβίδων προκαλεί το αίσθημα φαγούρας, καψίματος ή και πόνου στα πόδια κατά την εξαντλητική ορθοστασία. Η καταστροφή των βαλβίδων προκαλεί δυσκολία στην επιστροφή του αίματος στην καρδιά και έτσι το αίμα «λιμνάζει» σε αυτές τις περιοχές του ποδιού, προκαλεί θρόμβους (δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος) και φθορές στα αγγεία.

Για όσους μάλιστα εκδηλώσουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια η κατάσταση γίνεται τόσο επικίνδυνη, ώστε να απαιτείται χειρουργική επιδιόρθωση της περιοχής. Το 30% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τη συγκεκριμένη προδιάθεση. Έτσι σε μία επιχείρηση που απασχολεί 30 άτομα τα 9 περίπου θα ασθενήσουν σοβαρά σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα με την ορθοστασία όταν κανείς βαδίζει, οι μύες των ποδιών πιέζουν εξωτερικά τις φλέβες βοηθώντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και προστατεύοντας έτσι τις βαλβίδες. Αντίστοιχα, όταν κανείς βρίσκεται σε καθιστή στάση, η πίεση του αίματος στα πόδια είναι σημαντικά μικρότερη, ώστε να είναι ανεκτή από το σώμα.

Άλλη μία ασθένεια για την οποία ενοχοποιείται η χρόνια ορθοστασία είναι η Δισκοκήλη Όσφυος η οποία προκαλείται στη σπονδυλική στήλη, με συμπτώματα πόνο στη μέση, δυσκαμψία, σκολίωση και σε σοβαρές περιπτώσεις διαταραχή των αισθήσεων στα κάτω άκρα.

Η παράβλεψη της εργατικής νομοθεσίας -στην οποία αναφέρεται ρητά ότι σε εργαζόμενους που βρίσκονται για ώρες σε κάποιο σημείο πρέπει να χορηγούνται καθίσματα- δεν είναι κάτι το αστείο, αλλά μπορεί να επιφέρει πολύ οδυνηρές συνέπειες.

Η μορφή του εργοδότη που θέλει τους υπαλλήλους του σε στάση «προσοχή» θυμίζει τον αυταρχικό δάσκαλο άλλων εποχών που τιμωρούσε τους μαθητές του με τη «στάση του πελαργού».

Τα αφεντικά θέλουν «σούζα» τους υπαλλήλους, επειδή θεωρούν πως το μαγαζί πρέπει να είναι, και να δείχνει πως είναι, σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή του πελάτη. Η υποχρεωτική ορθοστασία επιβάλλεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης.

Η εργατική νομοθεσία ποτέ δεν προβλέπει «πολυτέλειες» για τους εργαζόμενους. Διασφαλίζει όμως τα στοιχειώδη: προβλέπει κάποια πράγματα για την υγεία των εργαζομένων, αν και συχνά με κάποια αναντιστοιχία σε σχέση με τους πραγματικούς κινδύνους της εκάστοτε εργασίας.

Δυστυχώς καθώς οι περισσότερες ασθένειες που οφείλονται στο εργασιακό περιβάλλον προκαλούνται από βλάβες που συσσωρεύονται για χρόνια, οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που το μαθαίνουν αυτό και συνήθως όταν είναι πια πολύ αργά.

Η εργοδοσία της επιχείρησης Public, που τόσο ενδιαφέρεται για το σεβασμό της απέναντι στους υπαλλήλους της, οφείλει να τοποθετήσει τώρα σκαμπό και να σταματήσει η απάνθρωπη και βλαβερή ορθοστασία που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες.

Ως εργαζόμενοι, δεν πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την εργοδοτική και διευθυντική αυθαιρεσία. Είμαστε εργαζόμενοι, έχουμε δικαιώματα. Δεν παραιτούμαστε απ’ αυτά, είτε πρόκειται για το μισθό, το ρεπό, τις άδειες, είτε πρόκειται για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Το να υπάρχουν καθίσματα είναι δικαίωμά μας, είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των συναδέλφων. Τα σωματεία είναι η ασπίδα των εργαζομένων, όπου από κοινού με συναδέλφους από όλον το κλάδο, από τις αποθήκες μέχρι τα πολυκαταστήματα, δίνουμε τη μάχη για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και για ένα μέλλον που μας αξίζει.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

______________

Διαβάστε επίσης: ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής για την εργασιακή πραγματικότητα στα public [12/2014]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.